Anterselva v kostce: Davidová udivila biatlonový svět, dařilo se i Krčmářovi a Krupčíkovi

28. ledna, 2019

Anterselva 2019 zůstane navždy zlatým (a také stříbrným) písmem zapsaná v životopise Markéty Davidové. Talentovaná česká reprezentantka se v pouhých 22 letech dočkala ve sprintu premiérového vítězství v kariéře, v hromadném startu navíc skončila druhá. Dobrými výkony ji podpořili i Michal Krčmář a Tomáš Krupčík, který si vylepšil svůj osobák. Vedle Davidové mezi ženami zářila Laura Dahlmeierová, u mužů hráli prim Johannes Thingnes Bø a Francouzi.

Výsledkový přehled

  • Sprint žen: 1. Davidová, 2. Mäkäräinenová, 3. Olsbuová Røiselandová – 41. Vítková, 45. Charvátová, 49. Puskarčíková, 89. Jislová
    Report a výsledky
  • Sprint mužů: 1. J. Bø, 2. Bjøntegaard, 3. Guigonnat – 13. Krčmář, 23. Krupčík, 32. Moravec, 79. Václavík
    Report a výsledky
  • Stíhací závod žen: 1. Wiererová, 2. Dahlmeierová, 3. Vittozziová – 14. Davidová, 37. Charvátová, 42. Vítková, 44. Puskarčíková
    Report a výsledky
  • Stíhací závod mužů: 1. J. Bø, 2. Guigonnat, 3. Fillon Maillet – 12. Krčmář, 18. Krupčík
    Report a výsledky
  • Závod s hromadným startem žen: 1. Dahlmeierová, 2. Davidová, 3. Hinzová
    Report a výsledky
  • Závod s hromadným startem mužů: 1. Fillon Maillet, 2. J. Bø, 3. Peiffer – 23. Krčmář, 25. Moravec
    Report a výsledky

O čem se mluvilo

Český zázrak jménem Davidová

Svět se učí jméno Markéty Davidové. Zatímco její věkové vrstevnice právě teď závodí na Mistrovství světa juniorů, tak ona vyhrála v Anterselvě premiérový závod Světového poháru. Poprvé v kariéře také pronikla ve Světovém poháru do elitního hromadného startu. A hned si v něm dojela pro druhé místo, čímž zkompletovala medailovou sadu v této sezóně.

Davidová udivovala hlavně svou stabilitou. Krom nepovedené úvodní ležky ve stíhacím závodě (tři chyby) střílela velmi přesně, sedm položek zvládla bezchybně a dvě s jednou chybou. K tomu výborně běžela: Ve sprintu byla sedmá nejrychlejší, ve stíhačce desátá a v hromadném startu dokonce třetí.

Makula a její třetí individuální medaile ze Světového poháru

Davidová versus Dahlmeierová

Osudovou soupeřkou Davidové byla v Anterselvě Laura Dahlmeierová. Už se zdálo, že Němka ve sprintu uzme české hvězdičce premiérový triumf, když po druhé střelbě vedla o osm sekund. V závěrečném kole ale úplně vyhuhla, propadla se na čtvrté místo a v cíli se jen těžce zvedala. Chuť si spravila druhým místem ve stíhačce a následným vítězstvím v hromadném startu, kde byla právě jedinou pokořitelkou Davidové. Ve Světovém poháru triumfovala přesně po roce.

Baterky Laury Dahlmeierové byly po závodech v Anterselvě zcela vybité

Běžecké probuzení českých mužů

V Ruhpoldingu čeští muži zářili na střelnici, ale trápili se na trati. To v Anterselvě to bylo na lyžích o dost veselejší. Michal Krčmář zajel ve sprintu 15. běžecký čas a ve stíhačce 17. čas, čímž se vrátil se na úroveň z minulých let. Díky tomu se radoval z 13. a 12. příčky.

Tomáš Krupčík prokázal, že mu sedí vysoko položené tratě a ve sprintu si 26. běžeckým časem dopomohl k premiérovým bodům v sezóně za 23. místo. Ve stíhačce dosáhl dokonce na 18. čas a posunul se na 18. příčku, čímž si stanovil nové maximum ve Světovém poháru. Odměnou mu měla být premiérová účast v hromadném startu, stopku mu ale vystavily žaludeční potíže.

Čím výš, tím líp, platí u Tomáše Krupčíka

Stále one man show

Johannes Thingnes Bø pokračoval v suverénním tažení i v Anterselvě. S přehledem ovládl sprint i stíhačku, přemožitele našel jen v hromadném startu, když Quentin Fillon Maillet využil jeho dvojí zaváhání na střelnici. I tak ale Nor rozšířil svůj náskok v čele Světového poháru, druhý Martin Fourcade za ním zaostává o 282 bodů. Francouz se zároveň musí čím dál víc strachovat o svůj rekord 14 výher v jedné sezóně. Nor je zatím na 11 a stejný počet příležitostí k výhře ještě bude mít.

Radost po desáté výhře v sezóně

Francouzská nadvláda s jednou kaňkou

Francouzští biatlonisté momentálně kralují světu. Antonin Guigonnat dojel ve sprintu v Anterselvě třetí, v elitní desítce ho doprovodili tři krajané.  Ve stíhačce si Guigonnat polepšil na druhou příčku a za ním se poslušně seřadili Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux a Martin Fourcade. A tady přichází ta kaňka.

Zatímco se v neděli Fillon Maillet radoval z premiérového vítězství a francouzský nálet na elitní desítku podpořil i mladík Émilien Jacquelin, tak Martin Fourcade musel popáté v sezóně skousnout hořké čtvrté místo. Krátce nato sedminásobný vítěz Světového poháru oznámil, že vynechá závody v zámoří a zkusí najít svou někdejší formu alespoň pro Mistrovství světa.

Viděli jsme už i veselejšího Martina Fourcada

Úspěch domácích barev

Když závodíte před svými fanoušky jako vedoucí (nebo druhá nejlepší) žena Světového poháru, tak nejde o zrovna jednoduchou záležitost. Všichni od vás čekají úspěch, nejlépe třpytivý. A ten si italské biatlonistky skutečně připsaly. Jejich dnem D byla sobota, kdy se jela stíhačka.

Dorothea Wiererová se dočkala vůbec prvního vítězství na domácí půdě a pojistila si žlutý trikot. Třetí Lisa Vittozziová zase premiérově doma vystoupala na stupně vítězek a upevnila si druhé místo. Na svou krajanku ztrácí 34 bodů, Norka Marte Olsbuová Røiselandová je od ní vzdálená 90 bodů.

Lisa Vittozziová zůstává v hezkém stínu Dorothey Wiererové

Velká mezera za Davidovou

Zatímco výkony Markéty Davidové potěšily trenéry Egila Gjellanda a Jiřího Holubce, tak jejich další svěřenkyně jim spíše přidělaly vrásky na tvářích. Eva Puskarčíková sice ukázala zlepšený běh (28. čas ve sprintu), ale kvůli 8 chybách zůstala bez bodů.

Běžecky ani střelecky se nevedlo Veronice Vítkové. Místo obhajoby loňského třetího místa tak marně vyhlížela alespoň nějaký bodový zisk. Mezi posledními pak ve sprintu skončila Jessica Jislová, která po zdravotních patáliích stále nenachází formu. Paradoxně to tak byla Lucie Charvátová, která díky zlepšené 80% střelecké úspěšnosti dosáhla alespoň na pár bodů, přesněji řečeno na čtyři.

Týmové kolegyně nyní nedokážou s Markétou Davidovou držet krok

Trápení Moravce a Václavíka

Zatímco Michal Krčmář a Tomáš Krupčík prožili úspěšnou štaci, tak Ondřej Moravec a Adam Václavík jen prohloubili své trápení. Moravec sice opět odstřílel sprint čistě, jenže zaznamenal až 62. běžecký čas a 32. místo pro něj bylo spíš zklamáním. Náladu mu nezlepšila ani 25. pozice z hromadného startu.

U Adama Václavíka se zdálo, že dal v IBU Cupu zapomenout na své střelecké nezdary. Ležku ve sprintu v Anterselvě zvládl bez zaváhání a útočil na premiérové body v sezóně. Jenže vestoje minul čtyři terče, skončil 79. a ani na čtvrtý pokus neprošel do stíhacího závodu.

Ondra se bohužel v posledních závodech běžecky trápí

Tři otázky pro české trenéry

Zdeněk Vítek (trenér mužů)

Čím si vysvětluješ, že Michal Krčmář v hromadném startu zaostal za předešlými výkony?

„Především tím, že hned na začátku minul dva terče. Pak se blbě závodí. Chceš dohnat jedno kolo, druhé a pak nemůžeš. Ale neříkám, že to bylo jen tím. Možná neměl svůj den.“

Překvapilo tě, jak to šlo Tomáši Krupčíkovi na trati?

„Pamatoval jsem si, že mu Anterselva sedí. Čekal jsem, že mu to půjde, ale byl jsem příjemně překvapený, že jezdil až tak dobře. Ve sprintu ztratil na nejrychlejšího minutu, ve stíhačce dokonce jen 40 sekund, tam mu pomohly i lyže. Běžecky na tom byl velmi dobře. O to víc mě mrzela jedna chyba ve sprintu a pak tři trestná kola ve stíhačce, i když chybovali i jiní.“

Co se děje s Ondrou Moravcem?

„Nad tím si teď lámeme hlavu. Ondra se necítí špatně, i tělo celkem dobře reaguje na zatížení a regeneruje. Běžecké výkony určitě nejsou takové, jaké by měly být, snad kromě štafet. Pokusíme se s tím něco udělat, ale toho času bohužel moc nemáme.“

Jiří Holubec (asistent trenéra žen)

Čekal jsi, že se Markéta Davidová tak brzo propracuje na nejvyšší příčky?

„Čekal jsem, že se na ně bude propracovávat postupně. Kdo sledoval, jak jezdila loni a jaký je talent, tak věděl, že může jezdit hodně vysoko. Že by třeba občas mohla nakouknout do elitní desítky. Teď se jí všechno sešlo. Nemá problémy s nadmořskou výškou, sedla jí trať, dobře střílela. Pak to je radost.“

U Evy Puskarčíkové se zdálo, že jde nahoru běžecky, ale srazila ji střelba. V čem jsi u ní viděl problém?

„Ve sprintu jí nevystřelil jeden náboj a pak dobíjela tak dlouho, až nedala. To byla smůla. Ale na střelnici se celkově trápila. Řekl bych, že hodně chce. Chce střílet rychle a zároveň přesně, ale nedaří se to. Často se dopouští zbytečných chyb, trochu ze zbrklosti. Je to škoda, protože vím, že střílet umí.“

Proč podle tebe ostatní holky v běhu o dost zaostávají za Markétou Davidovou?

„Makula je závodní typ. V tréninku nepozorujeme tak výrazné rozdíly, ale v závodě holkám ujede mnohem víc. Trochu v tom létá Verča. Po Ruhpoldingu se zdálo, že to bude lepší, ale nadmořská výška v Anterselvě ji zase spíš srazila. Třeba Eva teď nejezdila špatně, mohla být ve sprintu docela vysoko, ale tři chyby jsou zkrátka moc.“

Egil Gjelland a Jiří Holubec mají před pokračováním Světového poháru nad čím dumat

Fotofiniš

Markéta Davidová dostala jako dezert po premiérovém vítězství pravé italské tiramisù, vy si za přečtení našeho shrnutí až do konce můžete vychutnat výběr zajímavých momentů zachycených pravým fotografem Petrem Slavíkem.

Počasí v Anterselvě opět nezklamalo

Víc takových vítězných klubíček!

Taková ta radost, když obsadíte druhé, třetí, čtvrté i páté místo

Přesně tohle chtěli italští fanoušci vidět

Kdo by to té holce nepřál?

Biatlonisté i biatlonistky toho měli na konci druhého trimestru opravdu dost

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík