Šlesingr se rozloučil s letohradskými fanoušky vítězstvím, stíhačku žen vyhrála Davidová

01. září, 2019

Lepší finále si fanoušci nemohli přát. Mistrovství České republiky v biatlonu na kolečkových lyžích uzavřel Michal Šlesingr vítězstvím při svém posledním startu na domácích letohradských tratích. Stíhací závod žen se proměnil v sólo závod Markéty Davidové, která v Letohradě vyhrála poprvé. Biatlonisté i v neděli soupeřili s velkými vedry.

Závody dorostenců

Dopoledne opět patřilo dorostu. Mezi nejstaršími dorostenkami W19 si na 7,5 km dlouhé trati vedla nejlépe novoměstská Zuzana Doležalová. V kategorii W17 zvítězila Kateřina Pavlů z SKP Kornspitz a v kategorii W16 jilemnická Anna Kulhánková.

Kategorie dorostenců W19 a W17 (10 km) ovládli borci SKP Kornspitz Ondřej Mánek a Jakub Kohout. Dorostenci W16 jeli samostatný závod, ve kterém po dramatické koncovce zvítězil Slovák Adam Černák. Titul mistra ČR však získal celkově druhý Matěj Červenka, Američan v novomětských službách.

Na trati si Adam Černák a Matěj Červenka nic nedarovali, v cíli už se na sebe usmívali

Závod žen a juniorek

Markéta Davidová během stíhacího závodu na 10 km brzy získala vedení a postupně díky vyrovnané střelbě (1+1+1+1) zvyšovala náskok. Nakonec byla v cíli o 22 sekund před šestkrát nepřesnou Evou Kristejn Puskarčíkovou. Bronz a vůbec první medaili v Letohradě v kariéře získala Jessica Jislová. Ta udělala čtyři chyby stejně jako vítězka.

Stíhací závod byl pro vítězku hodně vyčerpávající

I přes čtyři chyby na úvodní položce nakonec udržela čtvrté místo Natálie Jurčová, která tak podtrhla úspěšný víkend. Vítězka sprintu Lucie Charvátová se propadla po devíti chybách na sedmé místo, za ní finišovala Veronika Vítková.

Medailistky ze stíhačky v rámci MČR dospělých

Skvěle se vedlo novoměstské Kláře Polednové, která dojela celkově třetí a v kategorii juniorek první před Eliškou Svobodovou z SKP Kornspitz a Terezou Voborníkovou z Jilemnice.

Klára Polednová porazila i biatlonistky ze Světového poháru

Závod mužů a juniorů

Stíhací závod mužů měl ideální scénář: Fanoušci v Letohradu sledovali dramatickou bitvu tří mužů, na jejímž konci se radoval jejich favorit. Michal Šlesingr díky nule na závěrečné stojce (celkově jedna chyba) ujel Slovákovi Martinu Otčenášovi (dvě chyby) a Michalu Krčmářovi, který udělal pět chyb.

Prvním gratulantem byl Michal Krčmář

Vítěz sprintu dojel do cíle čtvrtý, ale i přesto mu připadlo mistrovské stříbro. V cílové rovince ho totiž zdolal letohradský junior Tomáš Mikyska, který bral zlato ve své kategorii. Na domácí půdě zvítězil popáté v řadě.

Tomáš Mikyska je jedním z hrdinů víkendu

Stříbro mezi juniory jistil pátou příčkou v absolutním pořadí Mikuláš Karlík. Za ním v souboji o dospělácký bronz vyhrál Tomáš Krupčík nad Adamem Václavíkem. A zpět k juniorům, tam si bronz pohlídal Vítězslav Hornig z Jilemnice.

