Gjellanda potěšil úvod šampionátu. Do sprintu posílá Charvátovou

08. března, 2019

Norský kouč českých žen Egil Gjelland mohl být po prvním dnu Mistrovství světa v Östersundu spokojený. Veronika Vítková a Markéta Davidová přispěly k šestému místu smíšené štafety, což se dá hodnotit jako dobrý vstup do šampionátu. Dnes na něj ve sprintu můžou navázat jak obě členky mixu, tak Eva Puskarčíková a Lucie Charvátová, která dostala přednost před Jessicou Jislovou.

„Lucka zajela v této sezóně několik dobrých závodů, a proto jsme se rozhodli, že pojede sprint právě ona. Měla lepší výsledky než Jessica, kterou trápilo zdraví. I ona jde postupně nahoru, ale v tuto chvíli je fér, že sprint pojede Lucka,“ vysvětlil nominaci pro první individuální závod sezóny Egil Gjelland.

Pohled do startovní listiny je hodně zajímavý. Lucie Charvátová pojede s číslem 8, Veronika Vítková s 39, Markéta Davidová se 72 a Eva Puskarčíková s 95.

Strategii pro sprint žen opět ozřejmil Gjelland. „Ráno by mělo celkem dost sněžit, více či méně i během dne. Ke konci závodu by mohla být trať rychlejší, jak ji holky postupně ujezdí. Je otázkou, kolik sněhu skutečně napadne, ale určitě je bezpečnější zůstat aspoň uprostřed startovního pole.“

Nor má zatím důvod ke spokojenosti. Mrzelo ho dvojí dobíjení Veroniky Vítkové na první střelbě, na druhou stranu osmý běžecký čas a desáté místo na úseku špatným počinem nebylo Markéta Davidová zase potvrdila skvělou běžeckou formu (druhý čas) a zároveň skvostně zastřílela.

„Vstup do šampionátu nám vyšel poměrně dobře, viděl jsem spoustu pozitivních věcí. Ale už se musíme dívat dopředu a zítra zase zabojovat. Může to být ještě lepší,“ hodnotí první den na Mistrovství světa Egil Gjelland.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík