Vytrvalostní závody EYOF 2019: Luděk Abrahám opět v elitní desítce!

13. února, 2019

Druhým dnem pokračovaly ve středu biatlonová klání Evropského olympijského festivalu mládeže v Sarajevu. Na programu byly vytrvalostní závody chlapců na 12,5 km a dívek na 10 km. I tentokrát jsme měli zastoupení v elitní desítce, o které se zasloužil Luděk Abrahám, jenž Top Ten uzavíral. Do dvacítky se navíc prosadili i 12. Josef Kabrda (na úvodním snímku) a 20. Ondřej Mánek. Jonáš Mareček doběhl na 40. místě. Jak si vedla děvčata? Na 13. místě doběhla čtvrtá dívka sprintu Bára Babánková, Renáta Trejbalová obsadila 26. pozici, Zuzana Doležalová skončila 31. a Tereza Grossmannová byla klasifikována na 47. příčce. Zvítězili Hans Koellner z Německa a Noemi Remonnayová z Francie.

Luděk Abrahám (vpravo) a Josef Kabrda závodí na EYOF ve skvělé formě!

Trenér českého výběru Jiří Václavík hodnotil výsledky mladých sportovců ve vytrvalostním závodě pozitivně. „Na střelnici dnes nebyly vůbec jednoduché podmínky. Vítr se hodně točil a měnil svoji intenzitu. To by bylo náročné i pro zkušenější borce, ale naši závodníci si s tím poradili dobře. I když se v závodech vyskytly okamžiky, které mě trochu mrzí, jako poslední položka Josefa Kabrdy, nebo druhá ležka Terezy Grossmannové. Oba v uvedených položkách udělali čtyři chyby. Josef tak vypadl ze souboje o první šestku a možná i medaili, Terka přišla o umístění v první dvacítce.“

Luděk Abrahám na trati vytrvalostního závodu

Ve výborné formě závodí na tratích areálu Dvorišta Luděk Abrahám. „Dnes byl na trati z našich kluků opět nejrychlejší a celkově dosáhl pátého běžeckého času,“ řekl Jiří Václavík na adresu nejmladšího člena českého výběru.

O umístění mezi nejlepšími deseti se na poslední položce připravila dvěma chybami také Bára Babánková. „Báře Babánkové to na trati dnes nechutnalo tak, jako v úterý při sprintu. Ale třinácté místo je velmi dobrým výsledkem.“ Trenér Jiří Václavík ocenil bojovnost všech mladých reprezentantů. „Každý na trati bojoval do posledního dechu a nechal tam všechny síly. Z takového přístupu mám velkou radost a pochvalu pro všechny.“

Bára Babánková právě vybíhá na trať 10 km dlouhého vytrvalostního závodu

 

Biatlonové soutěže EYOF 2019 v Sarajevu vyvrcholí v pátek 15. února závody smíšených štafet na 2x 7,5 km a 2x 6 km. A to znamená, že na trať se v 10:00 hodin jako první vydají chlapci.

 

EYOF 2019 – výsledky vytrvalostního závodu chlapců na 12,5 km

EYOF 2019 – výsledky vytrvalostního závodu dívek na 10 km

 

Tomáš Hermann

Foto: Lukáš Dostál a ČOV/Lukáš Šonský