Prezident ČSB Jiří Hamza obdržel Stříbrnou pamětní medailí Senátu parlamentu ČR

30. září, 2019

„Je to ocenění pro celý Český biatlon,“ řekl Jiří Hamza, prezident Českého svazu biatlonu, k významnému okamžiku. Tradiční slavnostní udílení Stříbrných pamětních medailí Senátu proběhlo v Hlavním sále Valdštejnského paláce v pátek 27. 9. 2019 u příležitosti Dne české státnosti. Předseda horní komory parlamentu Jaroslav Kubera při této slavnostní příležitosti ocenil 12 výjimečných osobností českého veřejného života, mimo jiné na základě nominací od ostatních senátorek a senátorů.

„Vybírat z tak velkého počtu skvělých lidí nebylo nic jednoduchého. Při konečném výběru jsem zohlednil především skutečnost, že jen za pár dní si připomeneme 30. výročí listopadových událostí, které u nás vedly k pádu komunistického režimu a návratu demokracie a tržního hospodářství,“ vysvětlil svůj přístup Jaroslav Kubera.

 

Charakteristika laureáta Stříbrné pamětní medaile Senátu pro rok 2019 Mgr. Jiřího HAMZY dle Senátu parlamentu ČR:
Současný předseda Českého biatlonového svazu, dlouholetý sportovní manažer a organizátor. Stál u zrodu největších úspěchů českých biatlonistů na Zimních olympijských hrách v roce 2014 a 2018, odkud čeští biatlonisté přivezli celkem sedm medailí. Podílel se na přípravě desítek světových pohárů v biatlonu a běžeckém lyžování v ČR. Manažerem biatlonové reprezentace je od roku 2011, v roce 2014 se stal prezidentem Českého biatlonového svazu a v roce 2018 byl zvolen 1. viceprezidentem Světové biatlonové federace. Dříve rovněž působil jako manažer české basketbalové reprezentace žen, se kterou získal 1. místo na Mistrovství Evropy v roce 2005 a 5. místo na Letních olympijských hrách v roce 2004. Stál u zrodu úspěšného projektu Vysočina Arény, kde se pořádají sportovní akce nejvyšší světové úrovně, ať už jde o cyklistiku, biatlon nebo běžecké lyžování. Jako funkcionář Světové biatlonové federace prosazuje zásady fair play a dopingové čistoty sportovců. Je uznávaným a respektovaným odborníkem ve svém oboru, který přesáhl hranice České republiky.

Slavnostní udílení Stříbrných pamětních medailí Senátu proběhlo v Hlavním sále Valdštejnského paláce

 

„Nezávodil jsem ani netrénoval, přesto jsem obdržel ocenění…,“ přemýšlel o Stříbrné pamětní medaili Jiří Hamza. „Považuji za velkou čest, že Český biatlon stál po boku takových osobností, které hýbaly našimi moderními dějinami. Vyznamenání vnímám jako uznání za činnost celého Českého biatlonu, za úspěšné pořadatelství světových soutěží, za výsledky reprezentantů, za energii pořadatelů domácích závodů, za práci každého trenéra v klubu, rozhodčího na závodech, za obětavou pomoc všech dobrovolníků. Ti všichni pomohli dostat Český biatlon na současnou úroveň a všem patří velké poděkování.“

Stříbrná medaile Jiřímu Hamzovi (a Českému biatlonu) z rukou předsedy Senátu Jaroslava Kubery

 

Další ocenění laureáti Stříbrné pamětní medaile Senátu pro rok 2019:
PhDr. Libuše BENEŠOVÁ
Bývalá předsedkyně Senátu Parlamentu ČR (1998 až 2000). Po roce 1989 byla u zrodu Občanského fóra, v 90. letech minulého století se nejprve věnovala komunální politice, a poté působila na Ministerstvu financí jako náměstkyně ministra. Následně na Pražském hradě vedla odbor spisové a archivní služby Kanceláře prezidenta republiky a Správy Pražského hradu.

Armádní generál v.v. Emil BOČEK
Patří mezi hrdiny leteckých bojů druhé světové války, je posledním žijícím českým pilotem, který usedal do kokpitu stíhacího letounu Britského královského letectva (RAF). O jeho životě byl natočen v roce 2012 dokumentární film Nezlomný. V letošním roce oslavil úctyhodných 96 let.

Prof. MUDr. Renata CÍFKOVÁ, CSc.
Přední česká kardioložka. Působila mimo jiné v IKEMu, nyní je vedoucí Centra kardiovaskulární prevence 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze. V roce 2019 se objevila jako jediná Češka na seznamu Highly Cited Researches v USA, což znamená, že je nejcitovanější českou vědkyní. RNDr.

Václav CÍLEK, CSc.
Celosvětově uznávaný geolog, spisovatel a cestovatel. Působil na řadě odborných pracovišť, mj. na Geologickém ústavu Akademie věd ČR. Podílel se na více než 100 dokumentárních filmů a TV pořadů. Za knihy Krajiny vnitřní a vnější a Makom: Kniha míst převzal roku 2004 Cenu Toma Stopparda.

Jefim FIŠTEJN
Publicista, esejista a scénárista. Po podpisu Charty 77 musel emigrovat. V letech 1981 – 1996 působil v Rádiu Svobodná Evropa v Mnichově. V 90. letech byl šéfredaktorem Lidových novin. Nyní spolupracuje s Českým rozhlasem, Českou televizí a řadou společensko-politických časopisů.

Michael KOCÁB
Umělec a politik s bohatými zkušenostmi v boji proti totalitě. Založil skupinu Pražský výběr, jejíž členové byli v 80. letech šikanováni Státní tajnou bezpečností. Od prosince 1989 působil jako poslanec Federálního shromáždění a stal se předsedou parlamentní komise pro dohled nad odsunem okupačních sovětských vojsk. Dnes se věnuje komponování klasické a rockové hudby.

Neformální posezení laureátů v Senátu

František PAŠTĚKA
V lednu 2019 se mu z hořícího automobilu podařilo včas vytáhnout do bezpečí zdravotně indisponovaného bezvládného seniora a jeho dvouletou vnučku, která seděla připoutaná na zadním sedadle. Nebýt jeho pohotovosti, duchapřítomnosti, rozhodnosti a odvahy, došlo by k tragické události.

Prof. Ing. Petr SÁHA, CSc.
Zakladatel Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Byl jejím prvním rektorem. Na mezinárodní scéně působí jako profesor na řadě univerzit (East China University of Science and Technology, Clemson University v USA, Tribhuvan University v Káthmándú). Po odborné stránce se specializuje na výzkum v oblasti materiálového inženýrství energetických materiálů, biokompozitů a medicínských polymerů.

Karel STEIGERWALD
Publicista, dramatik, televizní a filmový scenárista, dramaturg a autor politicko-satirických her. V roce 1980 byl nucen odejít z politických důvodů z Filmového studia Barrandov. V letech 1993-1997 byl místopředsedou Rady ČT, poté až do roku 2013 působil jako komentátor MF Dnes. Dodnes publikuje v časopisech Reflex nebo Reportér a věnuje se psaní divadelních her.

Milan ŠTĚCH
Je jedním z nejvýraznějších politiků ČSSD a Parlamentu ČR posledních let. Od roku 2000 byl předsedou odborové centrály ČMKOS. Kandidoval v prvních volbách do Senátu Parlamentu ČR, hned poprvé uspěl a stal se senátorem za Jindřichohradecko a Pelhřimovsko. Zároveň byl nejdéle sloužícím předsedou horní komory, tuto funkci zastával od roku 2010 do roku 2018.

Ing. Miroslav ZIKMUND, dr.h.c.
Český cestovatel a spisovatel, který se v letošním roce dožil úctyhodných 100 let. V letech 1947-1950 podnikl spolu s Jiřím Hanzelkou cestu do Afriky a Jižní Ameriky vozem Tatra 87. Při druhé cestě v letech 1959 až 1964 procestovali Asii, Oceánii a Sovětský svaz včetně Sibiře. Publikoval 21 knih a stovky reportáží. Miroslav Zikmund i Jiří Hanzelka byli inspirací pro řadu knih a filmů.

Společná fotografie laureátů Stříbrné pamětní medaile Senátu pro rok 2019

 

 

Tomáš Hermann

Foto: Senát parlamentu ČR