MORAVEC DOJEL VE VYTRVALOSTNÍM ZÁVODĚ I PŘES PÁD 17., ŠTVRTECKÝ SI POSUNUL MAXIMUM

06. prosince, 2019

Čeští biatlonisté si nevedli ve vytrvalostním závodě na úvodním Světovém poháru v Östersundu špatně, ale mohlo být ještě lépe. Šestnáctého Ondřeje Moravce zbrzdil nezaviněný pád, devětadvacátý Michal Krčmář zase nezvládl závěrečnou stojku. Jakub Štvrtecký si 32. místem opětovně posunul své maximum.

REPORT

Výrazné oteplení v kombinaci s deštěm se postaralo o to, že se dnes v Östersundu trať od začátku drolila. Několik biatlonistů na to doplatilo pádem a mezi nimi byl i Ondřej Moravec. Po závodě byl hodně naštvaný na Kanaďana, který ho ve čtvrtém kole poslal k zemi.

Moravec jel jinak solidní závod. Udělal jedinou chybu na druhé položce a s běžeckými časy se pohyboval ve čtvrté desítce. Nakonec bral 17. místo, bez pádu by byl zřejmě 15.

Skvěle měl závod rozjetý Michal Krčmář. Po třetí střelbě držel s jednou chybou osmé místo, ale závěrečnou stojku nezvládl. První dva terče v pohodě sestřelil, další trefy už ale nepřidal. Což ho mohlo mrzet vzhledem k 15. běžeckému a 26. střeleckému času. Krčmář skončil 29.

Opět se na body dostali čtyři Češi, Michal Šlesingr byl se třemi chybami 40. Adam Václavík udělal pět chyb a obsadil 76. příčku.

V těžkých podmínkách naprosto fenomenálně namazali Francouzi a díky tomu zabrali první čtyři místa. Nejvyšší příčku zabral po roce Martin Fourcade„To bych chtěl někdy zažít,“ koukal Zdeněk Vítek na čtyři francouzské vlaječky pod sebou. Naopak promazali Norové. Johannes Thingnes Bø schytal od Fourcada na trati více než dvě minuty, o pár sekund prohrál i s Krčmářem.

CO TO ZNAMENÁ?

Michal Krčmář drží po dnešním závodě v celkovém pořadí Světového poháru 20. místo, Ondřej Moravec 28. Do čela se posunul Martin Fourcade. Čeští biatlonisté dnes získali do Poháru národů 345 bodů, což byl pátý nejlepší výsledek. Celkově jsou osmí.

MIXZÓNA

Ondřej Moravec: „Ve čtvrtém kole mě sundal Kanaďan v nejnižším bodě. Dělal jsem si před závodem srandu z toho, že někdy před osmi lety jsem tu taky spadl na dvacce. Tenkrát to bylo vlastní vinou, teď přede mnou spadl Kanaďan a vjela mi mezi nohy jeho lyže. Nešlo s tím nic dělat. Nechal jsem tam zbytečných 15 sekund. Je to škoda, každé místo dobré. Jinak jsem spokojený. Po běžecké stránce to bylo trápení, ale šel jsem do závodu s tím, že se budu maximálně koncentrovat na střelbu, což se povedlo.“

Michal Krčmář: „Tři čtvrtě hodiny se za něčím tlačím a pak to během půl minuty hodím do vzduchu. Poslední položku jsem absolutně nezvládl, to by se nemělo stávat. Není tu asi naštvanější člověk než já. Začal jsem přemýšlet nad výsledkem, nad tím, kdybych dal nulu. To je cesta do pekel. Amatérská, stupidní chyba.“

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

PŘÍŠTÍ ZÁVOD

Ve čtvrtek se v Östersundu jede vytrvalostní závod žen. Pak je den volna a muži se vrátí na trať v sobotu během štafety.

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík