Krčmář obhájil v Letohradě mistrovský titul ve sprintu. Ženám vládla Charvátová

31. srpna, 2019

Úmorná vedra provázela úvodní závody Mistrovství České republiky v biatlonu na kolečkových lyžích v Letohradě. Nejlíp se s těmito podmínkami vypořádal Michal Krčmář, který si před stovkami fanoušků na stadionu i podél tratí dojel stejně jako loni pro zlato. Sprint žen ovládla Lucie Charvátová, v juniorských kategoriích uspěli Karolína Dusilová a Tomáš Mikyska.

Závody dorostenců

Dopoledne v Letohradu patřilo dorosteneckým kategoriím. Dorostenky zdolávaly 6kilometrovou trať, kterou v kategorii W19 projela nejrychleji novoměstská Bára Babánková. V kategorii W17  triumfovala Kateřina Gotvaldová z SKP Kornspitz a v kategorii W16 Denisa Brunátová z Jilemnice.

Závod dorostenců W19 na 7,5 km vyhrál favorizovaný Jonáš Mareček z SK NMNM. Jeho oddílový kolega Josef Kabrda obdržel minutovou penalizaci za nesprávnou manipulaci se zbraní a místo zlaté medaile si tak pověsil na krk stříbrnou. V kategorii W17 potěšil fanoušky vítězstvím letohradský Jan Semirád a v kategorii W16 se stal mistrem České republiky americký a také novoměstský reprezentant Matěj Červenka, který v celkovém pořadí nestačil na Slováka Adama Černáka a Poláka Huberta Matusika.

Závod žen a juniorek

Do sprintu žen a juniorek nastoupila Lucie Charvátová jako čerstvá mistryně světa a na jeho konci se mohla pyšnit i titulem mistryně České republiky. Po úvodní nule odstřílela stojku za dva, což dnes patřilo k lepším bilancím.

Dojezd vítězné Lucie Charvátové

Charvátová navíc skvěle běžela, a tak nadělila druhé Markétě Davidové 37,6 sekundy. Davidová střílela s bilancí 1+2. Nejlépe si dnes střelecky vedla Eva Puskarčíková. Na ležce udělala jednu chybu, stojku zvládla čistě. Ztratila na ní ale dost času, protože přejela stojkové stavy a musela se k nim vracet. „Pravidla neporušila. Můžete jet v protisměru, jen tím nesmíte nikoho ohrozit. Ale je to jelito,“ smál se po závodě asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Pódium sprintu žen

Spokojená mohla být čtvrtá Natálie Jurčová (1+1), naopak se tolik nevedlo šesté Jessice Jislové (1+3) a osmé Veronice Vítkové (0+2), která stále bojuje s dýchacími potížemi.

Zlato mezi juniorkami získala Karolína Dusilová z SKP Kornspitz, která jako jediná odstřílela za nula. V cíli mohla sledovat na dálku vyrovnaný souboj s novoměstskou Klárou Polednovou, která i přes dvě chyby za Dusilovou zaostala jen o čtyři desetiny. Bronz brala Petra Suchá opět z SKP Kornspitz. Barvy jabloneckého klubu ostatně hájí i všichni medailisté mezi dospělými.

Závod mužů a juniorů

Vítěz závodů mužů nebyl nijak překvapivý. Michal Krčmář díky dvěma nulám s přehledem obhájil titul letního mistra ČR ve sprintu a natáhl medailovou sérii v Letohradě už na sedm závodů. Bez tří sekund minutu na vítěze ztratil druhý Tomáš Krupčík, který zapsal dvě chyby vestoje.

Třetí v absolutním pořadí skončil Slovák Tomáš Hasilla, druhý přesný střelec závodu. Republikový bronz tak připadl Adamu Václavíkovi, který po dvou chybách vleže přidal ještě jednu vestoje. Stejnou střeleckou bilanci měl i sedmý Michal Šlesingr.

Pódium sprintu mužů

Výbornou úroveň měl závod juniorů. Ovládlo ho letohradské duo Tomáš Mikyska a Mikuláš Karlík, které by mezi muži jen těsně nestačilo na třetího Hasillu. Karlík navíc měl v nohách čtyři trestná kola. Bronz bral Vítězslav Hornig, po nemoci rozjíždějící se Jakub Štvrtecký skončil čtvrtý.

Tomáš Mikyska na domácí trati exceloval

Ohlasy medailistek

Lucie Charvátová: „Dneska to byl velmi těžký závod. Bylo neskutečné horko, řekla bych, že už se všem stýská po zimě. Jestli něco na světě nenávidím, tak je to vedro. Asi jsem se s tím dokázala slušně vypořádat, možná jsme i trochu adaptovaní z Běloruska, kde bylo podobně teplo. Velké plus je i to, že jsem závodila už minulý týden a věděla jsem, co od sebe můžu očekávat. Věděla jsem, jak závod rozjet a podařilo se mi ušetřit síly do závěru. I střelecky se mi povedlo navázat na letní MS, ani během týdne jsem se nesetkala s horší položkou. Pořád je to trochu nahoru a dolů, ale teď jsem na pozitivnější vlně. Jsem ráda, že i v závodě jsem to relativně zvládla. Při střelbě musíte zapojit hlavu, což je v tom vedru o to těžší. Dvě chyby jsou v porovnání s ostatními celkem v pohodě. Nevím, jestli mám na to, abych někdy střílela jen nuly. Jsem spokojená i za tuhle dvojku. Cítím se silnější i na trati, tak můžu případnou ztrátu dojet. Věděla jsem, že na mě bude po světovém šampionátu zaměřena větší pozornost, a tak jsem ráda, že jsem to zvládla a můžu jít do stíhačky s větším klidem.“

Markéta Davidová: „Všechno se to nakupilo. Vedro, nervozita z prvního závodu. Mrzí mě střelba, na letošek jsem měla trochu jiný plán. Nesedlo mi to, ale je dobré, že vím o těch ranách. Na tréninku už je to v pohodě, ale je těžké to přenést do závodu. Na kolcích mi to obecně moc nejde. Zvlášť tady v Letohradu, kde jsou specifické tratě, jen nahoru a dolů. Necítila jsem se tak hrozně, za což jsem ráda. Přijde mi, že dřív jsem tady byla víc v háji.“

Eva Kristejn Puskarčíková: „Sice jsem dala dvě nuly, ale co jsem na střelnici předvedla, to nemá obdoby. Na stojce jsem zapomněla zabrzdit v druhé polovině střelnice a jela zase až na jedničku. Musela jsem se vracet a ztratila spoustu času. Ale zase jsem ráda, že jsem byla schopná po tom kiksu dát nulu vestoje. Ležky se mi tu nedařily, tak nakonec můžu být ráda za jedničku. V tom horku jsme dnes všichni umírali. Snad nebudu mít úpal.“

Ohlasy medailistů

Michal Krčmář: „Teplo určitě nebylo příjemné, ale za sebe můžu říct, že při tom závodě to člověk ještě nějak zvládne. Horší jsou ty pocity před a po závodě, kdy vás to utlumuje. Chtěl jsem se koncentrovat hlavně na střelbu, protože fyzicky se po soustředění necítím nejlíp. Povedly se mi dvě nuly, za což jsem rád. Na trati to nebylo ono, ale v tuhletu chvíli to vem čert. Všechno směřujeme k zimě. Ale zvládl jsem se dát jakžtakž do kupy a závod odjel tak, že s tím můžu být spokojený.“

Tomáš Krupčík: „Už jednou jsme tu zažili podobné horko. Setkáváme se s tím samozřejmě v tréninku, tak víme, jak se s tím vypořádat. Strávit co nejvíc času před startem ve stínu. Namočit si tričko, aby aspoň v začátku závodu trochu chladilo. Je to pro všechny stejné. Já jsem spokojený s tím, jak jsem dneska jel. Po tom soustředění je to vždycky ošemetné. Přesně nevíte, v jaké jste formě. Ale až na tu stojku to dnes dopadlo dobře. I to 0+2 tady docela jde. Víte, že je tu těžká trať, chcete si na to dát pozor, ale i tak se to vždycky nepovede. Zítra bude prostor pro to, abych to vylepšil.“

Adam Václavík: „Závody v Letohradu jsou vždycky těžké, ale tento byl suverénně nejtěžší. Hrábnul jsem si na dno a nebyl jsem asi sám, když jsem tu viděl všechny ležet únavou. Počasí bylo na hraně, takže jsem rád, že to mám za sebou. Třetí místo v rámci MČR je fajn. Tělo by si potřebovalo už trochu odpočinout, po tom Bělorusku už jedu trochu z rezervy. Střelba byla v porovnání s ostatními průměrná, je tu náročný příjezd. Mrzí mě, že se mi opět nepovedla ležka. Při stojce jsem přijel na nenatažený stav, v té únavě jsem to přehlédl. Natáhli mi ho asi do 10 sekund, bohužel je to moje chyba. Hlavně, že jsme to přežili ve zdraví.“

 

Výsledky MČR v Letohradu

 

Karel Halberštádt

Foto: Igor Lána