Tereza Voborníková a Ondřej Mánek dorosteneckými „superstřelci“

27. března, 2019

Vítězi V. ročníku ceny Hamé o nejlepší střelkyni a střelce se staly dorostenecké naděje Tereza Voborníková z Jilemnice a Ondřej Mánek z SKP Kornspitz Jablonec nad Nisou. V konkurenci více než 160 dorostenek a dorostenců z celé České republiky si vítězství vystříleli na 24 respektive 26 střeleckých položkách během devíti biatlonových závodů Českého poháru sezóny 2018/2019.

„Superstřelkyně“ Tereza Voborníková zvítězila, protože hned u 14 střeleckých položek z celkem 24 v průběhu celé sezóny ani jednou neminula a u dalších 7 položek udělala jen jednu chybu. Ondřej Mánek byl stoprocentně úspěšný dokonce u 15 položek z celkových 26 a v dalších 9 případech udělal jen jednu jedinou chybu.

„Většinu času v roce trávíme po závodech nebo na soustředěních s reprezentací, tam se vše točí kolem tréninků a regenerace. Když přijedu čeká mě velmi nepříjemný týden, kdy se snažím vše doučit a dopsat co nejvíce písemek a do toho ještě trénovat. V podstatě se jen učím, trénuji a spím,“ popisuje náročnost skloubení špičkového sportu a studia vítězka Tereza Voborníková, která studuje Gymnázium v Jilemnici. „Je to pro mě v podstatě jako odměna, za to, jak jsem celý rok trénovala a odměna v podobě produktů od Hamé je taková sladko/slaná tečka,“ doplňuje s úsměvem Tereza, které nejvíce chutnají přesnídávky, džemy a paštiky.

Tereza Voborníková na trati V. kola Českého poháru v Harrachově

Své loňské vítězství v soutěži obhájil sedmnáctiletý Ondřej Mánek. „Nemyslím si, že to bylo letos lehčí než vloni, spíš jsem se více soustředil na svoje vlastní položky. Loni jsem měl problém s tím udržet koncentraci a nevnímat to, jak soupeři střílí rychleji. Dost často mě to pak znervózňovalo, protože já žádný rychlík nejsem,“ popisuje Ondřej, který z vimperského klubu před sednou přešel do jabloneckého SKP Kornspitz. „Na jaře jsem byl také zařazen do juniorského reprezentačního týmu pod vedením Michaela Málka. V mé přípravě se tak změnilo snad úplně všechno,“ doplňuje Ondřej, jenž má rád nové zavařeniny 100% ovocná bez přidaného cukru, a také přesnídávky Easy Fruit, které si často bere na závody.

Ondřej Mánek při střelbě během lednového II. kola Českého poháru v Jablonci nad Nisou

 

Rozhovory s Terezou Voborníkovou Ondřejem Mánkem

 

„Soutěž o nejlepšího dorosteneckého střelce a střelkyni si již pět let drží pevné místo v kalendáři biatlonových soutěží Českého poháru. Zatímco mezi dorostenci Ondřej Mánek potvrdil roli favorita způsobem „start-cíl“, mezi dorostenkami probíhal v průběhu celé sezóny těsný souboj mezi třemi jilemnickými závodnicemi, který nejlépe vyšel Tereze Voborníkové. Potěšující je, že se našim trenérům u svých sportovců i s přispěním materiálové podpory Českého svazu biatlonu od počátku této soutěže každoročně daří postupně zlepšovat střeleckou úspěšnost. To znamená že i za vítězi vyrůstají další kvalitní střelci. Jsme si vědomi toho, že právě bezchybná střelba, která je rozhodujícím kritériem soutěže, je nejen základem pro její zrychlení ale současně i nezbytným předpokladem konkurovat těm nejlepším v mezinárodních soutěžích. Dokazují nám to střelecké výkony nejen ve Světovém poháru a IBU Cupech, ale dnes už i v závodech mládežnických kategorií, jakými jsou IBU Junior Cupy, mistrovství světa juniorů a dorostu, otevřené evropské juniorské šampionáty, Evropský olympijský festival mládeže a další akce,“ komentoval konečné výsledky ambasador střelecké soutěže Vlastimil Vávra – koordinátor mládeže a ředitel soutěží ČP dorostu a dospělých Českého svazu biatlonu.

 

Společné foto vítězů dorostenecké střelecké soutěže Hamé sezóny 2018/20919 Ondřeje Mánka a Terezy Voborníkové

 

Konečné pořadí V. ročníku střelecké soutěže Hamé v kategorii dorostenek

Konečné pořadí V. ročníku střelecké soutěže Hamé v kategorii dorostenců

 

Přehled vítězů dosavadních ročníků super střelec:
2018/2019 Tereza Voborníková (Jilemnice), Ondřej Mánek (SKP Kornspitz)
2017/2018 Magdalena Bergerová (Jilemnice), Ondřej Mánek (SKS Vimperk)
2016/2017 Veronika Gallová (Letohrad), Jan Dubský (SKP Kornspitz)
2015/2016 Adéla Chlupová (SG Jablonec n/N), Josef Němeček (SKP Kornspitz)
2014/2015 Barbora Smetanová (SKP Kornspitz), Mikuláš Karlík (Letohrad)

 

 

Foto: Tomáš Hermann a Jan Matouš