Český mix jedenáctý na evropském šampionátu v běloruském Raubiči

21. února, 2019

V závodě smíšených štafet Otevřeného mistrovství Evropy v běloruském Raubiči u Minsku obsadil český mix jedenácté místo. Češi startovali v sestavě Jessica Jislová, Anna Tkadlecová, Milan Žemlička a Adam Václavík (na úvodním snímku).  Z evropského titulu ve smíšených štafetách se poprvé v historii radují Švédové Emma Nilssonová, Mona Brorssonová, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson. Druzí doběhli Němci a třetí domácí Bělorusové.

 

KRÁTCE O ZÁVODU

Hodně namotivovaný byl běloruský kvartet. Domácí biatlonisté vedli od první předávky až do poslední položky. V závěrečné stojce však Sergej Bočarnikov musel dvakrát dobíjet a předstihli jej bezchybně střílející Samuelsson ze Švédska i Němec Phillip Horn.

Z českého pohledu se závod odvíjel v průměru, tedy uprostřed startovního pole 20 štafet. Jessica Jislová předávala na 10. místě. Anna Tkadlecová klesla na 11. příčku, kterou pak už Milan Žemlička ani Adam Václavík neopustili. Všichni Češi si připsali shodně po dvou dobíjeních. V žádné z činností neoslnili ani nepropadli.

Anna Tkadlecová

 

POHLEDEM TRENÉRA

„Podmínky dnes byly v Raubiči konečně zimní, a nikoliv jarní jako ještě ve středu. Projevilo se to mrazivým počasím a zejména zklidněním větru ve večerních hodinách. Střelnice tak byla pro mixy konečně spravedlivá, což nám ale moc nepomohlo. Řada týmů měla ve svém středu závodníky ze Světového poháru a ti přece jenom střílí o poznání rychleji… Nám navíc vždy scházelo pár sekund ke kontaktu, takže Anička, potom Milan i Adam jeli po trati vlastně sami. A to je hodně těžké jak z pohledu udržení tempa, tak únavy i psychiky,“ vysvětloval trenér Tomáš Kašpar. „Na trati byly trochu zmatky, když některé ženy byly ještě na trati a někteří muži už na svém úseku. Pořadatelé zapomněli odstranit stříšky, které vymezovaly trať, a tak je první závodníci na třetím úseku museli přeskakovat… Bylo to trochu nebezpečné.“     

Milan Žemlička

 

ZAJÍMAVÁ ČÍSLA

  • Celkem 20 mixů se zúčastnilo závodu smíšených štafet, z toho 14 projelo cílem. V průběhu závodu byli postupně dostiženy reprezentace: Rumunska, Číny, Litvy, Kazachstánu, Kanady a USA
  • Češi měli střelecký výsledek 0+8 stejný, jako vítězní Švédové. Ale na novém mistry Evropy ztratili v součtu časů všech aktérů jak na střelnici (cca 36 sekund), tak na trati (cca 3:05 min), ve výsledku 3:41,5 min.
  • Výborně zvládli své úseky němečtí mladíci Lucas Fratzscher a Phillip Horn, kteří vytáhli štafetu ze sedmého na druhé místo, když na svých úsecích dosáhli druhých časů. Naopak ukrajinským mužům jejich úseky nevyšly. Zkušení harcovníci Sergej Seměnov a Artěm Prima neudrželi druhou příčku a Ukrajina skončila sedmá.

 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Výsledky smíšených štafet – mixů – OME 2019

Analytické výsledky smíšených štafet – mixů – OME 2019

 

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný