GRATULACE: Ján Húska 5.6.1949 Važec

03. června, 2019

Narodil se v podtatranské vsi Važec. Krásné sportovní mládí prožil na Liptově ve skupině běžeckého trenéra Ludovíta Hrnčiara s kamarády Miro Matějkem a Bohušem Valentem. Jako dorostenec se stal mistrem Slovenska, na M ČSSR byl pátý. V učňovské škole v Trnavě se poprvé seznámil s malorážkou, v roce 1968 nastoupil základní vojenskou službu do RH Harrachov k trenéru Jiřímu Cilichovi. V následujícím roce obsadil v kategorii juniorů druhé místo na mistrovství Československa a zajistil si účast na MSJ v polském Zakopaném. Zde obsadil dvanácté místo a společně s Josefem Špulákem a Lubošem Háčkem byli čtvrtí ve štafetě. V roce 1970 na mistrovství Československa zvítězil ve vytrvalostním závodě a na MSJ ve švédském Östersundu startoval ve štafetě a společně s Vlastikem Rýglem a Lubošem Háčkem skončili čtvrtí. Svými výsledky se nominoval na ZOH 1972 do Sappora, kde štafeta ve složení Ladislav Žižka, Pavel Ploc, Ján Húska a Luboš Háček obsadila dvanácté místo.  Závodní kariéru ukončil v roce 1974 na MS v Minsku. Byl jmenován trenérem reprezentačního družstva velkorážného biatlonu a začal se věnovat trenérské práci. Spolupracoval s trenéry Dynama Zinwald i našimi střelci Karlem Bulanem a Janem Kůrkou. V roce 1976 vedl reprezentační družstvo na ZOH v Insbrucku a v létech 1977-1979 vedl naše juniory. Od roku 1980 byl trenérem mládeže ve SVS MV v Jablonci nad Nisou, vystudoval FTVS UK v Praze. Oporou mu byla věrná družka Miroslava Plchová. Společně v roce 2004 založili Klub veteránů. Byl jedním z prvních trenérů vrcholového biatlonu a v podmínkách masově branných sportů ÚV SVAZARMU  bylo obtížné konkurovat biatlonovému světu. Za celoživotní činnost ve službách biatlonu byl 30.5.2019 uveden do síně slávy ČSB.

Založení klubu veteránů 2004 – zleva: Pavel Ploc, Alexandr Tichonov, Miroslavk Soviš, Ján Húska

Zleva: Josef Špulák, Zdeněk Hák, Antonín Kříž, Pavel Ploc, Miroslav Soviš, Svatoslav Fencl, Alexandr Tichonov, Luboš Háček, Jiří Suchánek, Arnošt Hájek, Jaromír Šimůnek, Miloslav Zuzánek, Ladislav Žižka, Ján Húska.

 

Milý Jendo, gratulujeme Ti k uvedení do síně slávy ČSB a přejeme k sedmdesátým narozeninách  především hodně zdraví a životní pohodu do dalších let.

                                                                                   Tvoji kamarádi veteráni biatlonu