Medailové ambice? Takhle o tom nepřemýšlím, říká na startu MSJ Štvrtecký

28. ledna, 2019

Pomalu se zabydluje ve Světovém poháru, ale ještě se na skok vrátí mezi juniory. Jakub Štvrtecký by měl patřit do okruhu favoritů Mistrovství světa juniorů ve slovenském Osrblie, které v neděli otevřely závody dorosteneckých kategorií. Štvrtecký do šampionátu vstoupí dnes.

Před startem vytrvalostního závodu sám neví, co čekat. „Netuším, jak na tom budu, protože těch závodů už letos bylo opravdu dost,“ připomíná talent z Velkých Karlovic.

Má pravdu. Zdeněk Vítek ho povolal na druhý díl Světového poháru a posléze mu dal důvěru i na další závody. Štvrtecký vynechal až Anterselvu, aby stihl nabrat síly před vrcholem juniorské sezóny.

Problém v nedostatku sil by však nastat neměl. „Spíš nebudu tak dobře naladěný jako kluci, pro které je juniorský světový šampionát od začátku sezóny prioritou,“ přemítá Štvrtecký.

Na druhou stranu si myslí, že mu účast ve Světovém poháru dala směrem do budoucna víc. „Světový pohár je běžecky úplně někde jinde, můžu se tam dotahovat na ostatní. Mezi juniory tu možnost nemám.“

Kuba se ve Světovém poháru určitě neztratil

Odchovanec letohradského klubu se mezi elitou etabloval až překvapivě dobře a rychle. Povedly se mu všechny tři štafety a sám už pokukoval po bodech. V Ruhpoldingu mu k nim chybělo 5 sekund.

Tyto výsledky naznačují medailové ambice na juniorském šampionátu. „Bylo by to hezké, ale takhle o tom nepřemýšlím. Pro mě je důležité, aby se mi dobře běželo a abych podržel střelbu,“ reaguje Štvrtecký na otázku k možnému útoku na cenné kovy.

Vzápětí přeci jen přibližuje své cíle. „Loni jsem se vešel na malé pódium. Kdybych to zopakoval teď, budu spokojený,“ vzpomíná český reprezentant loňské šesté místo z vytrvalostního závodu.

A zároveň upozorňuje: „Kluci nejsou pomalí, někteří taky jezdí svěťák. Nebude to nic jednoduchého,“ naráží Kuba hlavně na silné Nory, Francouze a Rusy.


Jakub Štvrtecký na mládežnických šampionátech

Cheile Gradistei 2016: 42. VZ, 7. SP, 16. SZ (mezi dorostenci)

Osrblie 2017: 20. VZ, 9. SP, 13. SZ, 4. ŠT (mezi dorostenci)

Otepää 2018: 6. VZ, 24. SP, 14. SZ, 11. ŠT (mezi juniory)


V estonském Otepää už loni patřil k nejrychlejším běžcům, ale v každém z individuálních závodů udělal čtyři chyby. Na posledním Světovém poháru v německém Ruhpoldingu však 20 z jeho 21 ran našlo svůj síl.

Kuba už není postrachem střelnice

Kuba získává střeleckou jistotu

Nyní se bude závodit ve slovenském Osrblie, se kterým už Štvrtecký má zkušenosti. „Trať se mi nelíbí, nemám to tam rád,“ říká bez obalu a vysvětluje proč. „Byl jsem tu na závodech asi dvakrát. Pokaždé bylo hnusně. Pršelo, bylo teplo a bahno, všude to teklo.“

Letos to v Osrblie vypadá líp. Mrzne a zrovna dnes by během vytrvalostního závodu juniorů mohlo i sněžit. Jenže na víkend už je předpovídáno oteplení a také déšť.

„Nikdy jsem v Osrblie nebyl v takové formě, abych mohl říct, jestli mi ta trať sedí. Každopádně je pro všechny stejná,“ dodává český reprezentant ke slovenskému areálu číslo jedna.

Za pár dní bude Kubův pohled na Osrblie třeba trochu smířlivější.


Štvrteckého starty na MSJ 2019

Pondělí 28. 1. – 11:00 – Vytrvalostní závod juniorů

Středa 30. 1. – 11:00 – Štafeta juniorů

Sobota 2. 2. – 11:00 – Sprint juniorů

Neděle 3. 2. – 11:10 – Stíhací závod juniorů


Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík, Jaroslav Svoboda