Zlepšení Veroniky Vítkové. Ve sprintu v Soldier Hollow dojela 19.

14. února, 2019

Byla to jiná Veronika Vítková než před týdnem v kanadském Canmore. Úvodní sprint v americkém sprintu zvládla s jednou chybou a i díky zlepšenému běhu obsadila 19. příčku. Poprvé v kalendářním roce 2019 se tak dostala na body. Ty dnes neminuly ani 23. Evu Puskarčíkovou a 32. Markétu Davidovou, kterou o další špičkový výsledek připravily tři chyby.

Závod ve zkratce

Premiérové představení českých biatlonistek v Soldier Hollow nezačalo úplně šťastně. Všechny tři musely zamířit po první střelbě na jeden trestný okruh. To by nebyl takový problém pro opět výborně běžící Markétu Davidovou, která ovšem na stojce přidala další dvě chyby a skončila 32.

Bylo trochu tepleji než v Canmore, asi tak o 30 stupňů

Naopak Veronika Vítková a Eva Puskarčíková zvládly odstřílet stojku čistě. Vítková šla oproti minulým závodům nahoru i po běžecké stránce a vysloužila si tak solidní 19. místo. Zopakovala tak druhý nejlepší výsledek v sezóně ze sprintu v Novém Městě na Moravě. Tehdy zároveň naposledy ukázala na bodech. Po měsíčním půstu bodovala i 23. Puskarčíková.

Evču dnes od čistého konta dělily jen milimetry

Potřetí v sezóně zvítězila Norka Marte Olsbuová Røiselandová, která s čistou střelbou o 11,5 sekundy zdolala Kaisu Mäkäräinenovou. Finka přitom měla v nohách jeden trestný okruh. Pódium doplnila zkušená Němka Franziska Hildebrandová.

V čele Světového poháru zůstává dnes šestá Dorothea Wiererová. Její náskok na krajanku Lisu Vittozziovou nyní činí 10 bodů. Nejlepší z Češek je 23. Markéta Davidová.

„Tentokrát v roce 2002, kdy jsem se tady stal olympijským vítězem…“

Zajímavá čísla

  • Veronika Vítková se dnes na střelnici moc nezdržela. Zastřílela druhou nejrychlejší ležku (25 s) a devátou nejrychlejší stojku (23 s), což jí v součtu dalo čtvrtý nejrychlejší čas. Na Dorotheu Wiererovou ztratila jen 4 sekundy.
  • Vítková střílela o 8 sekund rychleji než Eva Puskarčíková a o 20 sekund rychleji než Markéta Davidová.

Makula dnes věnovala střelnici zlý pohled

  • Na trati dnes byla nejlepší Kaisa Mäkäräinenová, která najela na druhou nejlepší Denise Herrmannovou 6,7 sekundy. Čtvrtá Marte Olsbuová Røiselandová byla o 24,6 sekundy pomalejší. Naopak na Finku nastřádala 12 sekund na střelnici.
  • Markéta Davidová ztratila na Mäkäräinenovou 42 sekund, patřil jí devátý čas.
  • Eva Puskarčíková začala 42. běžeckým časem, pokračovala 38. a končila 19. Celkově byla 35. nejrychlejší se ztrátou minuty a půl na Mäkäräinenovou.
  • Téměř totožně zajela v pořadí běžeckých časů 33. Veronika Vítková, která tak dala zapomenout na 87. čas ve zkráceném vytrvalostním závodě v Canmore.
  • České biatlonistky dnes posbíraly do Poháru národů 349 bodů, což byl šestý nejlepší výkon. V celkovém pořadí Češky pevně drží sedmé místo.

Dnešní Verčino číslo (66) koresponduje s počtem stromů v Soldier Hollow

Výsledkový servis

Příští závod

Na sprint žen naváže stíhací závod, ale až v sobotu v 18:10. V pátek je v Soldier Hollow od 19:15 na programu sprint mužů.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík