České biatlonisty čeká delší soustředění v dějišti mistrovství světa

04. října, 2019

Česká biatlonová reprezentace má před sebou 16denní soustředění v italské Anterselvě, kde se v únoru uskuteční světový šampionát. Muži začínají přípravu v Itálii už 7. října, ženy se k nim přidají 10. října. Po náročném programu mají nyní biatlonisté týden individuální přípravy.

O volnu ale nemůže být řeč. „Určitě to neznamená volno, kluci odtrénují 7 až 10 hodin. Je ale potřeba, aby si trochu odpočinuli před dlouhým soustředěním v Anterselvě a tam pak mohli naplno trénovat,“ vysvětluje Zdeněk Vítek, který svým svěřencům podobně jako Egil Gjelland rozdal domácí úkoly.

Zdravotní trable zkušené trojice

Na konci září absolvovali Češi opět nepopulární testy v Jablonci nad Nisou. Kromě jízdy na pásu došlo na střelecký test a zhruba 20minutový výběh kopce. „Vesměs všechny holky měly lepší výsledky než v červnu,“ poznamenal asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Bez problémů proběhly i testy mužů, byť se jich nezúčastnili všichni. „Boušek měl problémy s dutinami, nejel s námi ani do tunelu v Oberhofu. Tam nebyl ani Ondra, potřeboval doma dotrénovat. Pak byl nachlazený, takže vynechal část testů,“ informuje Vítek o zdravotním stavu mužské poloviny týmu.

Těší ho však, že se Ondřej Moravec po zdravotních obtížích vrací do normálního režimu. „Už se pouští i do závodního tempa. Nic mu nebrání, aby chodil tréninky s ostatními.“

České biatlonistky strávily poslední zářijový týden v Novém Městě na Moravě, kde měly štěstí na počasí. „Snad ani jednou jsme nezmokli,“ říká Holubec a spokojený může být i s tím, že se jeho týmu zatím vyhýbají podzimní chřipky.

S dýchacími problémy stále bojuje Veronika Vítková, která vynechala zmíněné testy a naopak absolvovala několik vyšetření. „Pořád to není ono, dostává se postupně do své pohody. Je schopná trénovat, ale ne v těch nejvyšších intenzitách,“ upřesňuje Holubec.

Směr Anterselva

Příští týden začnou čeští reprezentanti přípravu v Anterselvě, v nadmořské výšce 1634 metrů. Zde už letos jedno kratší soustředění měli. „Je dobré střílet tam, kde bude mistrovství světa, i když v zimě budou podmínky jiné. Spíš jde ale o to, že si zvykáme na tu nadmořskou výšku,“ říká Jiří Holubec a Zdeněk Vítek ho doplňuje. „Asfaltové tratě nevedou úplně stejně jako ty zimní. Ale jde o to si vyzkoušet třeba i příjezd na střelnici.“

Nabité zkušenosti budou moct čeští biatlonisté prodat 13. února, kdy v Anterselvě odstartuje smíšenou štafetou mistrovství světa. To do startu Světového poháru zbývají necelé dva měsíce, začíná se 30. listopadu tradičně ve švédském Östersundu.


Podívejte se na naše nové video: Rozhovor s Kateřinou Emmons o rozšířené spolupráci s českým týmem


Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík