Krupčík pojede závod, který dosud sledoval jen v televizi. Na masák se těší, stejně jako Davidová

26. ledna, 2019

První rande se závodem s hromadným startem čeká v neděli na Tomáše Krupčíka, který zažívá nejpovedenější díl Světového poháru v kariéře. A na tom už se nic nezmění, ať dopadne jeho premiéra jakkoliv. Podobně je na tom Markéta Davidová. Vítězka sprintu v Anterselvě aspoň trochu ví, do čeho jde. Masák už si zajela na olympiádě.

Krupčík si splnil cíl

„Rád bych si zajel masák aspoň jednou, než ukončím kariéru,“ prohlásil před začátkem sezóny Tomáš Krupčík. „Až budu končit, tak tohle budu mít odškrtnuté,“ usmíval se český reprezentant již po tom, co se dnes díky životnímu 18. místu do hromadného startu skutečně kvalifikoval.

V Anterselvě získal 41 bodů, což byl pátý nejlepší součet z biatlonistů, kteří figurují v hodnocení Světového poháru mimo Top 25. Do masáku tedy postoupil jako poslední 30., ale relativně v „suché kombinéze“ s náskokem 9 bodů na Švýcara Jägera, který je nyní prvním náhradníkem.

„Počítali jsme to, až se závod dojel. V jeho průběhu jsem vůbec neměl tušení, jestli to bude stačit. Snažil jsem to brát jako každý jiný závod,“ popisoval Krupčík, kdy se o své účasti v hromadném startu dozvěděl.

V tuhle chvíli Křupas zatím jen doufal v účast v masáku

Stíhací závod ho zastihl v mimořádné běžecké formě, patřil mu 18. nejrychlejší čas. „Cítil jsem se tak dobře jako už dlouho ne. Jelo se mi opravdu výborně. Vypadá to, že se začínám trochu rozjíždět,“ naráží Křupas na to, že ho výrazně zbrzdila nemoc.

Kvůli ní přišel o závody v Hochfilzenu a v Novém Městě na Moravě. „Týden jsem proležel, pak už jsem naskočil do normálního tréninku. Dlouho jsem se ale cítil mizerně a až teď to vypadá, že jsem se z toho vylízal,“ těší jednatřicetiletého biatlonistu.

Boj Davidové

Zatímco Krupčík je na konci druhého trimestru plný sil, možná i s přispěním vynucené pauzy, tak Markéta Davidová už se těší, až zase dobije baterky. „Dnes se mi běželo dobře jen první kolo, pak to byl boj. Řekla bych, že už toho mají všichni dost.“

Právě v úvodním okruhu se dnes Davidová možná až překvapivě držela na čele, před smečkou pekelně rychlých běžkyň. A pak udělala tři chyby na první střelbě. Souvislost mezi tím ale nehledejme. „Jela jsem si svoje tempo. Nikam jsem nepospíchala. Ty chyby na první položce nepramenily z toho, že bych byla víc zadýchaná. Cvakla jsem si jenom doleva, ale vítr zanášel rány i dole. V tom byl problém,“ vrací se Davidová k zaváhání, po kterém začal její opětovný posun vzhůru až na konečné 14. místo.

Makula se na trati vydala ze všech sil

Hromadné starty bez očekávání

Krupčík i Davidová se postaví ve Světovém poháru poprvé na start závodu pro 30 nejlepších, byť Davidová se s hromadným startem seznámila už na olympiádě v Pchjongčchangu. Kde mimochodem brala velmi dobré 18. místo.

To Krupčík je hromadným startem nepolíbený. „Do teď jsem ho sledoval jen v televizi,“ poznamenává. Proto úplně neví, co čekat. „Jedu s třicítkou, takže do závodu jdu bez větších očekávání. Pojedu, na co budu mít, a nějak to dopadne. Samozřejmě se budu snažit, aby byl výsledek co nejlepší, ale i když se nezadaří, tak budu s Anterselvou jako celkem spokojený.“

S podobným předsevzetím půjde do závodu i Davidová. „Budu se snažit odvést to nejlepší a uvidí se, na co to bude stačit.“ Kontaktní závody obecně má v oblibě. „Baví mě víc. Dokážu se víc vyhecovat, když vidím kolem sebe další holky.“

Také Tomáš Krupčík raději měří síly se soupeři napřímo. „Stíhačky jsou moje nejoblíbenější závody, takže se moc těším i na masák.“

Jistě se těší i tradiční účastníci hromadného startu Michal Krčmář a Ondřej Moravec. Muže čeká závěrečné klání v Anterselvě v 15:30, ženy pojedou již od 12:45.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík