Body v IBU Cupu, senzačně šestý dorostenec Mareček v Junior IBU Cupu, vítězství v ZON

02. března, 2019

Tři ze čtyř českých závodníků v IBU Cupu dokázali bodovat v závěrečných závodech VII. kola IBU Cupu v estonském Otepää. Anna Tkadlecová obsadila ve sprintu žen 33. místo, Milan Žemlička skončil mezi muži na 34. pozici a na dva body dosáhl i 39. v pořadí Ondřej Hošek. Nebodovala pouze 45. Lída Horká. Parádní představení má za sebou v Junior IBU Cupu dorostenec Jonáš Mareček (na snímku z MČR v NMNM minulý týden), ačkoli je ročník 2001 (!), nechal za sebou i většinu závodníků až o čtyři roky starších, když ve sprintu doběhl šestý! Dařilo se i dalšímu dorostenci, a to bezchybně střílejícímu Jakubu Kociánovi, jenž obsadil 15. místo. Ostatní Češi už nebodovali. Josef Kabrda skončil 71., mezi juniorkami pak Petra Suchá obsadila 44. příčku, Eliška Teplá 50. a Veronika Macková 68. V Závodech olympijských nadějí (ZON) vyhráli ve slovenském Osrblie mladší dorostenci Jan Semirád (M16) a Kateřina Pavlů (W16).

 

VII. KOLO IBU CUPU – SPRINTY

Sprinty pohledem trenéra Aleše Ligauna 

“Závody opět provázel nepříjemný vítr a podmínky byly pro všechny náročné. Z tohoto pohledu jsme za bodované příčky rádi. I když chyb, nezaviněných počasím, mohlo být méně. Teď pro nás bude nejdůležitější přežít v co nejlepším zdravotním stavu cestu autem domů. Protože nemoci už se v našem týmu rozeběhly. Onemocněl můj kolega Tomáš Kašpar, Jirka Novotný ze servisu…, a to nás za dva týdny čeká finále IBU Cupu italském Martellu…”

Výsledky sprintu mužů na 10 km
Analytické výsledky sprintu mužů na 10 km

Výsledky sprintu žen na 7,5 km
Analytické výsledky sprintu žen na 7,5 km

 

IV. KOLO JUNIOR IBU CUPU – SPRINTY
Sprint juniorů na 10 km pohledem trenéra Michaela Málka

“Jonáš podal opravdu parádní výkon, zejména v běhu byl hodně silný, vždyť na trati měl osmý nejlepší čas! Věřím, že výsledek ho před evropským šampionátem povzbudí. Původně měl být jeho vrcholem Evropský olympijský festival mládeže, ale tam byl, myslím, trochu přemotivovaný. Taková daň mládí. Dnes sám sobě ukázal, že pokud dělá věci správně, koncentruje se, může dosáhnout pěkných výsledků. Potěšil mě i Jakub Kocián, který střílel bezchybně. To se dnes v náročných podmínkách povedlo jen dvěma závodníkům. Josef Kabrda je ještě mladý kluk, ročník 2001, a jeho výkony jsou ještě nevyrovnané. Dnes mu to nesedlo, příště to může být naopak.”

 

Sprint juniorek na 7,5 km pohledem trenéra Aleše Lejska

“Něco jsme s Petrou zkusili změnit, počínala si podle toho, ale výsledek to nepřineslo. Pokazila teď dvě stojky za sebou, ale závěry bych z toho zatím nedělal. V tréninku má její stojka spíše ležákový charakter, takže ji umí a jde jen o to, aby své dovednosti přenesla do závodu, věřila si.  Do sprintu nakonec nenastoupila Klárka Polednová, je nachlazená a celý den strávila v posteli. Pevně doufám, že zůstane jen u nachlazení.”

 

Výsledky sprintu juniorů na 10 km
Analytické výsledky sprintu juniorů na 10 km

Výsledky sprintu juniorek na 7,5 km
Analytické výsledky sprintu juniorek na 7,5 km

 

 

ZÁVODY OLYMPIJSKÝCH NADĚJÍ – SPRINTY

Ve čtyřech Závodech olympijských nadějí v Osrblie na Slovensku, které jsou určeny dorostencům a dorostenkám zemí Visegrádské čtyřky, vybojovaly české naděje celkem sedm medailí. Mladší dorostenci obsadili první tři místa v pořadí Jan Semirád, Petr Hák, Prokop Smetana, v kategorii mladší dorostenek vyhrál Kateřina Pavlů a Svatava Mikysková doběhla třetí. Mezi staršími dorostenci obsadil druhé místo Petr Kánský a Luděk Abrahám dosáhl na bronz.

Výsledky sprintu všech dorosteneckých kategorií ZON

 

Tomáš Hermann

Foto: Igor Lána