Času mám dost, věří se zdravím bojující Ondřej Moravec. Možná vynechá úvod sezóny

27. října, 2019

Loni touhle dobou si pochvaloval, jak hladce probíhá příprava, že se cítí nejlíp za poslední roky. Letos se rozpoložení Ondřeje Moravce diametrálně otočilo. Hned zkraje přípravy ho na dlouhou dobu vyřadil z tréninku zánět jater. Jakmile ho překonal, objevovaly se další a další zdravotní problémy. Ty se pětatřicetiletému biatlonistovi nevyhnuly ani na posledním soustředění v italské Anterselvě, kde 13. února vypukne mistrovství světa. Moravec ale věří, že se stále může na šampionát dobře připravit.

Kvůli nemoci jsi vynechal poslední testy a na soustředění v Anterselvě jsi měl opět zdravotní problémy. Co ti bylo?

To už je u mě letos taková tradice. Měl jsem nějakou střevní virózu. Nebylo to tak strašné, jeden den jsem měl zvýšenou teplotu, ale tři dny jsem nic nedělal a čtvrtý den jenom střílel. Opět mě to přibrzdilo v tréninku. Letos toho bylo tolik, že jsem si chvílemi říkal, že mě to už moc nebaví. Na druhou stranu když jsem začal pořádně trénovat, nebylo to tak špatné. Už to beru den po dni. Nemá smysl přemýšlet, co bude za týden, za dva nebo ještě později.

Loni sis přípravu pochvaloval, všechno vypadalo růžově, ale v zimě se tolik nedařilo. Teď tě naopak celou přípravu provází problémy. Když to řeknu blbě, nemůže to být třeba i v něčem dobré?

Možná máš trochu pravdu. Ale není to něco, čím bych se uklidňoval. Loni jsem vynechal asi tři dny tréninku, letos dohromady tak tři měsíce. Když ale začnu pořádně trénovat, tak si myslím že to není tak špatné. Není to ideální, to si nebudu nalhávat. Nemůžete jít do sezóny úplně v klidu, když víte, že jste půlku léta nemohli nic dělat. Nemám žádná očekávání, navíc nevím, jestli začnu hned prvním svěťákem. Na sněhu v Norsku se rozhodneme, jestli to má význam. Na konci soustředění v Anterselvě jsme měli závody, které nebyly špatné, ale ani nijak zvlášť dobré. Jak jsem dlouho nezávodil, tak nejsem zvyklý střílet v maximálním zatížení. Stojáky mi dělaly velký problém, tělo na ně nebylo připravené. Potřeboval bych si to víc zažít.

Na stojkách musí Ondřej Moravec ještě pracovat

Kolik jsi toho nakonec odtrénoval na soustředění v Anterselvě?

Začátek jsem odtrénoval normálně, pak jsem čtyři dny bojoval s tou střevní virózou a poslední čtyři dny jsem zase trénoval tak jako všichni. Asi bych ty tréninky zvládl, ale v mém stavu mi to mohlo spíš uškodit. Skoro čtyři dny jsem nic nejedl, takže jsem ztratil spoustu síly a i nějakou váhu. Pak nějakou dobu trvá, než člověk naskočí zpátky a začne normálně fungovat. Myslím si, že střevní chřipka je kolikrát horší než třeba onemocnění dýchacích cest. Taky vás to poznamená, ale můžete normálně jíst a udržíte tělo ve stavu, kdy má energii. Já jsem ji absolutně neměl.

Dva vrcholy sezóny, Mistrovství světa v Anterselvě a Světový pohár v Novém Městě na Moravě, budou až v její závěrečné třetině. To by pro tebe mohla být výhoda, ne?

Pro mě je dobré, že mám docela dost času. Ale už se neupínám k nějakému plánu. Dostal jsem se z problémů s játry, co jsem měl na začátku přípravy, ale pak jsem zase vynechal spoustu tréninků kvůli jiným potížím. Do mistrovství světa zbývá ještě spousta času a může se stát tolik věcí, že nad tím nechci ani moc přemýšlet. Rozhodně si myslím, že se dá na šampionát připravit dobře. Když budu zdravý, tak věřím, že nějaké schopnosti pořád mám. Anterselva je vysoko a člověk tam musí přijet dobře připravený a aklimatizovaný. To bude hrát velkou roli. Všichni to budou mít stejné, ale jsou lidi, kteří to snáší líp a jiní zase hůř.

Maximem Ondřeje Moravce v Anterselvě je 10. místo

Říkal jsi, že jsi „díky“ těm tréninkovým pauzám udělal dost práce kolem baráku. Co jsi dokončil a co je ještě před tebou?

Zrovna dneska jsem lítal s křoviňákem. Je tady spousta práce. Ještě než začne zima, musíme stihnout přestěhovat filtraci od bazénu. Na jaro plánujeme novou terasu. Něco zvládáme svépomocí, něco si necháme udělat. S tím mým časem je to ale špatné, doma moc nejsem. Se dvěma prcky je to ještě složitější. Máme třeba dvě hodiny, kdy je Róza ve školce a Ondra spí, a za tu dobu toho moc nestihneme.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík