DAVIDOVÁ SKONČILA VE VYTRVALOSTNÍM ZÁVODĚ V ÖSTERSUNDU JEDENÁCTÁ, CELKOVĚ JE DRUHÁ

06. prosince, 2019

Markéta Davidová i ve druhém individuálním závodě Světového poháru ve švédském Östersundu bojovala o nejvyšší příčky. Na 15 kilometrech opět skvěle běžela a se třemi chybami skončila 11. Se stejnou bilancí střílela i 23. Eva Kristejn Puskarčíková. Méně se na střelnici vedlo 47. Lucii Charvátové a 87. Jessice Jislová. Veronika Vítková závod nedokončila.

REPORT

Čeští trenéři kalkulovali se sněžením a poslali Markétu Davidovou a Evu Kristejn Puskarčíkovou do druhé startovní skupiny. Před závodem skutečně krátce sněžilo, ale trať to výrazně neovlivnilo.

Davidová se od prvních mezičasů pohybovala na čelních pozicích, po úvodní nule byla šestá. Na následujících položkách pak udělala po jedné chybě, což dnes nebyla špatná střelecká bilance. Tradičně pomalou střelbu Davidová kompenzovala pátým nejrychlejším během a nakonec obsadila 11. místo.

Kristejn Puskarčíková začala pozvolna, ale v závěrečném kole dokázala vystupňovat tempo (17. čas) a se třemi chybami jí patřila 23. příčka. Lucii Charvátové nevyšla druhá střelba, na které udělala tři chyby. Celkově jich bylo pět a bylo z toho 47. místo. Jessica Jislová přičítala ještě o jednu trestnou minutu víc a zabrala 82. pozici. Veronika Vítková závod kvůli vyčerpání po třetí střelbě vzdala. V té době měla na svém kontě čtyři chyby.

V Östersundu pokračuje francouzská hitparáda, i se dvěma chybami dnes vyhrála Justine Braisazová a Julia Simonová byla třetí. Mezi ně se vklínila jediná přesná střelkyně závodu Ukrajinka Julija Džimová.

CO TO ZNAMENÁ?

Další povedený závod Markéty Davidové znamená posun na druhé místo celkového hodnocení, o 18 bodů za Dorotheu Wiererovou. O místo si polepšila také 18. Eva Kristejn Puskarčíková. Do Poháru národů dnes Češky přidaly devátý nejlepší součet (342 b), celkově jsou desáté.

MIXZÓNA

Markéta Davidová: „Myslím, že to není úplně špatný výsledek, ale hrozně jsem trpěla na trati. Na víc nebylo. Trošku mě mrzí jedničky na střelbě, i když dneska střelba za tři nebyla tolik. Den volna přijde určitě vhod. Těším se, že v neděli pojedeme jen 6 kilometrů.“

Eva Kristejn Puskarčíková: „Hrozně mě mrzí stojky. Jednička by ještě šla, ale dvojka je moc. Naopak jsem ráda za dvě nuly vleže, protože jsem se na ležce docela dlouho trápila. Patnáctikilometrová distance není má oblíbená a jsem ráda, že už mě čeká v této sezóně jen dvakrát. Těším se na den volna i na štafety.“

PŘÍŠTÍ ZÁVOD

Pátek je volný den, program v Östersundu pokračuje o víkendy štafetami. V sobotu pojedou muži, v neděli ženy.

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík