Tereza a Jakub. „Jako černá a bílá,“ říká o medailistech z MSJ&D trenér Tomáš Holubec

28. ledna, 2019

Úvodní dva závody MSJ&D ve slovenském Osrblie přinesly české výpravě dva cenné kovy. Nejprve ve vytrvalostním závodě dorostenců vybojoval Jakub Kocián bronz, poté ve stejné disciplíně dorostenek doběhla Tereza Voborníková druhá! Jak oba jilemničtí biatlonisté a studenti tamního Sportovního gymnázia vnímají svůj úspěch, co mají společného, v čem se liší a jak je vidí klubový trenér a bývalý reprezentant Tomáš Holubec?

Ještě dlouhé hodiny po zisku bronzu nemohl Jakub Kocián svému úspěchu uvěřit. „Vždyť to byl teprve můj pátý start v sezóně,“ vysvětloval. Zdravotní trable jej na světový šampionát málem ani nepustily. Vše začalo už během loňského září virózou, zánětem dutin a dlouhou léčbou. Situace se opakovala počátkem prosince na přípravě v Obertilliachu. „Znovu jsem musel užívat antibiotika.“ Kolegové z reprezentace závodili v Junior IBU Cupu, on trávil čas v posteli. Poprvé startoval až před Silvestrem v závodech I. kola Českého poháru v NMNM. Ale svými výkony nepřesvědčil. O dva týdny později při II. kole už ovšem vyhrál a nominoval se na MSJ&D. „Byl jsem zpět, ale o formě jsem ještě mluvit nemohl.“

Jakub Kocián

V nedělním závodě už mu ale vše vyšlo. Tedy téměř. „Nedal jsem třetí ránu v závěrečné položce, těsný kalibr. V tu chvíli už jsem ale věděl, že jedu dobrý závod a poslední kolo jsem dal úplně ´našrot´,“ vrátil se k průběhu závodu. Přitom se ještě během tréninků v Osrblie hledal. „No, nebyla to žádná sláva. Střelba mě vůbec neposlouchala. Na druhou stranu jsem se na start hodně těšil, protože vytrvalostní závod je mojí oblíbenou disciplínou. Jsem rád, že jsem se dokázal zkoncentrovat.“

Na rozdíl od Jakuba Kociána patřila Tereza Voborníková mezi širší okruh favoritek vytrvalostního závodu. Vždyť už loni skončila na MSJ&D v Estonsku mezi dorostenkami pátá ve sprintu, především však měla za sebou skvělou sezónu s výbornými výsledky v Junior IBU Cupu, včetně 15. místa ze sprintu ve Francii, korunované 28. místem v IBU Cupu dospělých v Polsku. A to přesto, že do kategorie žen se oficiálně podívá až za čtyři roky!

Tereza Voborníková

Běh i střelba se mi v neděli krásně sešly,“ řekla po závodě rodačka z Hostinného. „Výsledkem je, že jsem vybojovala svoji první velkou individuální medaili,“ dodala radostně členka zlatého juniorského mixu z mistrovství světa v biatlonu na kolečkových lyžích v NMNM 2018.

Věří, že na Slovensku ještě neřekla poslední slovo. „Myslím, že s holkama můžeme mít docela silnou štafetu. A taky bych ráda vylepšila loňského páté místo ze sprintu,“ usmála se studentka čtvrtého ročníku Sportovního gymnázia v Jilemnici… A to by byl i dobrý základ pro stíhací závod!

 

Jakub a Tereza pohledem klubového trenéra Tomáše Holubce

Dlouholetý reprezentant, olympionik a nyní klubový trenér v Jilemnici Tomáš Holubec

“Terka a Kuba to jsou úplně rozdílné povahy. Jsou jako černá a bílá. Tereza představuje cílevědomou, trochu uzavřenější osobnost. Dokáže si vystačit sama se sebou. Na svůj věk je velice vyzrálá. Kuba je takový pohodář, který potřebuje kolektiv, srandičky, prostě se i dobře bavit.
Tereza rovná se velký dříč. Vždy do puntíku splní, co má předepsané a často si přidá i něco navíc. Hodně přemýšlí o tom, co, jak a proč dělá. I když dokáže být někdy také tvrdohlavá. Každopádně je pečlivá nejen v přístupu k biatlonu, například tréninkový deník má vždy v pořádku a včas vyplněný, ale také v plnění školních povinností.
To Kubu je nutné k vyplnění deníku vždy dokopat, a to téměř doslovně. K biatlonu přešel teprve před třemi lety od běžeckého lyžování. Přiznám se, že jsem doposud netrénoval nikoho s lepším citem pro střelbu, než má on. Před sezónou měl velké zdravotní trable a musím poděkovat trenérovi juniorů Michaelu Málkovi, jak jeho formu načasoval. Kuba se pak odměnil skvělou koncentrací na střelbu, což umí.“

 

Tomáš Hermann
Foto: Petr Slavík, Sebastian Krystek/biathlonworld.com, archiv T. Holubce