Závody dorostu začalo MSJ&D v Osrblie. Voborníková stříbrná, Kocián bronzový!

27. ledna, 2019

Senzačně začalo Mistrovství světa juniorů a dorostu ve slovenském Osrblie pro českou výpravu. Nejprve ve vytrvalostním závodě dorostenců vybojoval jilemnický Jakub Kocian bronzovou medaili, aby jej o pár hodin později překonala mezi dorostenkami ziskem stříbra jeho oddílová kolegyně Tereza Voborníková! Té navíc „kryla“ záda čtvrtým místem Tereza Jandová z Jablonce nad Nisou! V závodě dorostenců na 12,5 km dále obsadil 17. místo Tomáš Mikyska, 40. skončil Petr Kánský a 78. doběhl Jakub Zapletal. V kategorii dorostenek skončila na 10 km dlouhé trati 40. Veronika Macková a 68. Gabriela Masaříková.

Závod dorostenců vyhrál Švýcar Niklas Hartweg, mezi dorostenkami získala první velkou světovou medaili pro Grónsko (!) Ukaleq Astri Slettemark.

Jakub Kocián (vpravo) a jeho bronzová radost na MSJ&D ve slovenském Osrblie

„Medaile se nedá předpovědět, protože nezáleží jen na vašem výkonu, ale také na počínání soupeřů. Kuba měla dnes svůj dobrý den. Ukázal, že je kvalitním střelcem a po zdravotních komplikacích se dostal i do dobré běžecké formy,“ řekl na adresu Jakuba Kociána trenér reprezentace Michael Málek. Jakub Kocián dlouho laboroval s nemocemi na sklonku léta. Další komplikace pak přišla během prosincové přípravy v Obertilliachu, kde onemocněl znovu. „Při prosincovém Českém poháru v NMNM to z jeho strany ještě nebylo dobré, ale o dva týdny později v Jablonci už naznačil, že jeho výkonnost stoupá a dnes byl odměněný.“

Tereza Voborníková byla před rokem na MSJ&D pátá ve sprintu dorostenek. Letos přiveze minimálně stříbro z vytrvalostního závodu!

„Terka Voborníková závodí celou sezónu v dobré formě. Prodat svoji výkonnost na nejdůležitější akci roku, to je ovšem ještě něco jiného. Ona však svoji roli ustála a mám z jejího výkonu velkou radost, stejně jako z překvapivé čtvrté pozice Terezy Jandové,“ podotkl k závodu dorostenek trenér Aleš Lejsek.  Tereza Voborníkové je mj. juniorskou mistryní světa z mixů na MS v NMNM 2018. Jablonecká Tereza Jandová si účast na MSJ&D vyjela z Českého poháru. „Z tohoto pohledu pro nás byla trochu neznámou. Vůbec se ale mezinárodní konkurence nezalekla a ukázala, že je opravdu dobrou střelkyní. Se všemi holkami jsem maximálně spokojen.”

 

Výsledky vytrvalostních závodů dorostenců na 12,5 km MSJ&D 2019 v Osrblie
Výsledky vytrvalostních závodů dorostenek na 10 km MSJ&D 2019 v Osrblie

 

MSJ&D pokračuje v pondělí 28. 1. 2019 vytrvalostními závody juniorů (od 11:00 hodin) a juniorek (od 14:00 hodin).

 

 

Tomáš Hermann

Foto: Sebastian Krystek/biathlonworld.com