Biatlonová sezóna běží na plné obrátky. Na Slovensku v neděli startuje MSJ&D!

26. ledna, 2019

S biatlonem se tento týden doslova roztrhl pytel. Probíhá Světový pohár v italské Anterselvě, IBU Cup ve švýcarském Lenzerheide, Český pohár v Letohradu a v neděli ve slovenském Osrblí (tamní biatlonový areál na úvodní snímku) startuje i Mistrovství světa juniorů a dorostu! Úvodní den šampionátu jsou na programu vytrvalostní závody pro kategorie dorostenců a dorostenek. Junioři a juniorky absolvují stejnou disciplínu v pondělí. Na Slovensku, Osrblie leží přibližně mezi Bánskou Bystricí a Breznem, se bude závodit až do neděle 3. února.

Kdo bude reprezentovat Českou republiku, jaké jsou ambice českého výběru a jaký je program MSJ&D?

Junior Jakub Štvrtecký už se zabydlel ve Světovém poháru. Jak se mu bude dařit na MSJ v Osrblí?

 

Česká nominace na Mistrovství světa juniorů a dorostu 2019 – Osrblie, Slovensko
Juniorky a dorostenky: trenér Aleš Lejsek
Juniorky: Iva Křižovičová (SKP Kornspitz), Klára Polednová (SK NMNM), Petra Suchá (SKP Kornspitz), Eliška Teplá (SK NMNM)
Dorostenky: Tereza, Jandová (SKP Kornspitz), Veronika Macková (SK NMNM), Gabriela Masaříková (SKP Kornspitz), Tereza Voborníková (Jilemnice)

Junioři a dorostenci: trenér Michael Málek
Junioři: Vítězslav Hornig (Jilemnice), Mikuláš Karlík, Jiří Ondřejka, Jakub Štvrtecký (všichni Letohrad)
Dorostenci: Petr Kánský (Letohrad), Jakub Kocián (Jilemnice), Tomáš Mikyska (Letohrad), Jakub Zapletal (SK NMNM)

 

Jilemnická dorostenka Tereza Voborníková byla nejlepší českou ženou v prvním sprintu IV. kola IBU Cupu… V tom děvčeti něco bude?!

Trenér Aleš Lejsek k ambicím svého „dívčího“ týmu: „Obecně nemám rád prognózy. Ve sportu, a zejména v biatlonu, to platí dvojnásob. Na šampionát jsme přijeli pro co nejlepší výsledky, ale těžko říci, jaké to budou… Mohu však slíbit, že holky budou bojovat s plným zaujetím v každém závodě! Nechci ani žádnou z děvčat vypichovat, protože všechny budou stát na startu s „nulou“, a poté už budou mít celý výkon ve svých rukách, nohách a hlavě. Přeji si, aby všem přálo štěstí.“

Trenér Michael Málek k ambicím svého týmu „mladíků“: “S týmem jsem teprve krátce, takže vlastně až nyní kluky poznám při ostrém startu, tedy v závodech, které jsou vrcholem sezóny. Máme za sebou dobré výsledky v Junior Ibu Cupu a někteří i v IBU Cupu nebo dokonce ve Světovém poháru. Na druhou stranu výsledky v Junior IBU Cupu jsou trochu zkreslené neúčastí závodníků ze Skandinávie. Skutečností ale je, že jsme se na šampionát nepřijeli zúčastnit, máme výkonnostní cíle a ty budeme chtít s kluky naplnit. Věřím proto, že každý z nich prodá ze sebe to nejlepší!”    

Junior Vítězslav Hornig svými výsledky v IBU Cupu mile překvapil, pravidelně sbíral body

 

Kdo by mohly být opory českých výběrů na MSJ&D podle dosavadních výsledků v sezóně 2018/2019?
V kategorii juniorů to bezpochyby bude Jakub Štvrtecký, účastník závodů Světového poháru, stabilní člen štafety mužů, se kterou vybojoval 4., 7., a 8. místo. Ve sprintu v Ruhpoldingu zůstal jen necelých pět sekund za body… Nadstandardní výkony v závodech IBU Cupu podával Vítězslav Hornig, mladík, který z velkých akcí umí vozit medaile. Vzpomeňme jen na EYOF 2017, OMEJ 2018 nebo MSJD 2018! Neustále se zlepšuje také Mikuláš Karlík, a přestože po vánočních svátcích onemocněl, měl by být ve formě. Hornig, Karlík a Mikyska byli před rokem v Estonsku členy stříbrné štafety dorostenců.

Síla mladého týmu juniorek bude spočívat zejména ve vyrovnané výkonnosti. Z tohoto pohledu by mohly být zajímavé zejména štafety. Z kvarteta děvčat si už Petra Suchá a také Klára Polednová vyzkoušely, jak chutná IBU Cup.

Juniorka Petra Suchá už si také vyzkoušel “dospělácký” IBU Cup

Mezi dorostenkami a dorostenci jsou jednoznačnými oporami Tereza Voborníková a Tomáš Mikyska. Oba měli možnost startovat v IBU Cupu v polském středisku Duszniki-Zdrój. Tereza Voborníkové dokonce bodovala senzačním 24. místem. Tomáš Mikyska závod mužů zvládl bezchybně, ale jeho běžecký výkon poznamenalo začínající onemocnění. Naštěstí po pár dnech se mohl nadějný závodník vrátit k tréninku. V závodě jednotlivců bude Tomáš Mikyska startovat mezi dorostenci, je však možné, že ve štafetách podpoří sestavu juniorů.

Dorostenec Tomáš Mikyska při IBU Cupu v Polsku, kde ve sprintu mužů neminul ani jeden terč

 

Program Mistrovství světa juniorů a dorostu 2019
27. 1. 2019
Vytrvalostní závody – dorostenci (11:00), dorostenky (14:00)

28. 1. 2019
Vytrvalostní závody – junioři (11:00), juniorky (14:00)

29. 1. 2019
Štafety – dorostenci (11:00) a dorostenky (14:00)

30. 1. 2019
Štafety – junioři (11:00) a juniorky (14:30)

31. 1. 2019
Volný den

1. 2. 2019
Sprinty – dorostenci (11:00) a dorostenky (14:00)

2. 2. 2019
Sprinty – junioři (11:00) a juniorky (14:00)

3. 2. 2019
Stíhací závody – dorostenci (11:10), dorostenky (12:00), junioři (14:15), juniorky (15:20)

 

Tomáš Hermann
Foto: Jiří Novotný, Jaroslav Svoboda, Tomáš Hermann a www.osrblie2019.biathlon.sk