Do zámoří nakonec letí 9 Čechů. Moravec závody v Kanadě a USA vynechá

01. února, 2019

Devět českých reprezentantů odcestuje v neděli na zámořské podniky Světového poháru. Závody v kanadském Canmore a v americkém Soldier Hollow se budou muset obejít bez Ondřeje Moravce.

Zkušeného českého reprezentanta momentálně zdobí snová 92,5% úspěšnost střelby. Hlavně díky ní se drží na 19. příčce v hodnocení Světového poháru, protože po běžecké stránce na nejlepší nestačí.

Po vzájemné dohodě s trenéry se proto Moravec rozhodl vynechat závody v zámoří a raději doma potrénovat. „Věřím tomu, že tréninkový blok namísto závodů může Ondrovi pomoct,“ vysvětluje rozhodnutí trenér mužů Zdeněk Vítek.

Jak tedy bude vypadat program Ondřeje Moravce v době, kdy jeho kolegové budou závodit v Kanadě a USA? „Teď je na týden doma v Letohradu. Pak se přesune do Jablonce, kde se připravuje i béčko a kde je také Ondra Rybář,“ osvětluje plány svého svěřence Vítek.

Český kouč tak bude mít v Kanadě k dispozici jen čtyři biatlonisty. Vedle Michala Krčmáře, Tomáše Krupčíka a Adama Václavíka se poprvé od Hochfilzenu představí Michal Šlesingr, který se po zranění rozjížděl v IBU Cupu.

Trenér žen Egil Gjelland naštěstí nemusel řešit žádné komplikace, a tak bude mít v Canmore k dispozici pětici Markéta Davidová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Lucie Charvátová a Jessica Jislová.

Charvátová se po závodech v Kanadě vrátí domů, podobně jako Václavík. Oba se následně představí na Mistrovství Evropy, které od 20. února hostí běloruské Raubiči. Jména biatlonistů, kteří se nepřesunou do Soldier Hollow, musela být z logistických důvodů určena předem.

Česká reprezentace odletí v neděli z Prahy do Amsterdamu, kde se připojí norští trenéři a ve Švédsku žijící šéf servismanů Tomáš Žídek. Z hlavního města Nizozemska poletí český tým do Calgary a odtud se přesune již po silnici do Canmore.

Česká nominace pro SP v Canmore a Soldier Hollow

Muži: Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Michal Šlesingr, Adam Václavík (jen Canmore)

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová (jen Canmore), Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík