Češi v akci, 13. 3. – Moravec obhajuje stříbro na 20 kilometrech. Jede se i o masáky

13. března, 2019

Před dvěma lety přinesl vytrvalostní závod mužů na Mistrovství světa v rakouském Hochfilzenu Ondřeji Moravcovi stříbro. Nyní v Östersundu, i vzhledem k potížím se zdravím, mezi největší favority nepatří. To ale rozhodně neznamená, že by nemohl uspět. Ve švédském středisku by dnes mohl do výsledků výrazně promluvit vítr, se kterým se budou muset popasovat i Michal Krčmář, Tomáš Krupčík a Michal Šlesingr.

Čeští biatlonisté od rána na hotelu poslouchají, jak se vítr zlověstně opírá do oken. Když se k tomu přidá vytrvalé sněžení, tak je jasné, že na 103členné startovní pole dnes čeká hodně těžká práce.

Právě kvůli sněžení vsadili čeští trenéři spíše na vyšší čísla. Jeden závodník musel i do první skupiny, a tak s číslem 4 vyběhne za obhajobou stříbra Ondřej Moravec. Nejdelší distance mu sedí, má z ní i světový bronz a čtvrté místo.

Číslo 54 bude mít Tomáš Krupčík, který už si v Östersundu 18. místem ve sprintu překonal své maximum na mistrovství světa. Navíc je blízko startu v hromadném startu, k jistotě by mu mělo stačit umístění kolem 30. příčky.

Michala Krčmáře poslal los až na samotný konec třetí skupiny, pojede s číslem 90. Právě ve vytrvalostním závodě dosáhl na své nejlepší výsledky na mistrovství světa, v roce 2016 byl pátý a v roce 2017 šestý. Nyní by potřeboval dojet blízko 15. místo, což by ho mohlo poslat do masáku.

Druhý nejstarší muž startovní listiny Michal Šlesingr ponese číslo 95. Je to 12 let, co na Mistrovství světa v Anterselvě vybojoval na dvacítce bronz. Šlesingrovi a Moravcovi by vstupenku do hromadného startu zajistila jistě medaile, možná by stačilo i páté místo.

16:10 – Mistrovství světa – vytrvalostní závod mužů

  • Česká čísla: 4. Ondřej Moravec, 54. Tomáš Krupčík, 90. Michal Krčmář, 95. Michal Šlesingr
  • Startovní listina
  • TV přenosy: 15:40 ČT sport, 15:50 Eurosport 1
  • Online výsledky

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík