Co odhalila předsezónní tisková konference Českého svazu biatlonu?

19. listopadu, 2019

Dva vrcholy sezóny, nový servisní tým, generační výměna… to jsou jen některé z motivů tiskové konference Českého svazu biatlonu, která se v úterý uskutečnila v hotelu Courtyard by Marriott na Letišti Václava Havla v Praze. „Generační výměna, to je vždy dlouhodobý proces, který v našem případě směřujeme k olympijským hrám 2022 v Pekingu,“ říká k jednomu z témat prezident ČSB Jiří Hamza. Tiskové konference se z řad sportovců zúčastnili zástupců obou věkových polů. Pro šestatřicetiletého Michala Šlesingra bude sezóna 2019/2020, už jeho osmnáctá v reprezentaci, poslední v kariéře. Naopak dvaadvacetiletá Markéta Davidová ještě jako juniorka vtrhla před rokem mezi světovou ženskou špičku.

 

Michal Šlesingr potvrdil, že sezóna 2019/2020 bude skutečně jeho poslední

 

Prvním vrcholem sezóny se stane světový šampionát 2020, který bude hostit italská Anterselva 12. – 23. února. Jedná se o místo, kde se na šampionátu v roce 2007 medailově stříbrem a bronzem zapsal do historie biatlonu Michal Šlesingr. Po dvanácti letech se nejzkušenější člen českého výběru bude v Jižním Tyrolsku s kariérou loučit. „Bylo to dvanáct let sbírání zkušeností, dvanáct let emocí radostných i těch vypjatějších, ale obyčejně krásných. Teď už každé ráno cítím, že zvednout se z postele je i bolestné. V tom to mají mladí lepší,“ vysvětluje s úsměvem mistr světa z mixu 2015, proč své místo přenechá po sezóně mladším.

Prezident ČSB Jiří Hamza hovořil o výměně generací v reprezentaci i o prodeji lístků na Světový pohár v NMNM

 

Bezprostředně po mistrovství světa zamíří biatlonová elita do Nového Města na Moravě, kde se ve dnech 4. – 8. března odehraje VII. kolo Světového poháru. „Je to pro nás nový termín. Téměř na jaře jsme v roce 2008 pořádali mistrovství Evropy a se sněhem to tehdy vyšlo na den přesně. Vzpomínám si, že denní teploty vystoupaly přes deset stupňů,“ ohlíží se sportovní ředitel novoměstských soutěží Vlastimil Jakeš a dodává: „Budeme mít i trochu jiný program než předchozí roky. Fanoušci ve Vysočina Areně uvidí sprinty, štafety mužů a žen i závody s hromadným startem.“ V prodeji už jsou všechny typy vstupenek – permanentky, jednodenní, na tribunu i k tratím nebo VIP. „Ve Vysočina Areně bude opět skvělá atmosféra, prodeje jsou hodně dobré,“ doplňuje Jiří Hamza.

Vlastimil Jakeš, sportovní ředitel soutěží v NMNM, představil program VII. kola SP

 

Vše o prodeji vstupenek, VII. kolo SP v NMNM, 4. – 8. 3. 2020

 

Do své druhé sezóny u českého týmu vstupuje norský odborník Egil Gjelland. „Loni jsme se s děvčaty poznávali, učili jsem se vzájemně komunikovat a pracovat. Teď už mohla být naše práce lépe zaměřená na to, co každé vyhovuje. Z přístupu všech děvčat mám radost a věřím, že to bude i během sezony vidět.“ Bohužel podstatnou část přípravy provázely zdravotní potíže Veroniku Vítkovou. „Nemohla odtrénovat vše, co jsme měli společně naplánované, ale jak jsem ji viděl nyní na prvním sněhu v Norsku, lepší se každým dnem. Je na správné cestě.“

Rychlá porada. Zleva: Markéta Davidová, Egil Gjelland a Ondřej Rybář

 

Výsledky uplynulé zimy katapultovaly do role české jedničky Markétu Davidovou. „No, já se určitě jako česká ženská jednička necítím. A byla bych strašně ráda, kdyby se to v Česku přestalo říkat, protože si myslím, že se takhle necítí nikdo z nás, ať se to říká o komkoliv. Ten tlak asi sama na sebe budu mít i tak, ale není to nic, s čím by se nedalo pracovat,“ nabízí svůj pohled studentka České zemědělské univerzity v Praze.

Před mikrofony novinářů si Markéta Davidová počínala zkušeně. Jak to bude na biatlonových tratích?

 

Složitou přípravu má za sebou tým mužů. Ondřeje Moravce nepustily k tréninku špatné jaterní testy, Tomáš Krupčík bojoval opakovaně s boreliózou, Michala Krčmáře zastavily v cestě za prvním sněhem střevní potíže, kam neodcestoval ani nemocný trenér Zdeněk Vítek, jehož zastoupil asistent Aleš Ligaun. „Alespoň se budeme mít po závodech na co vymlouvat,“ říká k situaci s nadsázkou trenér a vážnějším tónem dodává: „Ne, tím argumentovat určitě nebudeme. Příprava neproběhla u všech kluků úplně podle představ, ale i tak jsme udělali hodně kvalitní práce.“

Trenér Zdeněk Vítek vedl v přípravě “tým českých biatlonových marodů”. Optimismus ale neztrácí!

 

Kormidla u servisního týmu se ujal Vojtěch Prášil, který je, ač stále mlád, služebně nejstarším českým servismanem. „Vojta je s námi od počátku změny našeho systému, tedy od roku 2010. Nasbíral řadu zkušeností, jak po boku Danielo Muellera nebo Tomáše Žídka, tak i během své samostatné práce u týmu IBU Cupu,“ vysvětluje sportovní ředitel ČSB Ondřej Rybář. S novým šéfem servisu přichází i nová filozofie. „Chceme se pokusit ještě více naslouchat závodníkům, protože to jsou oni, kdo na lyžích stráví nejvíce času. Věřím, že s využitím našeho výborného zázemí se bude servisnímu týmu i celé reprezentaci dařit.“

Sezóna Světového poháru odstartuje 30. listopadu závody smíšených štafet a dvojic ve švédském Oestersundu, úvodní klání IBU Cupu budeod 28. listopadu hostit norský Sjusjoen.

 

Tomáš Hermann

Foto: Jaroslav Svoboda