Dorostenecké štafety obsadily na MSJ&D v Osrblie 11. a 12. místo

29. ledna, 2019

Nezkušenost a školácké chyby připravily podle českých trenérů dorostenecké štafety o umístění v první desítce Mistrovství světa juniorů a dorostu ve slovenském Osrblie. Sestava dorostenců Petr Kánský (na úvodním snímku), Jakub Zapletal a Jakub Kocián obsadila v závodě na 3 x 7,5 km 11. místo. Děvčata startující ve složení Tereza Jandová, Veronika Macková a Gabriela Masaříková obsadila na trati 3 x 6 km 12. příčku. Závodu se zúčastnilo 26 štafet dorostenců a 25 štafet dorostenek. Vyhráli Němci a Norky.

Komentář trenéra Michaela Málka k výkonu štafety dorostenců
„Petr Kánský rozjel naši štafetu solidně. Předával devátý, ale v kontaktu s dalšími týmy. Bohužel následně Jakub Zapletal nezvládl stojku, když třemi jednotlivými ranami netrefil poslední terč. Nesedl mu ani běh, a tak byl na svém úseku až osmnáctý. Klesl na průběžné patnácté místo. Toho trestného kola je škoda, elitní osmička nebyla daleko. Kuba prostě zaplatil daň za svoji první mezinárodní akci… Následně Jakub Kocián dobře zabojoval a posunul nás na 11. pozici. Sám sebe pak ujistil, že šampionát jej zastihl v dobré formě.”

Jakub Zapletal povzbuzovaný českými juniory

 

Komentář trenéra Aleše Lejska k výkonu štafety dorostenek
„Hodně mě mrzí zásek Gábiny Masaříkové na posledním úseku. Před první položkou se jí na trati povolil tunel a ztratila mušku. Musela si tak vyžádat náhradní zbraň. Je svým způsobem zázrak, že pak dokázala trefit alespoň čtyři terče. Jedno trestné kolo jí však přesto neminulo. Než to ale celé na střelnici proběhlo utekly dobré dvě minuty. Při kontrole zbraně musí být příště pečlivější. Je to pro ni opravdu velká zkušenost. Ostatní děvčatům Tereze Jandové a Veronice Mackové nemám co vytknout, vždyť po dvou úsecích byly holky páté. Obě podaly velmi slušný výkon. Celé situace je škoda, tato sestava měla na to pohybovat se někde mezi šestým, osmým místem.“

Veronika Macková vytáhla českou štafetu na páté místo pod dvou úsecích…

 

Výsledky závodu štafet dorostenců na 3 x 7,5 km MSJ&D 2019 v Osrblie

Výsledky závodu štafet dorostenek na 3 x 6 km MSJ&D 2019 v Osrblie

 

Smolařka Gabriela Masaříková předstihla ve finiši ukrajinskou soupeřku a vybojovala 12. místo

 

MSJ&D pokračuje ve středu 30. 1. 2019 štafetovými závody juniorů (od 11:00 hodin) a juniorek (od 14:30 hodin). Čeští junioři poběží v sestavě: Vítězslav Hornig, Mikuláš Karlík, Tomáš Mikyska a Jakub Štvrtecký. Juniorky pak budou startovat ve složení: Petra Suchá, Klára Polednová a Veronika Voborníková.

Ze složení českých juniorských štafet také vyplývá, že trenéři Michael Málek a Aleš Lejsek upřednostnili právě výsledky v juniorské kategorii, když sestavy doplnili o dorostence Tomáše Mikysku a Terezu Voborníkovou.

 

Startovní listina štafet juniorů na 4 x 7,5 km MSJ&D 2019 v Osrblie

Startovní listina štafet juniorek na 3 x 6 km MSJ&D 2019 v Osrblie

 

 

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný