Češi načínají přípravu: Muži pocestují do Chorvatska, ženy na Mallorcu

05. května, 2019

Čeští biatlonisté zahájili přípravu na novou sezónu, jejímž vrcholem bude únorové Mistrovství světa v italské Anterselvě. Muži i ženy se setkali na úvodních trénincích v Jablonci nad Nisou a v následujících dnech se vydají do zahraničí. Svěřenci Zdeňka Vítka pocestují do chorvatské Delnice, tým Egila Gjellanda čeká soustředění na Mallorce.

Sraz v Jablonci nad Nisou

Muži začali přípravu symbolicky 1. května. „Oslavili jsme Svátek práce prací,“ usmívá se Zdeněk Vítek. Na úvodním srazu v Jablonci nad Nisou ještě scházeli nejzkušenější členové týmu Ondřej Moravec a Michal Šlesingr. Druhý jmenovaný bude mít v přípravě trochu individuální režim i kvůli tomu, že v létě očekává narození druhého potomka.

Kromě Moravce a Šlesingra v A týmu momentálně figurují Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Jakub Štvrtecký a Adam Václavík. V B týmu jsou Ondřej Hošek a Milan Žemlička, šanci ale dostanou i další talentovaní biatlonisté.

„Tým trochu obohatí mladí kluci, část přípravy s námi absolvují junioři Víťa Hornig a Mikuláš Karlík. Na některých soustředěních se potkáme i s celým juniorským týmem Michaela Málka,“ prozradil Vítek. Právě Hornig by měl doplnit členy áčka a béčka na prvním zahraničním soustředění. Karlíka v současné chvíli zaměstnává maturita.

Ženy zahájily přípravu už v pondělí 29. dubna. V Jablonci nad Nisou se trenérům hlásilo šest biatlonistek. „I Veronika se vrátila z těch Himalájí v pořádku,“ oddechl si trenér Jiří Holubec.

Tým žen tedy momentálně tvoří Markéta Davidová, Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Lucie Charvátová a Ludmila Horká. Zde ještě dojde k rozdělení na A a B tým. Anna Tkadlecová se bude připravovat s juniorským týmem Aleše Lejska.

První zahraniční soustředění

Mužská i ženská reprezentace se brzy vydá na první zahraniční soustředění. Muži zamíří v úterý 14. května do chorvatského města Delnice. „Je to asi 40 minut od Rijeky a od moře. Přitom je to v horách, zhruba 700 metrů nad mořem. Asi před pěti lety tam byl Vlasta Vávra s juniory. Má tam být kratší kolečková dráha do 2 kilometrů a střelnice s 12 stavy. To nám v tuto chvíli stačí. Potřebujeme hlavně stabilní počasí, abychom mohli dobře potrénovat jak na kole, tak na kolečkových lyžích,“ říká Zdeněk Vítek k tréninkovému kempu, který potrvá 12 dní.

Ženy už v pondělí 6. května odcestují na Mallorcu. Tam pobudou 10 dní. „Jedeme tam hlavně za teplem a na kola, ale bereme s sebou i kolečkové lyže. Bude to každopádně soustředění bez střelby,“ přibližuje Jiří Holubec. Španělský ostrov v předstihu opustí Lucie Charvátová, kterou čekají státnice. S těmi se v dalších týdnech budou muset popasovat i Markéta Davidová a Jessica Jislová.

Zbytek května a červen stráví oba týmy v domácím prostředí. Už 15. června se budou rozdělovat republikové medaile na horských kolech v Jablonci nad Nisou, na stejném místě následně proběhnou tradiční výkonnostní testy.

Další program se zatím ladí. Rýsuje se třeba účast české reprezentace na slavném norském Blinkfestivalenu, který se uskuteční na přelomu července a srpna a kde obvykle závodí norské, francouzské či švédské áčko. Zároveň stále probíhají diskuze o podobě realizačního týmu.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík