Češi v akci. Pokračuje Světová Univerziáda a začíná evropský šampionát juniorů

05. března, 2019

Týden nabitý biatlonem! Ještě, než se ve čtvrtek roztočí kola očekávaného světového šampionátu ve švédském Oestersundu, budou ve středu pokračovat soutěže 29. Světové zimní univerziády (SZU) v ruském Krasnojarsku a odstartuje Otevřené mistrovství Evropy juniorů (OMEJ) v norském Sjusjoenu. Ve středu se tak na tratích představí hned 19 českých reprezentantů. Jedenáct závodníků odstartuje do vytrvalostních závodů OMEJ v Norsku, osm jich bude bojovat na SZU v Rusku.

 

OTEVŘENÉ MISTROVSTVÍ EVROPY JUNIORŮ
Ve Sjusjoenu, který leží jen 10 kilometrů od olympijského Lillehammeru, stále panuje „lednová“ zima. „Teplota se tu pohybuje kolem pěti až osmi stupni pod nulou a sníh je prachový,“ hlásí z Norska trenér juniorek Aleš Lejsek. Typický pro norské středisko je také vítr. „Na ten už si snad naši sportovci za týden pobytu zvykli, ale určitě bude i tak nepříjemný.“ Slova svého kolegy potvrzuje i trenér juniorů Michael Málek. „Už závody juniorského IBU Cupu minulý týden ukázaly, že zdejší poryvy mohou být nevyzpytatelné. Důležitá bud koncentrace po celou položku.“

Devízou Vítězslava Horniga je stabilní střelba

Právě ve vytrvalostním závodě OMEJ obsadil loni ve slovinské Pokljuce krásné třetí místo Vítězslav Hornig, přestože byl tehdy ještě v dorosteneckém věku. „V Pokljuce dokázal zastřílet bezchybně, a takový střelecký výsledek by vysoko katapultoval každého člena týmu. Vedle Víti je kvalitním střelcem i Jakub Kocián,“ zmiňuje Michael Málek dorostence, který letos vybojoval bronz ve vytrvalostním závodě na mistrovství světa své věkové kategorie v Osrblie na Slovensku. Na rozdíl od MSJ&D, kde se dělí kategorie na dorost a juniory, závodí se na OMEJ pouze v kategorii juniorské.

Probojovat se k medailovým pozicím bude obtížné. „Naše možnosti ukázal světový šampionát na Slovensku. Tam byl ve vytrvalostním závodě Víťa Hornig po dvou chybách 14., a tady je podobná konkurence,“ podotýká Michael Málek. A Aleš Lejsek je ještě zdrženlivější: „Nechci mluvit o konkrétních výsledcích, ale potěší mě, když si holky udělají radost. Jak? Když každá z nich ukáže, co umí, tedy to, na co se po celý rok připravovala.“ Aleši Lejskovi bude ještě sházet Tereza Voborníková stříbrná medailistka z MSJ&D. „Terka za námi přiletěla v pondělí, ale po nemoci ji ještě nechci trápit na nejdelší trati. Určitě s ní ale počítám na víkendový sprint a stíhačku,“ dodává Aleš Lejsek.

Petra Suchá doběhla před rokem na OMEJ v Pokljuce – co by věkem ještě dorostenka – ve vytrvalostním závodě na 25. místě

Češi na startu ve Sjusjoenu
Junioři (117 startujících), 10:00 SEČ: Josef Kabrda (10), Jakub Kocián (39), Vítězslav Hornig (43), Jonáš Marček (70), Mikuláš Karlík (85), Tomáš Mikyska (112)
Juniorky (107 startujících), 13:30 SEČ: Eliška Teplá (10), Klára Polednová (39), Petra Suchá (59), Tereza Jandová (71), Veronika Macková (96)

Startovní listina vytrvalostního závodu juniorů na 15 km
Startovní listina vytrvalostního závodu juniorek na 12,5 km

On-line zpravodajství

 

Česká biatlonová reprezentace mužů na 29. SZU v Krasnojarsku. Zleva: trenér Michal Žák, David Tolar, Adam Václavík, Jiří Mánek, Jakub Procházka a vedoucí týmu Jan Ondráček z Masarykovy Univerzity

 

29. SVĚTOVÁ ZIMNÍ UNIVERZIÁDA
Češi na startu v Krasnojarsku
Ženy (31 startujících), 5:00 SEČ: Natálie Jurčová (3), Eliška Svobodová (6), Tereza Vinklárková (17), Barbora Smetanová (23)
Muži (37 startujících), 8:00 SEČ: David Tolar (2), Jiří Mánek (5), Jakub Procházka (25), Adam Václavík (34)

Startovní listina sprintu žen na 7,5 km
Startovní listina sprintu mužů na 10 km

On-line zpravodajství

Zpravodajství České televize

 

Eliška Svobodová odstartuje do vytrvalostního závodu s číslem šest

 

 

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný, Jakub Procházka, krsk2019.ru