Ve větrné premiéře IBU Cupu 2019/2020 obsadil Milan Žemlička 25. místo

04. prosince, 2019

Na hranici regulérnosti se uskutečnily úvodní sprinty IBU Cupu sezóny 2019/2020. V norském Sjusjoenu sněžilo a vál silný nárazový vítr. Z osmi českých reprezentantů, nestartovali Tomáš Krupčík a Klára Polednová, dokázal bodovat pouze 25. v pořadí Milan Žemlička. Závod mužů na 10 km vyhrál Lucas Fratzscher z Německa, v kategorii žen byla na 7,5 km dlouhé trati nejlepší domácí Karoline Erdalová. Startovalo 115 mužů a 89 žen.

 

Bude se závodit?

„Dlouho se tady diskutovalo, zdali mají pořadatelé závody pustit, protože poryvy větru byly opravdu silné a sníh vytvářel na trati závěje. Nakonec rozhodlo to, že v pátek mají být podmínky ještě horší a nebylo kam sprinty posunout,“ přiblížil hektické dění v Sjusjoenu trenér mužů v IBU Cupu Aleš Ligaun. Trenér žen a juniorek Aleš Lejsek pak k podmínkám dodal: „Opravdu to bylo hodné těžké, ale i v tom větru se závodit dalo. Naším úkolem na příště bude lépe v hlavě připravit sportovce na podmínky, které se vymykají standardu.“

Milan Žemlička na trati úvodního sprintu sezóny IBU Cupu 2019/2020 v norském Sjusjoenu

Jediný bodující

Nejlépe se s náročnými přírodními podmínkami vypořádal Milan Žemlička, juniorský mistr Evropy ze stíhačky v roce 2017. „Ale jo, docela jsem se svým vystoupením spokojený,“ pokyvoval nejdříve hlavou. „Počasí bylo opravdu hrozné, stopy zafoukané. Po ležce za jedna jsem si chtěl samozřejmě pohlídat i stojku, ale dal jsem za tři. Jak se ukázalo, v tom větru to ještě byl docela slušný průměr…“ Na trati si odchovanec letohradského biatlonu počínal „zkušeně“. „Podařilo se mi dobře rozložit tempo a v závěrečném kole se to ukázalo jako plus,“ připomněl 15. nejlepší čas v posledním kole. V součtu byl na trati 28. nejrychlejší. „Na mojí straně také byly skvěle připravené lyže od Mildy Faltuse a Jirky Novotného,“ pochválil Milan Žemlička servis.

 

Jak si vedli další čeští biatlonisté?
Junior Mikuláš Karlík obsadil 47. místo, Ondřej Hošek skončil na 50. příčce a Vítězslav Hornig byl klasifikován na 58. pozici. „V běžecké části podali kluci solidní výkon, a to, myslím si, by je mohlo povzbudit. Ovšem jinak potom divokém průběhu sprintu nelze dělat žádné závěry,“ řekl Aleš Ligaun k úvodnímu klání sezóny, v němž nikdo ze závodníků nezastřílel bezchybně.

Juniorka Eliška Teplá při své premiéře v IBU Cupu potěšila solidním výkonem

Nejlepší z žen skončila Lída Horká na 41. místě, hned za ní doběhla juniorka Eliška Teplá. Natálie Jurčová obsadila 56. příčku a druhé z juniorek Petře Suché patří 71. pozice. „Holky se snažily odvést maximum, ale myslím, že počasí je dost zaskočilo, že se s ním úplně nevyrovnaly. Radost mi udělala Eliška Teplá, které se prezentovala dobrým výkonem v běžecké části,“ doplnil Aleš Lejsek.

 

V sobotu v plném počtu

Do sobotního sprintu by měl nastoupit jak zkušený Tomáš Krupčík, tak nadějná juniorka Klára Polednová. „Klárka byla trochu nachlazená. Nemá teď cenu nic uspěchat, ale věřím, že v sobotu bude i ona připravená nastoupit,“ dodal trenér žen a juniorek.

 

Výsledky sprintu mužů na 10 km v Sjusjoenu
Analytické výsledky sprintu mužů na 10 km v Sjusjoenu
Výsledky sprintu žen na 7,5 km v Sjusjoenu
Analytické výsledky sprintu žen na 7,5 km v Sjusjoenu

 

Tomáš Hermann
Foto: Jiří Novotný