Medailisté ze stíhačky v rámci MČR dospělých

Ohlasy medailistek

Markéta Davidová: „Jsem ráda, jak to dopadlo. Na stojkách jsem strávila hodně času, mrzela mě hlavně ta třetí položka. Tam jsem stála asi hodinu, hlídala jsem si poslední ránu a tu jsem ještě k tomu nedala. Jinak jsem spokojená, v těchto podmínkách jsou čtyři jedničky dobrý výsledek. Měla jsem pocit, že jsem závodila jen čtyři kola a v tom posledním už šlo jen o to, abych se dostala do cíle. Kdyby Evča byla blíž… Byla jsem úplně kožená, naštěstí už jsem nemusela závodit.“

Eva Kristejn Puskarčíková: „S výsledkem jsem spokojená, ale ve střelbě 2+2+1+1 je velká rezerva. Je to průměr až podprůměr, v zimě bych s tím moc nevyvedla. Jsem ráda za ten běh. Nedokážu posoudit čas, ale cítila jsem se dobře. I ve sjezdech jsem byla jistější než včera a v trénincích. Jsem ráda, že jsme to v tom vedru zvládli a čeká nás to zase až za rok. (smích)“

Jessica Jislová: „Ani nevím, kdy naposledy jsem tu byla schopná vybojovat nějakou medaili. Spíš jsem ale ráda, že jsem to v tom počasí přežila. To byl hlavní úkol pro dnešek. Potkala jsem na trati pár holek, které to musely zabalit. V tom horku je těžké se vůbec hýbat, natož v tak velké intenzitě. Musela jsem zvolit jinou taktiku oproti včerejšku, kdy jsem vyjela poměrně rychle a pak neustála stojku. Teď jsem to rozjela volněji a vyplatilo se mi to. Zvládla jsem střelbu a na konci dokázala ještě zrychlit.“

Ohlasy medailistů

Michal Šlesingr: „Jsem rád, že se mi dnešní závod povedl, protože sprint nebyl nic moc. Jelo se mi v tom vedru hodně blbě. Dneska už to bylo lepší, včera jsem se asi trochu prošťouchl. Po supersprintu, ve kterém se mi dařilo střílet rychle a celkem přesně, jsem si řekl: Co se s tím budu prdět, narvu to tam. Zkusil jsem střílet rychleji a bylo to lepší. Zaplaťpánbůh za to, protože tohle byl poslední závod, který jsem tady v Letohradě jel. Diváci byli super, parádně nám fandili. Pomohlo mi, že jsem se mohl svézt i s kluky. Snažil jsem se využít toho, že jsou víc rozzávodění než já. Asi pochopili, že bych je brzdil, tak mě nechali jet za sebou. (smích)“

Michal Krčmář: „Poslední dobou mi při ležkách něco chybí. Nemám na nich jistotu, je to hodně upracované. Když vezmu závody tady v Letohradě, tak mi ze tří ležek jedna nevyšla. Zhruba tak to je i na tréninku. To je pro mě vykřičník, na tom musím pracovat. Jinak jsem rád, že jsme se utkali ve třech na poslední střelbě, takové momenty nenatrénujete. Akorát mě mrzí velká taktická chyba. Měl jsem na to, abych jel rychleji a třeba se pokusil kluky urvat, ale místo toho jsem zvolil pohodlnější variantu a nechal se s nimi vyvézt. To bylo špatně. Vypadl jsem z tempa a rozhodilo mě to před poslední střelbou. Se svým výkonem spokojený nejsem.“

Tomáš Krupčík: „Dnes jsem dost nespokojený se svým výkonem. Běžecky to bylo, myslím, v pořádku, ale střelecky… Na prostředních položkách jsem dal trojku a dvojku, což je hrozné. O to hůř se pak jede dál. Horko samozřejmě nikomu nepřidá. Je nepříjemné přijet na tu rozpálenou položku, i tělo je zahřáté. Před tou druhou ležkou jsem ale asi ani neodhadl dobře své tempo, jel jsem rychleji, než bylo potřeba. A v horku se o to hůř před střelbou uklidňuje.“

 

Výsledky stíhacích závodů na MČR v Letohradě

 

Karel Halberštádt

Foto: Igor Lána