Krčmář se ve sprintu v Östersundu prostřílel k 16. místu, potěšili Václavík a Štvrtecký

04. prosince, 2019

Čeští reprezentanti mají za sebou střelecky velmi úspěšný sprint Světového poháru v Östersundu. Michal Krčmář se dvěma nulami zapsal 16. místo, Michal Šlesingr 36. Adam Václavík si s jednou chybou dojel pro dobré 26. místo a Jakub Štvrtecký se dvěma chybami pro první body za 39. místo.

Report

Po ranním sněžení se v Östersundu na sprint mužů vyjasnilo, větrné poryvy však zcela neustály. Přesto si Zdeněk Vítek na nástřelu pochvaloval, že to jeho svěřencům jde. A šlo to i v závodě.

Michal Krčmář s velkým štěstím trefil druhou ránu a dál už nezaváhal. S čistou střelbou si na úvod sezóny dojel pro 16. místo. Doplatil na pomalejší rozjezd závodu (celkově 29. běžecký čas), poslední kolo už mu vyšlo o poznání líp (16. čas).

Bimbo měl pomalejší start, ale silný finiš

Při první střelbě Adama Václavíka se trenér Vítek divil, proč český reprezentant po dvou povedených ránách čekal na tu třetí. Ta našla cíl, mimo letěla až ta poslední. Stojka už byla ovšem čistá, navíc za velmi slušných 26 sekund. Václavík mocně finišoval a nakonec si dojel pro 26. místo, což je jeho druhý nejlepší výsledek v kariéře a vůbec první body od Anterselvy 2018.

Michal Šlesingr, který v posledních dnech bojoval se zánětem šlachy v prstu, se trápil na trati, ale na střelnici byl neomylný. Sezónu odstartoval 36. místem.

Na střelnici výborný, na trati to Bouškovi nejelo

Po ukázkové ležce držel Jakub Štvrtecký 31. místo a útočil na první body v životě. Ty skutečně získal, i když na stojce dvakrát chyboval. V běhu se takřka vyrovnal Krčmářovi (31. čas) a finišoval jako 39.

Na výkony svých parťáku nenavázal Ondřej Moravec. Na první střelbě musel korigovat mířidla a dobíjet, udělal jednu chybu. Na stojce minul třikrát a obsadil až 84. místo.

Se čtyřmi trestnými koly se závodit nedalo

Čeští biatlonisté patřili k vůbec nejpomalejším střelcům, ale zase k těm nejpřesnějším. Krčmář s Šlesingrem byli mezi bezchybnou šesticí, podobně jako Rus Matvej Jelisejev. Ten skončil v životním závodě třetí, když nestačil jen na suverénní bratry Johannese a Tarjeiho Bøovi.

Co to znamená?

Čeští muži dnes získali šestý nejvyšší bodový součet (345 b) do Poháru národů, čímž se dostali na 10. místo.

Mixzóna

Adam Václavík: „Dneska můžeme být spokojení se střelbou. Je to povzbuzení a doufám, že na to navážeme i v dalších závodech. Poslední dva roky jsem se v tom hodně utápěl. Letos jsem se snažil víc pracovat na mentální přípravě, změnit některé věci a už od prvního závodu v Sjusjøenu si to snažím užívat, nestresovat se a dělat, co mám.“

Adam Václavík bodoval i s rýmičkou

Jakub Štvrtecký: „Jsem spokojený, i když mě mrzí dvě chyby na stojce. Poslední rána byla těsná, mohlo to být ještě lepší. Ležka se mi střílela dobře, jen na třetí ránu jsem si špatně přebil. Stojka je tu těžká, jak se vítr točí. Navíc mi přišel poryv. Běžecky jsem od sebe čekal trochu víc. Trať mi moc nesedí, nemám rád dlouhé táhlé kopce. Ale v posledním kole jsem dokázal vystupňovat tempo, s tím jsem spokojený.“

Výsledkový servis

Příští závod

Dnes se jede ještě sprint žen (15:30). Muže čeká další závod až ve středu, kdy je na programu vytrvalostní závod.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík