Češi v akci. V Estonsku pokračuje IBU Cup a v Norsku Junior IBU Cup

28. února, 2019

Po Otevřeném mistrovství Evropy v Bělorusku minulý týden se opět roztočí kola biatlonových soutěží. Na program je už jeho sedmé pokračování IBU Cupu, které hostí estonském Otepää. Český tým v Pobaltí spíše připomíná rodinnou výpravu. Na startu budou pouze čtyři sportovci dva muži a dvě ženy. Důvodem tak skromného zastoupení je souběh hned několika akcí. Vedle IBU Cupu zamířila osmička biatlonistů na Světovu Univerziádu do ruského Krasnojarsku a 11 resp. 12 juniorů čeká v norském Sjusjoenu nejprve Junior IBU Cup a poté juniorský evropský šampionát. Nemluvě o tom, že desítce členů „A týmu“ vrcholí příprava před MS v Oestersundu.

 

VII. KOLO IBU CUPU
Vraťme se do Otepää, kde jsou v pátek na programu supersprinty a v sobotu klasické sprinty. V této sezóně se supersprinty uskutečnily bezprostředně před vánočními svátky v Obertilliachu a Milan Žemlička (na úvodním snímku) tam potěšil 11. místem. Bodoval tehdy i junior Vítězslav Hornig (26. – startuje v Susjoenu) a mezi ženami juniorka Tereza Vinklárková (37. – bude startovat v Krasnojarsku). Nejprve proběhne kvalifikace na dvě položky, a poté finále se čtyřmi položkami pro 30 nejlepších v každé kategorii.

V Estonsku až do čtvrtka panovalo jarní počasí. „Na pátek je však očekáváno značné ochlazení. Teplota má klesnout na osm stupňů po nulou a mrznout bude prý i přes den,“ říká trenér mužů v IBU Cupu Aleš Ligaun. „Jsem zvědav, v jakém stavu bude trať. Dnes se hodně bořila, ale v mrazu se zpevní. Otázkou však je, jak dlouho vydrží tvrdá, protože kvalifikace i finále supersprintu se odehrají na kilometrovém kole.“ Do závodu je přihlášeno 70 žen a 96 mužů.

Klíče k úspěchu bude střelba. „Hodně tu fouká a vítr se točí. Pro všechny to bude hodně nepříjemné. Takže důležité bude, jak se s tím naši závodníci vypořádají,“ dodává trenér žen v IBU Cupu Tomáš Kašpar.

Lyžařský a biatlonový areál v estonském Otepää

 

Česká nominace pro VII. kolo IBU Cupu v Otepää, Estonsko, 1. – 2. 3. 2019
Ženy: Lída Horká, Anna Tkadlecová
Startovní listina/kvalifikace
Muži: Ondřej Hošek, Milan Žemlička
Startovní listina/kvalfikace

Online výsledky

 

Program VII. kola IBU Cupu v Otepää, Estonsko, 1. – 2. 3. 2019
Pátek 1. 3.
10:00 – kvalifikace supersprintu žen
12:00 – kvalifikace supersprintu mužů
14:30 – finále supersprintu žen
15:00 – finále supersprintu mužů

Sobota 2. 3.
10:00 – sprint žen
13:00 – sprint mužů

 

IV. KOLO JUNIOR IBU CUPU
Závodit se bude také v Sjusjoenu, kde jsou na programu dva klasické sprinty. Ve startovním poli pátečních závodů je šest českých juniorů a čtyři juniorky. „V pátek nepoběží Veronika Macková, a v sobotu bude stát Tereza Jandová. Obě holky jsou ještě dorostenky, v nohách teď mají mistrovství republiky, tak je nechci úplně přepínat,“ vysvětluje trenér juniorek Aleš Lejsek, kterému ještě stále schází dvojnásobná dorostenecká medailistka z MSJ&D v Osrblie Tereza Voborníková. „Terka bohužel onemocněla. Užívala antibiotika a musel vynechat český šampionát. Na mistrovství Evropy ale už bude tady s námi v Norsku.“

Trenér juniorů Michael Málek nominoval do pátečního závodu kompletní sestavu. „Ale počítám s tím, že zejména mladí závodníci – dorostenci – nemusí absolvovat celý program. Týká se to zejména Josefa Kabrdy, Jakuba Kociána, Jonáše Marečka a Tomáš Mikysky,“ upřesňuje trenér. Ještě však v daný okamžik nebyl rozhodnutý, kdo bude stát v pátek a kdo sobotu.

 

Česká nominace pro IV. kolo Junior IBU Cupu v Sjusjoenu, Norsko, 1. – 2. 3. 2019
Juniorky: Tereza Jandová, Veronika Macková, Klára Polednová, Petra Suchá, Eliška Teplá
Startovní listina
Junioři: Vítězslav Hornig, Josef Kabrda, Mikuláš Karlík, Jakub Kocián, Jonáš Mareček a Tomáš Mikyska
Startovní listina

Online výsledky

 

Program Junior IBU Cupu v Sjusjoenu, Norsko, 1. – 2. 3. 2019
Pátek 1. 3.
10:00 – sprint juniorů
13:00 – sprint juniorek

Sobota 2. 3.
10:00 – sprint juniorů
13:00 – sprint juniorek

 

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný, Vegard Breie