Světový pohár v Hochfilzenu 2019 – předzávodní přehled

12. prosince, 2019

Ze švédského Östersundu se Světový pohár přesunul do rakouského Hochfilzenu. Malá obec v Tyrolsku hostí elitní seriál už po osmadvacáté. Kdo z českých reprezentantů má toto středisko rád a v čem je specifické? To se dozvíte v našem předzávodním přehledu.

Novinky v týmu

Český tým bydlí v malém hotelu rodačky ze Slovenska, a tak se mu dostává velmi vřelé péče. Češi obývají první patro, to druhé patří Italům. U hotelu jsou běžkařské tratě či sáňkařská dráha, ke stadionu jsou to zhruba dva kilometry.

V noci z pondělí na úterý hustě sněžilo, a tak je v Hochfilzenu krásná zimní kulisa. Sněžení se očekává i v dalších dnech. V úterý si biatlonisté poprvé otestovali tratě, ve středu už i střelnici. Dobrou zprávou je, že se jim vyhýbají větší zdravotní potíže.

Nasněžilo dost

V čem je Hochfilzen speciální?

  • Areál v Hochfilzenu se nachází ve vojenském prostoru. Vojáci jsou tu na každém kroku: Odklízí sníh nebo třeba obsluhují v restauraci pro biatlonisty.
  • Stadion je malebný, tribuny jsou umístěné blízko závodníkům. Často se na nich těsnají i čeští fanoušci, kteří to mají do Rakouska blízko.
  • Příjezd na střelnici je tu do kopce, což znepříjemňuje střelbu na většinou klidné střelnici.
  • První část trati patří mezi ty lehčí, ve druhé polovině jsou ovšem velmi těžká stoupání.
  • Hochfilzen nemají příliš v lásce servismani. Často se tu totiž mění počasí. Není neobvyklé, že tu přes noc napadnou i desítky centimetrů sněhu.
  • Když je hezké počasí, tak jdou krásně vidět vrcholky hor, které lemují biatlonový areál.
Takhle pěkně teď pár dní nebude

Zaostřeno na…

Lucie Charvátová

  • v sezóně 2015/16 si v Hochfilzenu dojela pro životní páté místo

„Moc dobře si vybavuji sprint v roce 2015, protože jsem si v něm zajela životní výsledek. Vzpomínám si na to, že bylo nádherné počasí. Když jsme sem přijeli, tak se ani nevědělo, zda se závody kvůli nedostatku sněhu pojedou. Nakonec sníh museli dovážet. Od rána bylo krásně, přimrzlo, ale všude kolem tratí byla tráva. Přijeli se na mě podívat rodiče. Jezdí sem každoročně, takže bylo moc pěkné, že se mi povedlo uspět právě tady. Byly ideální podmínky, které si od té doby přeji na každém závodě. Slunečno, bezvětří a mrazivo, ten sníh fakt jel. Startovala jsem s číslem 55, pamatuji si úplně všechno. (smích) Na první položce jsem dala jednu chybu, ale pak jsem zastřílela čistou stojku. V průběhu závodu jsem netušila, že jedu až tak dobře. Až v posledním kole na mě řvali, že jedu o bednu. Rybís na mě řval, že je to těsné, ale mně už v posledním kopci docházely síly. Když jsem zjistila, že jsem dala nulu, tak jsem ze střelnice vyletěla jak raketa a zkusila, co to dá. V cíli jsem pak upadla. Poprvé v životě jsem pak šla na vyhlášení a potřásla si pravicí s velkými jmény, která na mě začala koukat jinak.

Od té doby si vždycky v Hochfilzenu víc věřím. Vždycky se říkalo, že jsou tu celkem jednoduché tratě, ale když jsem se dneska byla projet, tak jsem se musela na kopcích pořádně nadechnout. Je tu lehká střelnice a člověk se musí umět trefit. Hodně taky záleží na počasí. Když tu fouká a chumelí, tak už to tak příjemné není. Jsou tu pěkná panoramata. V létě jsme tu byli dvakrát na soustředění, to prostředí se mi celkově líbí. Navíc mě i letos přijedou podpořit rodiče. “

Michal Krčmář

  • čtyřikrát v řadě byl v Hochfilzenu nejlepším z českých mužů (24., 20., 25., 26.)

„Měl jsem tu v posledních letech sice nejlepší výsledky z našeho týmu, ale asi ve druhé nebo ve třetí desítce. Už když jsem přišel do chlapů, tak se sem jezdilo s tím, že nám to tu moc nejde. Nedokážu říct, jestli je to třeba tím, že nám nesedí trať. Většinou tu je přemrzlý, suchý sníh. My jsme zvyklí na mokřejší sněhy, které českému týmu sedí víc. Každý rok tu přijíždíme s tím, že to chceme zlomit. Musím ale potvrdit, že Hochfilzen není destinace, kde by si člověk řekl: Tady mi to jde, tady to půjde samo. Když se jede rychle, tak to bolí na každé trati. Každá trať má svá specifika, někomu může sedět víc a někomu méně, ale neměl by být tak výrazný rozdíl. Střelnice je jednodušší, co se týká větru, ale příjezd je těžký. Na střelnici se jede do kopce a když to přeženete, tak to může být problém.“

Makula a Bimbo na tréninku v Hochfilzenu

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Hochfilzenu

Muži

  • Michal Krčmář (6. místo, vytrvalostní závod 2017)
  • Ondřej Moravec (2. místo, vytrvalostní závod 2017)
  • Michal Šlesingr (9. místo, vytrvalostní závod 2005)
  • Jakub Štvrtecký (61. místo, sprint 2018)
  • Adam Václavík (34. místo, sprint 2016)

Ženy

  • Markéta Davidová (41. místo, sprint 2017)
  • Lucie Charvátová (5. místo, sprint 2015)
  • Jessica Jislová (61. místo, sprint 2017)
  • Eva Kristejn Puskarčíková (17. místo, sprint 2017)
Boušek se loučí s Hochfilzenem

Program závodů

13. 12. – 11:30 – sprint žen
13. 12. – 14:20 – sprint mužů
14. 12. – 11:30 – štafeta žen
14. 12. – 14:55 – stíhací závod mužů
15. 12. – 12:00 – stíhací závod žen
15. 12. – 14:15 – štafeta mužů

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík