Boj Štvrteckého a spol. na juniorském mistrovství světa vysílá o víkendu ČT Sport!

01. února, 2019

Jakub Štvrtecký, který už se zabydlel v závodech Světového poháru, představuje největší českou naději pro sobotní sprinty juniorů a juniorek mistrovství světa ve slovenském Osrblie. Nemalé ambice však mají i Vítězslav Hornig nebo Mikuláš Karlík. První je vynikajícím střelcem, druhý kvalitním běžcem. Pokud potvrdí střeleckou formu ze štafet, mohou vysoko mířit i juniorky. Největší oporou mladého týmu by měla být Petra Suchá. Junioři startují v 11:00 hodin a čeká je 10 km dlouhá trať, juniorky vyběhnou ke sprintu na 7,5 km ve 14:00 hodin. Sobotní sprinty současně rozdají i karty pro nedělní stíhací závody, jimiž MSJ&D ve všech kategoriích vyvrcholí.

A POZOR! Víkendové závody juniorů vysílá v přímém přenosu Česká televize na kanálu ČT Sport! Juniory v sobotu i v neděli od 10:55 hodin, juniorky v sobotu ve 14:00 a v neděli od 11:55 hodin.

Devízou Vítězslava Horniga je stabilita výkonnosti

„Kuba patří na trati k nejrychlejším juniorům. To ukázal ve vytrvalostním závodě i štafetách. Myslím, že do elitní desítky by se za normálních okolností měl prosadit,“ říká trenér juniorů Michael Málek a dodává: „Jeho osobní ambice jsou možná i o něco vyšší.“ Vítězslav Hornig disponuje značnou stabilitou výkonnosti, kterou ukazoval v IBU Cupu dospělých umístěními na bodovaných pozicích. „Víťa je opravdu dobrým střelcem. Chyby téměř nedělá, a tak mu to snad vydrží i tady v Osrblie.“ Velké běžecké předpoklady má Mikuláš Karlík, svojí výkonností se blíží i Jakubu Štvrteckému. „Ovšem na střelnici je to v jeho podání trochu vabank. Pokud se ale trefí, dokáže velké věci.“ Čtvrtý do party Jiří Ondřejka sbírá zkušenosti na své první velké mezinárodní akci. „Když se Jura prosadí do stíhacího závodu, bude to úspěch,“ uzavírá Michael Málek.

 

Petra Suchá je velká bojovnice na trati i na střelnici

Aleš Lejsek má v týmu kvalitní střelkyně jako Petr Suchou a Kláru Polednovou, tak i děvčata, které ve střelbě nepodávají vyrovnané výkony, ale dokáží překvapit jako Iva Křižovičová nebo Eliška Teplá. „Snažil jsem se holky na tréninku zapracovat do tempa. Sám jsem si s nimi dal několik úseků, abych je vyhecoval a nabudil. Myslím, že jsou plné očekávání. Dnes viděly dorostenky a poznaly, že prosadit se mezi nejlepší lze. Přál bych si je všechny vidět v nedělní stíhačce.“

 

Startovní listina sprintu juniorů na 10 km MSJ&D 2019 v Osrblie

Startovní listina sprintu juniorek na 7,5 km MSJ&D 2019 v Osrblie

 

Eliška Teplá by mohla překvapit…

 

Tomáš Hermann
Foto: Jiří Novotný a Jaroslav Svoboda