Tečka za sezónou. Blíží se MČR v letním biatlonu D+D v Bystřici pod Hostýnem

25. září, 2019

Jeden šampionát střídá druhý. Po Mistrovství České republiky žactva v letním biatlonu uplynulý víkend v Břidličné čeká boj o domácí tituly také kategorie dorostu a dospělých. Ve dnech 27. – 29. září se na 250 závodníků sejde v Bystřici pod Hostýnem, kde je v areálu Bedlina čeká už v pátek oficiální trénink. V sobotu jsou pak na programu hned dvě disciplíny. Nejprve dopoledne klasický sprint a odpoledne tzv. „letní supersprint“. V neděli šampionát, i celá soutěž Českého poháru 2019, vyvrcholí závody s hromadným startem. MČR je současně finálovým podnikem mezinárodní soutěže Olympijských nadějí v dorosteneckých kategoriích. Přijedou tak sportovci ze Slovenska, Německa a možná i Maďarska.

Bystřice pod Hostýnem hostí pravidelně závody Českého poháru v letním biatlonu a nyní po dvou letech dokonce znovu i českých šampionát. „Oproti původnímu plánu jsme nahradili Jilemnici, kde by vzhledem ke skladbě disciplín bylo obtížné uskutečnit například letní supersprint, protože tam mají jen 20 stavů,“ vysvětluje ředitel závodu Vojtěch Zicháček, který je současně členem výkonného výboru Českého svazu biatlonu právě za letní biatlon. Jilemnice tak uspořádala III. kolo ČP.

Areál Bedlina

Jestliže pravidla a charakter sprintu či závodu s hromadným startem jsou dobře známé, nelze totéž říci o „letním supersprintu“. V čem spočívají specifika této disciplíny?

Rozdíl je zřejmý hned na startu, začíná se totiž střeleckou položkou, tzv. nultou. Střílí se vleže na pět ran a za každý netrefený terč absolvuje závodník jedno trestné kolo. Řazení na startu vychází z předchozího závodu, v případě MČR tedy ze sprintu. Jeho vítěz je tak na stavu nejbližším výběhu na trať. Po první běžecké části se střílí opět položka vleže, kde má závodník k dispozici osm ran na pět terčů. V případě neúspěšné střelby následuje diskvalifikace. Po druhé běžecké části se střílí vstoje (s podobnými principy jako ležka). V případě, že závodník trefí všechny terče, běží do cíle.

Podrobně je „letní supersprint“ popsán v Pravidlech ČSB, příloha E, kapitola 3.4.

 

„Věřím, že na šampionát jsme dobře připraveni,“ říká Vojtěch Zicháček. „Novinkou je osvětlení střelnice a prostoru na vyhlášení. Toho možná v sobotu využijeme. Jinak příjezd do Areálu Bedlina, parkování i samotné tratě nebo zázemí areálu jsou standardní.“

POZOR uzávěrka přihlášek na MČR v sekci “evidence” je 27. 9. ve 12:00 hodin!

Na organizaci MČR dorostu a dospělých se podílí několik desítek lidí z místního klubu a k dispozici bude i na 70 rozhodčích. „Ti jsou do Bystřice delegování z Prostějova, Blanska nebo Rožnova pod Radhoštěm,“ dodává ředitel závodu a věří v hladký průběh šampionátu. „Základem bude dobré počasí, a to snad má být o víkendu lepší než nyní uprostřed týdne, kdy nám tady ve Zlínském kraji prší.“

Časový program MČR v letním biatlonu pro rok 2019

Pátek 27. 9. 2019 – trénink
15:00 – 17:15 – trénink na tratích a střelnici, papírové terče, využití sklopných terčů na všech stavech
15:30 – 17:00 – platba startovného v závodní kanceláři
18:00 – porada vedoucích výprav (střelnice)

Sobota 28.9.2019 – sprint
08:30 – 09:20 nástřel
09:30 – start závodu ve sprintu

Sobota 28.9.2019 – letní supersprint
13:00 – 13:30 – nástřel
13:50 – start prvního rozběhu v letním supersprintu
18:00 Vyhlášení výsledků prvního závodního dne

Neděle 29.9.2019 – závod s hromadným startem
8:30 – 9:20 nástřel
9:30 start prvního rozběhu závodu s hromadným startem
Vyhlášení výsledků druhého dne včetně vyhlášení soutěží Českého poháru cca 50 min. po ukončení závodu

Propozice MČR v letním biatlonu 2019

 

 

Tomáš Hermann

Foto: Michal Zicháček