Opět skvělá Davidová! S Anterselvou se rozloučila druhým místem

27. ledna, 2019

Závod s hromadným startem jela podruhé v životě, ale počínala si jako zkušená matadorka. Markéta Davidová dnes v italské Anterselvě nestačila jen na Lauru Dahlmeierovou a uzavřela šestý díl Světového poháru ziskem stříbrné medaile. V aktuální sezóně tak má na kontě kompletní medailovou sadu.

 

Závod ve zkratce

Markéta Davidová startovala do hromadného startu ze zadních řad, ale brzy se propracovala do popředí. Jednak díky výbornému běhu, ale také díky precizní, i když trochu pomalejší střelbě.

Úvodní dvě ležky zvládla Davidová bez zaváhání a držela se ve vedoucí skupince. Třetí zastávka na střelnici se jí trochu protáhla, dala si 150 metrů navíc na trestném kole. I tak se ale držela na dohled medailovým příčkám.

Česká biatlonistka si pak pečlivě hlídala své rány na závěrečné položce a udělala dobře. Trefila všech pět terčů a odjížděla jako třetí. O 12,4 sekund po Lauře Dahlmeierové a o 9,2 sekundy po Vanesse Hinzové.

Každým záběrem se Davidová blížila k Hinzové a nakonec ji i překonala. Do cíle tak dorazila jako druhá a z Anterselvy odjede se zlatou a stříbrnou medailí. Totožnou bilanci má i Dahlmeierová, která se dočkala prvního vítězství v této sezóně.

Poslední síly Laura vložila do oslavného výskoku

V čele Světového poháru nadále figuruje Dorothea Wiererová. Po dnešním pátém místě zvýšila náskok na svou krajanku Lisu Vittozziovou na 34 bodů. Markéta Davidová je již 24., což by jí na další zastávce Světového poháru v Canmore automaticky poslalo do hromadného startu.

Makula se na pódiu dobře usadila

Zajímavá čísla

  • Markéta Davidová dnes na trati porazila Kaisu Mäkäräinenovou! Dosáhla na třetí čas, na nejrychlejší Tiril Eckhoffovou ztrácela 26,6 sekundy, na Denise Herrmannovou 9,9 sekundy. Na Finku měla naopak k dobru 2,3 sekundy.
  • Davidová byla zároveň na trati o 12 sekund rychlejší než vítězná Laura Dahlmeierová, naopak na ni ale ztratila 28 sekund v rychlosti střelby.
  • Davidová střílela za 2 minuty a 18 sekund, což byl druhý nejpomalejší čas. Na vyhlášenou rychlostřelkyni Dorotheu Wiererovou tímto ztratila trestné kolo a půl (36 sekund).
  • Na druhou stranu Davidová udělala jen jednu chybu oproti třem zaváhání Italky.
  • Jedinou bezchybnou střelkyní závodu byla Němka Karolin Horchlerová. Davidová byla mezi čtveřicí biatlonistek, co minuly jen jeden terč.

Otázka za stříbrného bludišťáka: Která z těchto biatlonistek dnes byla rychlejší?

Výsledkový servis

Příští závod

V italské Anterselvě zbývá odjet ještě hromadný start mužů, do kterého v 15:30 zasáhne i trojice Čechů. Pak následuje přestávka a po ní 7. února vytrvalostní závody v kanadském Canmore.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík