Supersprinty v nové podobě bavily. Zvítězili v nich Hornig a Jurčová

01. září, 2019

Vrcholem prvního dne Mistrovství České republiky v biatlonu na kolečkových lyžích v Letohradě byly noční supersprinty. Ty letos dostaly nový kabát. Sedmadvacet nejlepších žen a mužů ze sprintu bylo rozděleno do tří rozjížděk po devíti, ze kterých vykrystalizovala finálová desítka. Rozjížďky se jely se dvěma střelbami, bez náhradních nábojů a se zkráceným 30metrovým trestným kolem. Finále bylo čtyřpoložkové. Nejlépe si před zaplněnými tribunami a ochozy vedli možná trochu překvapivě Vítězslav Hornig a Natálie Jurčová.

Vítězslav Hornig triumfoval už ve své rozjížďce, z prvního místa do finále prošli také Michal Krčmář a Tomáš Mikyska. Hornig ve finále exceloval, střílel velmi rychle a minul jediný terč.

„Supersprint mi sedí. Kde jinde si vyzkoušet střílet rychle než tady. Dvě rychlé nuly vleže se mi nepovedly už dlouho. Vestoje šla sice jedna rána mimo, ale celkově z toho mám super pocit. Tento typ závodu mě baví, zvlášť když se jede na čtyři položky, kdy už je třeba při závodě víc přemýšlet. Pokud to přepálíte, tak vás to vytrestá při položkách vestoje,“ řekl po závodě juniorský reprezentant Hornig.

Stylový dojezd překvapivého vítěze

Pro druhé místo si za bouřlivých ovací dojel domácí Michal Šlesingr, který těsně za svými zády udržel letohradského následovníka Tomáše Mikysku. Ten tak skvěle navázal na zlatou medaili ze sprintu juniorů.

Podobně suverénně jako Hornig si vedla i Natálie Jurčová. Také ona vyhrála již v rozjížďce, dílčí vítězství zaznamenaly i Markéta Davidová a Eva Kristejn Puskarčíková.

Ve finále Jurčová mužského vítěze ještě předčila, neminula ani jeden terč a dojela si pro pohodovou výhru. „Byl to super závod. Jak je krátký, tak hodně záleží na rychlé střelbě, která se mi dařila. Navíc přišla spousta fanoušků. Je neskutečné, co to se závodníkem udělá. Jde o menší závod, ale nervy jsou velké. Ve finále jsem věděla, že jsou holky celkem daleko a že by nemusela vadit ani jedna chyba. Sice se mi hodně klepaly nohy, ale vyšlo to,“ těšilo Jurčovou, které vyšel i dopolední sprint. Při premiéře mezi ženami skončila čtvrtá.

Poznávací znamení vítězky supersprintu: Růžová přilba

Druhé místo v supersprintu obsadila Veronika Vítková, třetí byla Markéta Davidová. „Závod byl zajímavý, odsýpalo to. Určitě je to lepší formát než ten předcházející. Jsem ráda, že jsem dokázala střílet rychle a celkem mi to i padalo. Ležky byly centrové, vestoje mi uletěly dvě rány. V takovém tempu si během závodů moc často nedovolíte střílet. Ale vím, že střílet rychle umím a nemusím se toho bát,“ podělila se o své dojmy Vítková.

Supersprint v podobném formátu se jel před týdnem na Mistrovství světa v letním biatlonu v Raubiči, začíná se objevovat také v IBU Cupu. Dnešní vítěz Vítězslav Hornig si ho vyzkoušel na všech třech akcích. „Je to závod navíc. Odpadá ten stereotyp, že se jede pořád jen sprint a stíhačka. Budu rád, když se bude supersprint jezdit častěji.“ 

Výsledky MČR v Letohradu

 

Karel Halberštádt

Foto: Igor Lána