Tomáš Krupčík se rozjíždí po borelióze a věří, že v lednu už bude závodit s nejlepšími!

04. prosince, 2019

za sebou nejlepší sezónu kariéry, ve které držel český prapor vysoko zejména na světovém šampionátu v Oestersundu 2019. Vzpomínáte, jak na třetím úseku mužské štafety, vytáhl bezchybným výkonem český kvartet ze 14. místa na průběžné šesté? Letní příprava na stávající sezónu ani její závěrečná fáze na sněhu však pro Tomáše Krupčíka nebyly vůbec jednoduché. Zdravotní potíže pojmenovávají dvě slova: lymská borelióza/*. Jablonecký biatlonista musí zatím zapomenout na Světový pohár a tréninkové manko dohání v IBU Cupu.

 

Hned po sobotním sprintu IBU Cupu se Tomáš Krupčík vrátil z Norska domů. “Na severu Evropy jsem byl skoro tři týdny. Potřebuji si trochu odpočinou,” vysvětloval

Závod tréninkem
„Stál jsem dva týdny v květnu a teď tři týdny  na přelomu října a listopadu. Vždy jsem bral antibiotika, takže jsem se musel rozjíždět opatrně,“ vysvětluje a říká tak současně, že jeho pauza byla vlastně ještě delší. Nyní byl s týmem IBU Cupu ve Sjusjoenu v Norsku. Ze tří závodů absolvoval jen sobotní sprint. „Začínám se teprve pomalu rozjíždět. Úvodní start byl pro mě jen první rychlejší trénink.“ Navíc se ještě necítil.

Opatrnost na místě
Lymská borelióza se u Tomáše Krupčíka projevila v obou případech kožní formou. „To je pozitivní. Jinak organismus nezasáhla.“ Nebolely ho svaly ani klouby, neměl zasažená játra, ledviny, nebo poruchy zraku. Borelióza je však nevyzpytatelná. „A proto zůstávám opatrný.“ Věří ale, že třítýdenní listopadová dávka antibiotik nemoc potlačila.

Koncem léta ukázal dobrou formu při MČR v biatlonu na kolečkových lyžích. V Letohradě doběhl druhý ve sprintu a třetí ve stíhačce

Kvalita a trpělivost
Zatím nezná svůj nejbližší program, ale do dalšího průběhu sezóny zůstává optimistou. „Mezi nemocemi jsem neměl žádný výpadek. Trénoval jsem na sto procent a udělal opravdu hodně kvalitní práce. I výkonnostní testy mi vyšly dobře. Myslím, že je jen otázkou času, než se tělo srovná. Jsem trpělivý a přesvědčený, že v lednu už budu připravený opět se měřit s nejlepšími.“  

To nejlepší před sebou
Sní o tom, že by konečně pronikl do elitní desítky v některém z individuálních závodů Světového poháru! Jeho maximem je dosud 12. místo ze zkráceného vytrvalostního závodu v Canmore. „To bych byl moc spokojený, splnil by se mi další z cílů,“ dodává jedenatřicetiletý borec, který věří, že to nejlepší z biatlonu má stále ještě pře sebou.

V cíli svého zatím nejvydařenějšího individuálního představení ve Světovém poháru – zkráceném vytrvalostní závodě na 15 km v Canmore 2019 = 12. místo

 

/*

O lymské borelióze

Lymská borelióza patří mezi nejčastější infekční onemocnění přenášené klíšťaty nejen v České republice, ale v Evropě, Asii a Severní Americe.

LB je způsobena bakterií komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato. Infekci nepřenáší pouze dospělá klíšťata, ale i jejich mladší vývojová stádia, přenos mezi lidmi není možný.

Většina nákaz probíhá asymptomaticky, tedy bez subjektivních příznaků. Klinické případy se projeví zejména postižením kůže, kloubů, nervového systému a srdce. Postižený může v krajním případě skončit až v invalidním důchodu. Účinná očkovací vakcína proti této nemoci dosud neexistuje.

Zdroj: wikiskripta.eu, klubzdravi.cz

 

 

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík, Tomáš Krupčík a Igor Lána