Sami v norských lesích. Čeští biatlonisté si chválí podmínky v Osu

03. března, 2019

Uprostřed Norska, necelých 400 kilometrů severně od Osla, se nachází malá vesnička Os i Østerdalen. Bydlí v ní zhruba 2000 obyvatel, ke kterým se tento týden přidala také česká biatlonová reprezentace. Respektive ne tak docela, Češi bydlí přímo v nadalekém biatlonovém areálu Hummelfjell TOS Arena. Právě zde finišuje závěrečné soustředění před Mistrovstvím světa v Östersundu.

Skvělé podmínky uprostřed lesů

Češi zvolili neznámé středisko na doporučení Egila Gjellanda. A trenér žen vybral vskutku dobře, jak potvrzuje Markéta Davidová. „Je to tady hezké. Je to typické norské středisko, uprostřed lesa, nic tu kolem není.“

Jak poznamenal asistent Gjellanda Jiří Holubec, „chcípl tady pes“. Ale podmínky k přípravě jsou v areál obklopeném lesy výborné. „Jsem naprosto spokojená,“ hlásí z Norska Jessica Jislová. „Bydlíme přímo na střelnici, což je vždycky výhoda. Jídlo je taky super a my vlastně nic jiného nepotřebujeme. Moc se mi tu líbí, tratě jsou hezké a navíc velmi dobře připravené.“

„A taky obtížné,“ doplňuje Davidová. „ Je to takový motokros, nahoru dolů. Ale jsou tu i delší, rovinatější okruhy, což je dobré. Můžeme si vybrat.“ I ona si pochvaluje kvalitu tratí, které místní upravují každý den.

„Navíc jsme tu více méně jen my. Občas si tu byl někdo odpoledne nebo navečer zastřílet, asi z místního klubu,“ přidává česká juniorka další plusové body středisku u vesničky Os i Østerdalen.

Že si jde někdo z místních zastřílet, to českému týmu nemusí vůbec vadit. Vždyť zdejší střelnice má 35 stavů. „Je to poprvé, co vidím tak velkou střelnici, doteď jsem se setkal jen s klasickými 30stavovými,“ prozradil Tomáš Krupčík.

Nedostatkem místa na střelnici Češi v Osu rozhodně netrpí

Tři dny bez zbraní

Zatímco větší část reprezentace odletěla do Norska z Prahy, tak Jessica Jislová, Lucie Charvátová a Jakub Štvrtecký zamířili na sever z běloruského Minsku, kde se konalo Mistrovství Evropy. „Cesta z Minsku nebyla úplně ideální, navíc se nám ztratily zbraně. Tři dny jsme byli bez nich, což byl trochu problém,“ popisuje cestovatelské útrapy Jislová. Je ráda, že z Osu do Östersundu už to je jen 300 kilometrů po silnici.

Zbraně sice dorazily se zpožděním, ale dobrý pocit z běžeckého progresu se naštěstí Jessice nikam nezatoulal. „Už před evropským šampionátem jsme se na tom zapracovali a přizpůsobili trénink tak, abych se mohla soustředit jen sebe. V Bělorusku to pocitově bylo závod od závodu lepší. A tady v Norsku se zase cítím o něco líp. Třeba dostanu na Mistrovství světa příležitost ukázat, jak se to posouvá dopředu,“ věří Jislová.

Zbraň už je naštěstí zpátky u Jessicy

Trénink, bakalářka a online detox

Závěrečné soustředění před Mistrovstvím světa v Östersundu se výrazně neliší od jiných. Dopoledne mají čeští reprezentanti na programu hlavní tréninkovou fázi, odpoledne už jen lehčí, regenerační. „Dolaďujeme detaily. Je to tom, abychom si vyčistili hlavu a šli do závodů zase úplně v pohodě,“ popisuje náplň soustředění v Osu Tomáš Krupčík.

A jak se daří to dostávání se do pohody? „Jsem opravdu spokojený s tím, co jsme tu udělali za práci. Zdraví drží, všechno je tak, jak má být,“ těší Krupčíka, který se v Americe potýkal s astmatem.

Tím, že nejsou tréninky tak dlouhé jako v přípravě před sezónou, mají biatlonisté i trochu víc volného času. Markéta Davidová ho například využívá k psaní bakalářské práce. Kolik stran už v Norsku napsala? „Moc ne,“ usmívá se. „Snažím se, ale nejde to zas tak rychle. Musím to stihnout, odevzdávám 18. dubna.“

Krupčík si zase naordinoval menší online detox. „Podívám se na seriál, přečtu si knížku… Na internetu moc nejsem. Trochu jsem se odřízl od světa, abych nemusel řešit běžné problémy.“

To je špatná zpráva pro jeho sledující na Twitteru, kde baví svými příspěvky. Třeba historkou o hotdogu, který si dal těsně před zkráceným vytrvalostním závodě v Canmore. A bylo z toho 12. místo.

„Nijak mi to nechybí. Dal jsem si malou pauzičku se sociálními sítěmi a nečtu moc ani zprávy. Spíš se snažím relaxovat a ladit své fungování,“ doplňuje Krupčík.

Od pondělí už se bude ladit přímo v Östersundu, kde ve čtvrtek odstartuje Mistrovství světa smíšenou štafetou.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík