Sprint v Anterselvě se povedl 13. Krčmářovi a 23. Krupčíkovi

25. ledna, 2019

Čeští muži dnes v italské Anterselvě sice nenavázali na vítězství Markéty Davidové, ale i tak může být trenér Zdeněk Vítek spokojený. Michal Krčmář skončil s jednou chybou 13., Tomáš Krupčík 23. S únavou zápasil Ondřej Moravec, který se i přes čisté konto nedostal výš než na 32. místo. Bez bodů zůstal 79. Adam Václavík.

Závod ve zkratce

Do sprintu mužů odstartoval jako první z Čechů Ondřej Moravec. Číslo 7 mu sice přineslo štěstí na střelnici, neminul ani jeden terč, ale na trati to bylo trápení. Nejzkušenější z českého týmu dokončil závod jako 32. a po dohodě s trenéry možná kvůli únavě vynechá sobotní stíhačku.

Ondra pokračuje v hledání běžecké formy

Naopak Michal Krčmář prožil na vysoko položené trati běžecké vzkříšení. Mrzet ho mohla jen jedna chyba vleže, která mu uzavřela cestu do elitní desítky. I tak je ale 13. příčka výbornou výchozí pozicí pro stíhací závod.

Jedno trestné kolo absolvoval i Tomáš Krupčík, ten se omylu dopustil na stojce. Zaváhání ale vynahradil velmi solidním během a ukořistil 23. pozici, svůj třetí nejlepší výsledek v kariéře ve Světovém poháru a nejlepší výsledek od roku 2017. Pokud se mu povede i stíhačka, tak se může premiérově dostat do závodu s hromadným startem.

Jmenuje se Tomáš Krupčík a je odborníkem na vysoko položené tratě

Velmi dobře měl sprint rozjetý i Adam Václavík, ale k nule z ležky přidal hned čtyři minely na stojce a propadl se až na 79. místo. Víkendové závody se ho tak týkat nebudou.

Z již desáté výhry v sezóně se raduje Nor Johannes Thingnes Bø, který s jednou chybou o 17,5 sekundy porazil bezchybného krajana Erlenda Bjøntegaarda. O třetí místo těsně připravil Francouze Martina Fourcadova jeho mladší kolega Antonin Guigonnat, i když musel na rozdíl od sedminásobného vítěze Světového poháru na trestné kolo.

Tak tohoto vítěze bychom dnes netipovali

Johannes Thingnes Bø má v čele Světového poháru náskok již 231 bodů na Alexandra Loginova. Michal Krčmář se posunul na 14. příčku, Ondřej Moravec je 19. a Tomáš Krupčík po premiérovém bodovém zisku v této sezóně 65.

Zajímavá čísla

  • Michal Krčmář a Tomáš Krupčík dokázali ve sprintu perfektně stupňovat běžecké tempo. Začali rozvážně (32. a 46. čas), ve druhém kole se posunuli výš (20. a 23. čas) a třetí kolo jim z hlediska běžeckého pořadí vyšlo úplně nejlíp (9. a 20).
  • Celkově zajel Michal Krčmář 15. běžecký čas, na nejrychlejšího Johannese Thingnese Bøho ztratil 45 sekund.
  • Tomáš Krupčík figuroval na 26. příčce se ztrátou minuty a 3,5 sekundy na Nora. Jel na podobné úrovni jako Rakušan Landertinger nebo Nor L’Abée-Lund.
  • O minutu pomalejší než Krčmář byl Ondřej Moravec, kterému patřil 62. čas. O 20 sekund rychlejší byl 47. Adam Václavík.

Bimbo mohl být konečně spokojený i s běžeckým časem

  • Ondřeji Moravcovi se vedlo na střelnici i v rychlosti palby. Odstřílel za 53 sekund, což mu dalo na 19. čas se ztrátou 10 sekund na Rusa v korejských barvách Timofeje Lapšina.
  • Na své poměry střílel rychle i Michal Krčmář. Za Moravcem zaostal o 6 sekund a patřil mu 45. čas. O 2 sekundy například porazil Martina Fourcada.
  • Čeští biatlonisté dnes přidali šestý nejvyšší bodový součet do Poháru národů. Osmé místo již drží pevně ve svých rukou a na dostřel 23 bodů mají sedmé Italy.

Výsledkový servis

Příští závod

V sobotu jsou na programu v italské Anterselvě stíhací závody. Ženy pojedou od 13:30, muži od 15:30.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík