Veronika Vítková si do Vánoc nezazávodí. Trenéři jí naordinovali pauzu

07. prosince, 2019

Veronika Vítková vynechá nadcházející Světové poháry v Hochfilzenu a Le Grand-Bornand. Po dohodě s trenéry odcestuje v pondělí domů, kde ji čeká úplné tréninkové volno.

Kvůli zdravotním problémům Veronika Vítková nemohla během přípravy naplno trénovat. V posledních týdnech se její stav zlepšil, ale první závody české reprezentantce nesedly. Čtvrteční vytrvalostní závod musela kvůli únavě dokonce vzdát.

„Nemůžu říct, že bych se před závodem cítila úplně špatně. Došlo mi asi po 300 metrech, pak se to horšilo a další kolo už bych nezvládla. Byla jsem strašně unavená,“ popisuje Vítková.

Proto se s trenéry dohodla na úplné pauze. „Je lepší, když si odpočine, než aby končila závody jako ve čtvrtek. Měl jsem o ní obavy, byla hodně unavená. Bude lepší, když pojede domů, odpočine si a začne trénovat po Vánocích. A pak může být připravená v lednu,“ říká trenér žen Egil Gjelland.

„Je těžké říct, co je špatně. Veronika je hodně unavená, a to i několik dní po závodě. Existuje jediná cesta: Odpočinout si a pak začít pomalu s tréninkem,“ dodává Gjelland.

Vítková věří, že jí naordinovaný odpočinek pomůže. „Pauza mi určitě pomůže i po psychické stránce, i když nemůžu říct, že bych na tom byla psychicky špatně. Bavím se každým tréninkem, těším se na závody. Ale je strašně ubíjející, když pak vyrazím do závodu, po pár stech metrech mi dojde a vím, že to nejsem já. Nedokážu se nikoho chytit. I po nedojetém závodě jsem byla vyřízená, jako bych jela nevím kolik kilometrů. Srazilo mě to fyzicky tak, že se z toho už druhý den sbírám.“

Jaký je tedy další plán? „Po Vánocích bych začala trénovat a vše směřovat k mistrovství světa. Uvidíme, jak to půjde nebo nepůjde,“ říká dvojnásobná olympijská medailistka.

Trenéři nyní přemýšlí, kdo Vítkovou nahradí. „Budeme s Ondřejem Rybářem řešit, co s tím. Do individuálních závodů můžeme jít ve čtyřech, ale pro štafetu samozřejmě potřebujeme mít náhradnici,“ ví Egil Gjelland. Další štafeta bude na programu už v Hochfilzenu.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík