Zaváhání na první položce a pak posun vzhůru. Davidová dojela ve stíhačce 14.

26. ledna, 2019

Markéta Davidová má za sebou velkou premiéru. V italské Anterselvě vyjela do stíhacího závodu poprvé v kariéře z prvního místa a i když ho neudržela, tak může být poměrně spokojená se čtrnáctou příčkou, což je její třetí nejlepší výsledek v kariéře. Na body se propracovala ještě 37. Lucie Charvátová.

 

Závod ve zkratce

I když za sebou měla Markéta Davidová řadu rychlých biatlonistek, tak zůstala po celé první kolo stíhacího závodu na čele. Na úvodní ležce se ale ani přes korekci mířidel nevyvarovala tří chyb a vypadla z boje o nejvyšší příčky. Další střelecké zastávky ale zvládla mnohem líp, už udělala jen jednu chybu na první stojce, a nakonec i díky velmi dobrému běhu skončila na 14. příčce.

V tuhle chvíli se ještě Markéta Davidová vyhřívala na čele závodu

V Anterselvě dnes nebyly tak dobré střelecké podmínky jako v minulých dnech, a tak se celkem dost chybovalo. Výjimkou bohužel nebyly ani další české biatlonistky, i když Lucie Charvátová se čtyřmi chybami nijak nepropadla a naopak se posunula se z 45. příčky na bodovanou 37.

Čtyři trestná kola absolvovala i Veronika Vítková, ale s pomalejším během bohužel klesla z 41. pozice na 42. Pětkrát nepřesná Eva Puskarčíková dojela 44.

Italští fanoušci dnes měli dva důvody k oslavě. Dorothea Wiererová zvítězila o šest sekund před Laurou Dahlmeierovou. Němka v posledních metrech ujela třetí Lise Vittozziové. Obě Italky zůstávají na čele Světového poháru, Wiererová má k dobru 24 bodů.

Úsměv na tvářích dnešních medailistek

Markéta Davidová se posunula již na 29. místo a další vzestup může následovat v neděli. Účast v hromadném startu si zajistila jako nejlepší biatlonistka v Anterselvě z těch, které nefigurují do 25. místa v hodnocení SP.

Zajímavá čísla

  • Markéta Davidová opět patřila k nejrychlejším běžkyním. Zaznamenala 10. nejlepší čas a za nejlepší Němkou Denise Herrmannovou zaostala o 50 sekund, ale držela se na dostřel Wiererové (12 s), Mäkäräinenové (12 s), Vittozziové (6 s), Dahlmeierové (5 s) či Røiselandové (3 s).
  • Druhou nejrychlejší Češkou dnes byla Lucie Charvátová, která zaznamenala 30. čas se ztrátou minuty a 29 sekund na Herrmannovou.

Běh (skoro) na úrovni Kaisy vás může trochu unavit

  • Místem, kde Markéta Davidová ztrácela drahocenný čas, byla střelnice. Na střeleckých stavech strávila 2 minuty a 42 sekund, nejvíc ze všech.
  • Tímto Davidová ztratila prakticky dvě trestná kola (49 s) na Lucii Charvátovou, které patřil 13. čas. Ještě o 5 sekund rychlejší byla Eva Puskarčíková (8. čas, jen o sekundu horší než v podání Wiererové), ta však pětkrát minula.

Eva Puskarčíková není zvyklá na prodloužení závodu o 750 metrů

  • Pomalá střelba stála hodně Lauru Dahlmeierovou. Za vítěznou Wiererovou na střelnici zaostala o 27 sekund, při odjezdu ze čtvrté střelecké zastávky přitom ztrácela jen o 8 sekund.
  • Dnešní stíhačka nebyla až tak bohatá na výrazné posuny. Ten největší udělala mladá Francouzka Caroline Colombová, která poskočila z 42. příčky na 22.
  • Dorothea Wiererová by vyhrála, i kdyby se nezapočítávaly odstupy ze sprintu. Na Lauru Dahlmeierovou by měla pohodlný náskok 17 sekund.
  • Z českých biatlonistek byla bez rozestupů ze sprintu nejlepší 33. Lucie Charvátová.

Výsledkový servis

Příští závod

Ženy uzavřou Světový pohár v Anterselvě v neděli ve 12:45 závodem s hromadným startem, ve kterém bude mít český biatlon díky Davidové poprvé v sezóně své zastoupení. Muže čeká ještě dnes v 15:30 stíhací závod.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík