Lída Horká obstála i ve stíhačce IBU Cupu - 15. Bodovali i A. Tkadlecová a D. Tolar

26. ledna, 2019

Až do poslední položky stíhacího závodu žen VI. kola IBU Cupu ve švýcarském Lenzerheide se Lída Horká pohybovala kolem sedmého, osmého místa. Do té doby minula pouze jeden terč. Čtyři chyby v závěrečné stojce znamenaly pokles na 15. místo, i to je ale ve finále jejím maximem v této disciplíně. Vždyť dosud skončila na desetikilometrové trati nejlépe 29. před čtyřmi lety ve slovenském Osrblie! Bodovala také 37. Anna Tkadlecová (na úvodním snímku) a 38. David Tolar. Eliška Svobodová byla diskvalifikována, protože po předjetí  vedoucí závodnicí o jedno kolo včas neodstoupila.

Lída Horká zastřílela bezchybně obě položky vleže, poté minula jednou na první stojce… „Lída šla do závodu s tím, že se zkusí koncentrovat na střelbu a musím říci, že se jí to tři čtvrtiny závodu dařilo,“ přemítal trenér žen v IBU Cupu Tomáš Kašpar. „Při poslední položce bohužel zopakovala svoje staré chyby. Rány měla všude kolem terče. Přesto vidím její výkon pozitivně. Ukázala, že se s koncentrací umí poprat. To je pro ni cenné. V závěrečné okruhu už si jen hlídala patnácté místo, protože soupeřky před ní byly hodně daleko. A třeba tak ušetřila nějaké síly do nedělních štafet.“

Lída Horká v dnešní stíhačce IBU obstála. Doběhla patnáctá a zajela si nejlepší výsledek v této disciplíně

Už po čtvrtečních sprintech mluvil Milan Žemlička o tom, že i přes dobrou pozici (19. místo) do sobotního stíhacího závodu pravděpodobně nenastoupí. „Mám radost z bezchybné střelby, ale prostě se mi na trati nezávodí dobře, nejsem vůbec schopen zrychlit. Jen tak jedu, úplně bez jiskry,“ povzdychl si. „Raději si odpočinu a budu platný štafetě, kde budeme bojovat o body do Poháru národů,“ dodal nadějný mladík. A tak se i stalo. Do stíhacího závodu neodstartoval nejen Milan Žemlička, ale navíc také Michal Šlesingr, který nabírá kondici po zlomenině bederního obratle.

Student David Tolar sice s vrcholovým biatlonem skončil, ale v IBU Cupu podává vyrovnané výkony… Bodoval podruhé ze čtyř závodů.

 

V neděli jsou v Lenzerheide na programu smíšené štafety. Nejprve se od 10:00 hodin poběží singly, a po té od 12:30 hodin mixy.

Jaká je česká sestava?
V singlech se představí David Tolar a Eliška Svobodová, do mixů nastoupí Michal Šlesingr, Milan Žemlička, Ludmila Horká a Anna Tkadlecová.

Ano, pořadí startujících čtete správně. Smíšené štafety se ve Švýcarsku běží v obráceném gardu, tedy nejprve muži, a poté ženy. Jedná se o formát, který schválil Kongres IBU v září 2018 v chorvatské Poreči.

 

Výsledky stíhacího závodu žen na 10 km VI. kola IBU Cupu v Lenzerheide
Výsledky stíhacího závodu mužů na 12,5 km VI. kola IBU Cupu v Lenzerheide

 

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný