Čeští biatlonisté míří za prvním sněhem do Norska. Absolvují tam i testovací závody

02. listopadu, 2019

Do startu Světového poháru zbývá necelý měsíc a před českými biatlonisty je závěrečné soustředění. V úterý vyráží do Norska, konkrétně do střediska Sjusjøen. Zde si vyzkouší první sníh a také otestují svou formu v tradičních předsezónních závodech, které bývají velmi dobře obsazeny. Kdo do Norska odcestuje, jak jsou na tom čeští biatlonisté se zdravím a co všechno je čeká do začátku sezóny?

 

 

Na vizitě

Začněme těmi horšími zprávami, které má Zdeněk Vítek. „Křupasovi se trochu vrátila borelióza, tři týdny bude mít antibiotika. Bimbo chytil před týdnem střevní chřipku, ale furt nemůže naskočit do tréninku. A u Ondry je to letos pořád dokolečka,“ kroutí hlavou český trenér.

Krčmář, který vynechal soustředění v oberhofském tunelu, by měl být podle Vítka brzy v pořádku. „Horší je to u Křupase, ten bude 20 dní trénovat tak na půl plynu. Za dva týdny budeme moudřejší.“

A teď ty dobré zprávy z úst Jiřího Holubce. „Holkám se naštěstí větší zdravotní problémy vyhnuly. I u Verči už je to poslední tři týdny lepší, trénuje naplno. Závody v Sjusjøenu naznačí, jak na tom jsme.“

Holubcova slova potvrzuje i samotná Veronika Vítková, kterou během přípravy srážely dýchací problémy, které jí znepříjemňovaly trénink ve vysokých intenzitách. „Poslední dobou se cítím mnohem líp. Mám radost, že vydržím všechny tréninky a dokážu normálně fungovat,“ říká Vítková hlasem, ve kterém je slyšet velká úleva.

O to víc se těší na první sníh a také na závody ve Sjusjøenu. „Bude to dobrý rozjezd před ostrým startem sezóny. To období bez závodů je strašně dlouhé, teď už to bude aspoň zábava,“ usmívá se Vítková.

Do Sjusjøenu pocestuje poprvé, stejně jako většina týmu. „Za těch 35 let jsem tam ještě nezabloudil,“ vypočítává kouč Holubec s tím, že by Češi měli bydlet kousek od střelnice a že budou sdílet areál s dalšími týmy. „Jezdí tam i nějaký český klub a prý to s obsazením střelnice nebývá tak strašné. Navíc rozvážejí sníh až na sedmikilometrový okruh,“ doplňuje Vítek.

Do dalších dnů už s úsměvem

Plán na nejbližší dny

4. 11. – Trenéři, masérky a kuchař odjíždí do Sjusjøenu napřed autem.

5. 11. – Sportovci odlétají z Prahy. Trenér Egil Gjelland povolal na závěrečné soustředění šestici Markéta Davidová, Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Jessica Jislová a Ludmila Horká. Zdeněk Vítek bere do Norska tuto osmičku: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Tomáš Krupčík, Michal Šlesingr, Adam Václavík, Jakub Štvrtecký, Milan Žemlička a Ondřej Hošek.

16. a 17. 11. – Čeští reprezentanti se v Sjusjøenu zúčastní tradičních závodů Sesongstart Skiskyting. Síly poměří s domácími Nory či Francouzi.

19. 11. – Češi se vrací do Prahy, v Norsku zůstává auto a také trojice Ludmila Horká, Milan Žemlička a Ondřej Hošek, která ve Sjusjøenu absolvuje úvodní závody IBU Cupu.

25. 11. – Česká reprezentace odlétá z Prahy do švédského Östersundu na první závody Světového poháru. Trenéři to vezmou přes Norsko, kde vyzvednou auto.

28. 11. – Ve Sjusjøenu startuje IBU Cup, který kromě zmíněné trojice pojedou i vybraní členové juniorského týmu. Ten také absolvuje závěrečné soustředění v Norsku, konkrétně v Trysilu.

30. 11. – Závody smíšených dvojic a štafet v Östersundu otevřou Světový pohár.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík