Lucie Charvátová se rozloučila s letním MS šestou příčkou ve stíhačce

25. srpna, 2019

V závěrečný den Mistrovství světa v letním biatlonu v Raubiči zůstala česká výprava bez cenného kovu. Po juniorech se na medailové pozice nepropracovali ani dospělí, i když Lucie Charvátová ještě před poslední střelbou vedla. Nakonec skončila šestá. Mezi muži byl nejlepší Adam Václavík, ale posun vpřed mu zhatily chyby na ležkách. Šampionát zakončil 14. místem. Český tým odjíždí z Běloruska s jednou zlatou a třemi stříbrnými medailemi, což v hodnocení zemí stačí na páté místo. Nejlépe si vedly třikrát zlaté týmy Běloruska a Číny.

Muži

Adam Václavík už měl před úvodní ležkou na dohled čelo závodu, ale tři chyby mu vystavily stopku v dalším posunu vpřed. Navíc se mu nepovedla ani druhá ležka, na které minul dva terče. Vestoje už přidal jen jednu chybu a finišoval jako 14., minutu po vítězném Slovákovi Martinu Otčenášovi. Ten stylově oslavil dnešní 32. narozeniny.

Ani druhý český zástupce Milan Žemlička neprožil ideální stíhačku. Udělal dvě chyby na první a poslední střelbě, což znamenalo propad ze 17. na 31. příčku.

Ženy

I ve stíhacím závodě útočila Lucie Charvátová na cenný kov. Na ležkách nechala vždy jeden nesestřelený terč, ale díky výbornému běhu (třetí nejlepší) se vždy doklapla na čelo závodu. První stojku zvládla odstřílet čistě a na tu druhou přijížděla na vedoucí pozici. Jenže minula tři terče a třetí medaile byla pryč. Charvátová v posledním kole vybojovala alespoň šesté místo, a tak ji neminulo slavnostní vyhlášení. Na něm převzala zlatou medaili z rukou Jiřího Hamza Číňanka Jan Žangová.

Dalším českým reprezentantkám se příliš nevedlo. Anna Tkadlecová minula pět terčů a zopakovala 28. místo ze sprintu. Ludmila Horká musela na sedm trestných kol a nakonec poskočila z 32. příčky na 29.

Ohlasy

Adam Václavík: „S ležkou jsem se tady hodně pral. Štve mě, že pořádně nevím, kde byla chyba. Při první střelbě jsem měl rány nahoře, možná jsem přijel ve vyšším tempu, než jsem měl. Nenašel jsem sebedůvěru. Tři chyby na úvod vám nepřidají, trápil jsem se i na trati. Ve třetím kole jsem měl chuť to zabalit. I když jsem se cítil špatně, tak ve finále ten běžecký čas nebyl špatný, což je aspoň trochu pozitivní. Potěšilo mě, že se mi dařily stojky střílet za 20 sekund. Celkově se střílelo svižněji, když bylo poloviční trestné kolo, a i to mohlo mít vliv na ty chyby vleže. Šampionát beru jako dobrý trénink, ale už jsme toho měli i s Milanem v tom dusnu a vedru dost. Ve tři ráno odjíždíme domů, takže pondělí strávíme na cestách a ten týden bude trochu srovnávací. V pátek už míříme do Letohradu na Mistrovství ČR.“

Lucie Charvátová: „To už je trochu vyšší level, přijíždět na závěrečnou stojku z prvního místa. Na to ještě nejsem připravená. Neustála jsem to, zahrály nervy. Když mi nespadly první tři rány, tak mi nebylo úplně do smíchu. Plusem pro mě byla ta kratší trestná kola, díky nim jsem neztratila tolik. Klidně by se takhle mohlo jezdit častěji. (smích) Šampionát ale bez ohledu na tu poslední střelbu hodnotím velmi kladně. I když už jsem dnes byla hodně unavená a chyběla mi ta křídla. Jsem moc ráda, že jsem se šampionátu zúčastnila a dosáhla na výsledky, ve které jsem ani nedoufala. Dopadlo to výrazně nad očekávání.“

Výsledkový servis

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík