Zase ten Hochfilzen. Charvátová si dojela ve sprintu pro 6. místo, Jislová 17.

13. prosince, 2019

České biatlonistky vstoupily skvělým způsobem do druhého podniku Světového poháru v rakouském Hochfilzenu. Lucie Charvátová obsadila ve sprintu 6. místo, Jessica Jislová 17. Bodovaly i Eva Kristejn Puskarčíková a Markéta Davidová, kterou potkal pád.

Report

Lucie Charvátová si přála, aby bylo hezky, a to se jí vyplnilo. Sprint v rakouském Hochfilzenu se obešel bez sněžení i větších větrných poryvů.

Charvátová se od začátku pohybovala na čelních pozicích, byť na ležce udělala jednu chybu. Stojku však zastřílela čistě a prožila si dokonalé déjà vu. Před čtyřmi lety na stejném místě, ve stejné disciplíně a se stejnou střelbou obsadila životní páté místo, dnes jí patří příčka šestá. Charvátová zaznamenala 15. běžecký a 26. střelecký čas. V obou statistikách byla nejlepší Češkou.

A zase zavládla česká radost

Skvělý závod zajela i Jessica Jislová, která nemusela ani na jedno trestné kolo a připsala si první body v sezóně za 17. místo. Za svým maximem zaostala pouze o 2 příčky.

Jess pomohlo i povzbuzení od Egila

Výborně měly závod rozjetý Eva Kristejn Puskarčíková a Markéta Davidová, k nulám z ležky však přidaly vestoje shodně dvě chyby. Davidová navíc ve druhém kole upadla v tunelu a ztratila odhadem 15 sekund. Lépe na tom byla v cíli 32. Kristejn Puskarčíková, Davidová dojela 35.

Stejně jako loni zvítězila ve sprintu v Hochfilzenu Italka Dorothea Wiererová. Na stupních vítězů ji doplnily Norka Ingrid Tandrevoldová a poprvé v kariéře Ruska Světlana Mironovová.

Malé pódium s českým zastoupením

Co to znamená?

Dorothea Wiererová si druhou výhrou v sezóně upevnila celkové vedení, Markéta Davidová se propadla na sedmé místo. Lucie Charvátová je nyní 22., Eva Kristejn Puskačíková 24. Češky dnes připsaly do Poháru národů 371 bodů (6. nejlepší tým) a celkově jsou desáté, s obrovským náskokem 211 bodů na jedenácté Bělorusky. V dosahu 45 bodů jsou osmé Ukrajinky.

Mixzóna

Lucie Charvátová: „To je asi tím zázračným místem, kterým Hochfilzen pro mě je a které pro mě moc znamená. Kdykoliv sem přijedu, mám na něj krásné vzpomínky, protože to páté místo z roku 2015 bylo dodnes mým nejlepším životním umístěním. Dnes mi tu sice trochu chybělo mé oblíbené sluníčko a umrzlý umělý sníh, který tu bývá, ale i tak jsem se s  podmínkami vypořádala docela dobře. Nebyl čas na žádnou nervozitu, startovala jsem skoro na začátku (s číslem 4), zabojovala jsem, co to šlo, a takhle pěkně to dopadlo.“

Eva Kristejn Puskarčíková: „V posledním kole jsem úplně umřela, ty dvě chyby vestoje mi moc nepomohly. Z čeho ty chyby pramenily, to netuším. Nervózní jsem nebyla, fyzicky jsem byla ještě relativně v pohodě, až v posledním kole už to vůbec nešlo. Makula mi říkala až v cíli, že spadla. Divila jsem se, kde je, že nepřijela hned za mnou.“

Markéta Davidová: „Spadla jsem pod tunelem. Na té rovině se mi zamotaly nohy a lehla jsem si. Zlomila jsem hůl, takže jsem do toho kopce šla s nulovou rychlostí a ještě bez holí. Jelo by se mi asi dobře, mrzí mě to. Přijde mi, že se mi i dobře střílelo. Dalo se zajet dobře.“

Výsledkový servis

Příští závod

Už ve 14:20 se v Hochfilzenu jede sprint mužů, ženy pak čeká zítra v 11:30 štafeta.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík