Tři příběhy sprintu: Zlepšení Šlesingra, vyčkávaná Krčmáře a Krupčíkovo astma

16. února, 2019

Čeští reprezentanti zažili ve sprintu v americkém Soldier Hollow rozdílné příběhy. Michala Šlesingra těšil další vzestup po zdravotních problémech, byť stále hledá svou obvyklou pohodu. Jeho jmenovec Michal Krčmář se snažil s ohledem na blížící se vrchol sezóny střílet rychleji, což se mu kvůli větrným poryvům povedlo jen z části. A Tomáši Krupčíkovi premiéru v dějišti Zimních olympijských her 2002 znesnadnilo astma.

Šlesingr: Zlepšení těší, ale optimální to pořád není

V Pokljuce si zlomil bederní obratel, návrat v IBU Cupu mu zase zkomplikovala nemoc. I proto bral Michal Šlesingr závody v zámoří jako rozjíždění. A zatímco Canmore se 36letý biatlonista necítil vůbec dobře a ve zkráceném vytrvalostním závodě měl až 78. běžecký čas, tak v Soldier Hollow už to byl čas 37.

„Určitě mě těší, že se to oproti Canmore pohlo na správnou stranu, nicméně k optimálu to má ještě daleko,“ glosuje své zlepšení Šlesingr, kterému vyšlo hlavně poslední běžecké kolo, v němž mu patřil 23. nejrychlejší čas. „V posledním kole mi mohlo pomoct, že se začala trochu vysoušet trať a byla to ta hrana, kdy se začala trochu zrychlovat. Závodníci s vyššími čísly 60+ na tom mohli slušně profitovat,“ myslí si český reprezentant.

Špatné to rozhodně nebylo ani na střelnici. Zatímco většina biatlonistů poměrně důvěrně poznala trestné kolo, tak Šlesingr ho obkroužil jen jednou po střelbě vestoje. I díky tomu obsadil 19. místo, což je jeho nejlepší výsledek od 14. ledna 2018, kdy byl osmý v hromadném startu v Ruhpoldingu.

„Na střelnici jsem neměl ani na jedné položce nijak extrémní vítr, takže se s tím dalo docela obstojně střílet. Ta jedna chyba vestoje jde za mnou,“ uzavírá Šlesingr hodnocení svého prvního startu v Soldier Hollow. Do toho druhého, stíhacího závodu, si ponese ztrátu minuty a 20,6 sekundy na prvního Nora Christiansena.

Boušek měl na střelnici trochu víc štěstí než Julian Eberhard střílející s bilancí 5+0

Krčmář: V hlavě už je Mistrovství světa

Ležka za 28 sekund, 11. nejrychlejší střelecký čas a k tomu čisté konto. Byl to vůbec ve sprintu v Soldier Hollow Michal Krčmář? Ano, byl. A rychlejší střelbu převedl cíleně. „V tuto chvíli už se upínám se k Mistrovství světa, a proto jsem i tady na tréninku zkoušel střílet rychleji. Rány mi tam, na rozdíl od Canmore, padaly. Cítil jsem se mnohem líp, i když se střílí v takové výšce. V závodě jsem tedy nedělal nic jiného a střílel tak, jak mi to sedělo,“ vysvětluje své přenastavení Krčmář.

Zbytečně zdržovat se český biatlonista nechtěl ani na stojce. „I při stojce jsem plánoval trochu riskovat a střílet rychleji. Nechtěl jsem na nic čekat. Bohužel mi přišel poryv, který trval hodně dlouho. Zkoušel jsem počkat, ale neustávalo to, takže jsem začal střílet. Bohužel z toho byly dvě chyby.“

Dvě chyby zase nebyly takovou katastrofou, když uvážíme, že o pár metrů dál střílející Johannes Thingnes Bø trefil jediný terč. Po Krčmářovi přijíždějící Erlend Bjøntegaard si dal zase tři trestná kola.

Bimbo si připsal aspoň dílčí vítězství nad Johannesem

Bø své rány vysypal za 34 sekund, Krčmář si na koberečku postál 40 sekund. Bylo to i pod vlivem toho, že viděl, jak Nor netrefuje terče? „Jak jsem čekal, tak jsem slyšel, že první dvě rány nedal. Pak už jsem neměl přehled, jak pokračuje. Pravdou je, že jsme si to trošku vyžrali.“

Ale těžké to včera nebylo jen na střelnici. „Celkově byl závod obrovsky náročný, po běžecké stránce jeden z nejtěžších, co jsem kdy v kariéře absolvoval,“ říkal Krčmář s ohledem na nadmořskou výšku i náročnost tratě. Úlevou mu může být fakt, že ten nejtěžší kopec už se o víkendu nepojede.

Bimbo už vyhlíží Mistrovství světa, které začne 7. března ve švédském Östersundu

Krupčík: Po čase se ozvalo astma

V Anterselvě si vylepšil maximum ve Světovém poháru 18. místem, v Canmore už byl 12. Soldier Hollow ale další vylepšení nepřinese, na Tomáše Krupčíka čeká po 67. příčce ve sprintu už jen jeden z nedělních smíšených závodů.

V prvním závodě na americké půdě bohužel 31letého Jablonečáka postihly astmatické potíže, podobně jako na začátku sezóny v Pokljuce. „S astmatem se peru v podstatě celý život. Ve sportu mě to vždycky trochu omezovalo, ale v posledních letech se mi to podařilo dostat pod kontrolu. Jde o to, že se mi na první položce, jak se sníží frekvence dýchání, stáhnou průdušky. Prostě se zúží a tím pádem se zhorší celková ventilace, tělo přestane dostávat tolik kyslíku, kolik potřebuje a to má za následek výrazné zpomalení,“ popisuje Krupčík útrapy biatlonisty astmatika.

Tomuto popisu odpovídá i pohled na běžecké časy. Zatímco v prvním kole Krupčík zaznamenal 34. čas, tak v tom druhém 48. a v posledním dokonce až 77.

Snad Křupas už v neděli ukáže, že ho běžecká forma z Anterselvy a Canmore neopustila

Mají astmatické potíže vliv i na střelbu? „Na střelnici to taky zpomalí uklidnění, rytmus dechu je jiný a tím pádem je to trochu složitější. Ale ten hlavní problém je na trati, s tou střelnicí bych se měl dokázat poprat,“ nechtěl Krupčík svádět čtyři střelecké chyby na své astma.

Otázkou také, proč se problémy dostavily zrovna teď a tady. „Beru na to léky, které v 90 % případů fungují dobře. Teď nezabraly a tím, že se mi to děje zřídka, nejsem moc schopný identifikovat tu příčinu,“ dumal po závodě Krupčík. Jedno vysvětlení by tu ale být mohlo. „Může za tím být hotel, který je plný starých koberců, a i když potíže na hotelu necítím, může se to pak přenést do závodu, kde je ta zátěž pro dýchací systém extrémní.“

Že by ale Tomáš Krupčík v Soldier Hollow skládal zbraně, to rozhodně ne. „Beru to tak, jak to je. Pral jsem se s tím doteď, budu se prát dál.“ Třeba už v neděli, kdy jsou na programu závody smíšených dvojic a štafet, což bude poslední prověrka před Mistrovstvím světa.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík