Mistrovství světa v Östersundu – předzávodní přehled

06. března, 2019

Vrchol biatlonové sezóny 2018/19 je tu. Smíšená štafeta ve čtvrtek otevře Mistrovství světa ve švédském Östersundu, které se potáhne až do neděle 17. března. Během 11 dní uvidíme celkem 12 závodů, do programu nově přibyly smíšené dvojice. Pokud by chtěli čeští biatlonisté navázat na výsledky z posledního světového šampionátu, tak je nečeká nic jednoduchého. Před dvěma lety v Hochfilzenu totiž získali čtyři cenné kovy včetně toho nejcennějšího v podání Gabriely Koukalové.

Stalo se před Östersundem

  • Johannes Thingnes Bø přišel o 43 bodů a 7000 EUR po tom, co se sám přiznal k porušení pravidel během stíhacího závodu v Soldier Hollow. Při poslední střelbě nevyužil jeden náboj, za což ho správně měli rozhodčí diskvalifikovat. Kvůli jejich pochybení se tak nestalo, ale Nor se s IBU dohodl na odebrání bodů a finanční odměny za čtvrté místo.
  • Martinu Fourcadovi zkomplikovala přípravu nemoc, kvůli které neodjel na Mistrovství Evropy v běloruském Raubiči. Už by ale měl být zcela fit.
  • Na evropském šampionátu dvakrát zvítězil Tarjei Bø, po jedné výhře zaznamenali Krasimir Anev, Hanna Öbergová, Mona Brorssonová a Jekatěrina Jurlovová-Perchtová.
  • Nejlepšího českého výsledku dosáhl ve vytrvalostním závodě čtvrtý Ondřej Moravec. Mezi ženami byla nejlepší ve sprintu dvanáctá Lucie Charvátová. Šampionátu se účastnily A týmy Ruska, Švédska, Běloruska nebo Ukrajiny.
  • Simon Schempp a Olena Pidhrušná předčasně ukončili sezónu. Němec se po vleklých zdravotních problémech potýkal se špatnou formou, Ukrajinka má zase potíže se srdcem.
  • Německý kouč ve švédských službách Wolfgang Pichler oznámil po sezóně odchod do trenérského důchodu.
  • Rusce Margaritě Vasiljevové hrozí až dvouletá stopka za to, že vynechala tři dopingové kontroly.

Krátce o Östersundu

Poprvé se švédský Östersund, hlavní město provincie Jämtland, zapsal do biatlonové historie už v roce 1970, kdy hostil mistrovství světa. Tehdy se dvojnásobným šampiónem, na programu byly vytrvalostní závody a štafety, stal Alexandr Tichonov ze Sovětského svazu. Později kontroverzní ruský funkcionář považuje „skromně“ sám sebe za největšího biatlonistu 20. století… neboť ve štafetách získal zlato na čtyřech olympijských hrách v řadě (1968 Grenoble, 1972 Sapporo, 1976 Innsbruck, 1980 Lake Placid).

Ovšem vraťme se zpět ke břehům pátého největšího švédského jezera Storsjön. Další světový šampionát se v Östersundu uskutečnil až po dlouhým 38 letech! V roce 2008 byly české barvy ve Švédsku vidět. Michal Šlesingr vybojoval při MS 2008 páté místo ve stíhacím závodě, šesté místo ve sprintu a desátý skončil ve vytrvalostním závodu. Ve stejné disciplíně doběhl tehdy Zdeněk Vítek, současný kouč mužů, sedmý. Premiéru na velkém MS před téměř deseti lety prožívala Veronika Vítková. Nadějná juniorka doběhla na krásném 14. místě ve vytrvalostním závodě.

V Östersundu je celkem hezky

A nyní, už po pouhých 11 letech od předchozího MS, se v Östersundu bude o světové tituly bojovat znovu. Co se od té doby změnilo? Například startovní listina. Z pamětníků MS 2008 už jich nyní mezi aktéry mnoho nenajdeme. Vedle zmiňované české dvojice ještě závodí také ukrajinské sestry Semerenkovy, Selina Gasparinová ze Švýcarska, Polka Magdalena Gwizdońová… V kategorii mužů stále startovní číslo obléká například Rakušan Simon Eder, Slovinci Klemen Bauer a Jakov Fak (ten tehdy reprezentoval ještě Chorvatsko), Bulhar Vladimir Iliev nebo nezdolný estonský veterán Roland Lessing.

Nejen biatlonem se však v poslední době zapsal do dějin sportu Östersund. Fotbalový klub padesátitisícového univerzitního města před rokem během své premiéry v Evropské lize nejenže v předkole vyřadil slavný Galatasaray Instanbul, ale v základní části za sebou nechal i španělský Athletic Bilbao, německou Herthu Berlín či ukrajinskou Zoryu Luhansk! Östersund FK vypadl až v play-off se slavným londýnským Arsenalem.

Přečtěte si, jak Östersund vidí Veronika Vítková, Eva Puskarčíková a Lucie Charvátová

Jedna z hlavních dominant Östersundu – vodní nádrž Arctura

Češi v Östersundu

  • Michal Šlesingr se už devětkrát vešel v Östersundu do elitní desítky, jednou skončil dokonce druhý a jednou třetí.
  • Dvě medaile z Östersundu má také nynější Šlesingrům kouč Zdeněk Vítek, v sezóně 2002/03 tu byl dvakrát druhý.
  • Nejlepším výsledkem Ondřeje Moravce je druhé místo z roku 2014, Michal Krčmář tu obsadil o dva roky později sedmou příčku.
  • Třikrát v Östersundu vyhrála Gabriela Koukalová, postupně v letech 2013, 2015 a 2016.
  • Veronika Vítková si zajela své maximum v Östersundu v roce 2014, kdy skončila ve sprintu druhá.
  • Vedle toho už 10krát dojela v Östersundu v elitní desítce a 16krát v řadě bodovala.
  • Eva Puskarčíková se umístila v Östersundu dvakrát mezi nejlepšími deseti, Lucie Charvátová byla nejlíp 12.
  • Česká smíšená štafeta brala v Östersundu zlato a dva bronzy. Pokaždé u toho byli Vítková a Moravec.

Přečtěte si, jak si Češi vedli na minulých šampionátech

Zatím poslední úspěch české smíšené štafety v Östersundu – třetí místo z roku 2015

Česká nominace

  • Muži: Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jakub Štvrtecký
  • Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková

Přečtěte si, co k nominaci řekli trenéři Zdeněk Vítek a Jiří Holubec

Nástup českého týmu na slavnostním zahájení

Program závodů

7. 3. – 16:15 – smíšená štafeta

8. 3. – 16:15 – sprint žen

9. 3. – 16:30 – sprint mužů

10. 3. – 13:45 – stíhací závod žen

10. 3. – 16:30 – stíhací závod mužů

12. 3. – 15:30 – vytrvalostní závod žen

13. 3. – 16:10 – vytrvalostní závod mužů

14. 3. – 17:10 – smíšené dvojice

16. 3. – 13:15 – štafeta žen

16. 3. – 16:30 – štafeta mužů

17. 3. – 13:15 – hromadný start žen

17. 3. – 16:00 – hromadný start mužů

Užitečné odkazy

 

Karel Halberštádt, Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík