Junior Vítězslav Hornig překvapil v supersprintu IBU Cupu skvělým osmým místem

12. prosince, 2019

Pouze junior Vítězslav Hornig postoupil z pětice českých reprezentantů do finále supersprintu mužů. Ovšem jeho finálová jízda stála za to! Dvacetiletý mladík se nezalekl velkých jmen a v průběhu celého finále třiceti nejlepších z kvalifikace se pohyboval v první desítce. Na cílové metě ještě stihl před stihnout stříbrného medailistu ze štafet na MS v Oestersundu 2019 Němce Romana Reese! Výsledkem bylo osmé místo a nejlepší výsledek rodáka z Jilemnice v IBU Cupu! Do finále se probojovaly i dvě ženy. Anna Tkadlecová doběhla 14. a Natálie Jurčová obsadila 19. příčku. Do finále nepostoupili: 47. Milan Žemlička, 48. Tomáš Krupčík, 56. Ondřej Hošek, 81. Mikuláš Karlík a v kategorii žen 46. Ludmila Horká. V kvalifikaci startovalo 127 mužů a 95 žen.

Nebojácný junior

„Jsem moc unavený, ale také hodně šťastný,“ ulevil si po finále supersprintu Vítězslav Hornig. Nejprve ve 13 hodin projel cílem kvalifikace a o půl třetí už absolvoval nástřel před finálovým kláním. „Supersprint je sice krátký, ale od prvních metrů se jede plná palba. Bylo to neskutečně těžké.“ Spokojený už byl po postupu do finále. „Vždyť kvalifikaci běželo 127 závodníků,“ připomněl.

Ve finále zvládl bezchybně úvodní položku, v dalších třech vždy jednou dobíjel. Na trati si počínal nebojácně. „Nečekal jsem, že se budu pohybovat ve společnosti Birkelanda, Seměnova nebo Reese.“ Nor Birkeland je mistrem světa i olympijským medailistou ze štafet, cenné kovy z MS mají na kontě i Ukrajinec Seměnov a Němec Rees. A právě Romana Reese pokořil. „Nebylo to za pět minut dvanáct, ani za minutu, ale za vteřinu. Němec najel do cílové rovinky asi tři metry přede mnou, ale zdál se mi už takový vláčný a mně se podařilo dobře kopnout na cílovou čáru,“ popisoval poslední metry supersprintu. „Bylo to tak trochu ve stylu Martina Fourcada, vlastně jsem hned za čárou spadl.“

Vítězslav Hornig na palebné čáře

Teď má jediný cíl, dobře se připravit na sobotní sprint. „Cítím se trochu opotřebovaně, ale snad se mi podaří zregenerovat.“ Na nedělním závod s hromadným startem zatím vůbec nemyslí. „To by byla cesta do pekel rozptylovat se něčím, co ještě zdaleka není na pořadu dne,“ má jasno.

Trenérská spokojenost

S výkonem nadějného juniora byl spokojený i trenérů mužů v IBU Cupu Aleš Ligaun. „Nejprve jsem měl trochu rozporuplné pocity, protože do finále postoupil jen jeden z pěti našich závodníků. Ale svým vystoupením jak v kvalifikaci, tak ve finále mi Víťa udělal opravdu velkou radost. A ostatní? Milanu Žemličkovi a Tomáš Krupčíkovi stačilo běžet o jedno trestné kolo méně a byli by ve finále. Škoda, ale věřím, že se prosadí v sobotu,“ dodal Aleš Ligaun.

Radost z výkonu žen měla i trenérka Kamila Jiroutek Rajdlová. „A to Anča měla ještě velkou smůlu, protože v úvodním kole finále měla kolizi a propadla se až na konec startovního pole. Závod však zvládla výborně, stejně jako Natálie Jurčová, byť té v posledním kole trochu došly síly. Lída Horká bohužel ztratila naději na postup už na úvodní ležce kvalifikace.“     

Výsledky supersprintu žen kvalifikace      

Výsledky supersprintu žen finále       

Analytické výsledky supersprintu žen finále       

Výsledky supersprintu mužů kvalifikace       

Výsledky supersprintu mužů finále

Analytické výsledky supersprintu mužů finále       

     

Tomáš Hermann

Foto Jiří Novotný a biathlonworld.com