České biatlonistky v Hochfilzenu excelovaly v běhu, celkově skončily ve štafetě šesté

14. prosince, 2019

České biatlonistky byly ve druhé štafetě sezóny Světového poháru nejrychlejší na trati, ale opět se nevyvarovaly chyb. Nakonec dojely šesté, pouhých 12 sekund od medaile.

Report

Hochfilzen si pro biatlonistky připravil opět příznivé podmínky. Moc nefoukalo a jen trochu poletoval sníh.

Jessica Jislová rozjela závod nebojácně. Na první střelbě byl ovšem trenér Jiří Holubec nespokojený s velmi pomalou přípravou. Jislová musela jednou dobíjet, stejně tak na stojce. Chyby však kompenzovala třetím běžeckým časem (1,9 s za Vittozziovou) a předávala jako 12., jen 22 sekund od čela závodu.

Jess na trati zářila

I Lucie Charvátová běžela velmi rychle a zdálo se, že jí závod sedne i střelecky. V dobrém tempu sestřelila při ležce 4 z 5 terčů, pak ale třikrát minula při dobíjení a musela na trestný okruh. Trenér Holubec smutně koukal na větrný praporek, který se ani nepohnul. Charvátová ale hodila nepovedenou položku za hlavu a stojku zvládla s jedním dobíjením. V polovině závodu byly Češky 11., na čelo ztrácely minutu a pět sekund.

Lucce střelba nevyšla tak jako ve sprintu

Přesně podle očekávání začala Markéta Davidová na třetím úseku stahovat sekundy, ale i ji zbrzdilo trojí dobíjení. Díky druhému běžeckému času (6,6 s za Eckhoffovou) a celkově třetímu (40 s opět za Eckhoffovou) posunula český tým na osmé místo. Ztráta zůstala neměnná.

Makula předává své biatlonové mámě

Eva Kristejn Puskarčíková na ležce až poslední osmou ránou odvrátila trestné kolo, při stojce už terče zkušeně zlikvidovala za 24 sekund. Navíc fantasticky běžela, rychlejší byla jen Marte Olsbuová Røiselandová, a v závěrečném kole mocně stahovala soupeřky před sebou. Nakonec proťala cílovou pásku jako šestá.

Evča předvedla skvělý závěr

Na vítězné Norsko ztratily Češky minutu a 16 sekund. Druhé skončilo se ztrátou 8 sekund Rusko a třetí Švýcarsko. Ke stupňům vítězů české štafetě chybělo 12 sekund.

České biatlonistky dnes byly vůbec nejrychlejší na trati, o dvě sekundy porazily Francouzky. Velké poděkování tak mířilo k servismanům. Naopak na střelnici měly Češky až 14. čas.

Co to znamená?

V hodnocení štafet zůstaly Češky na osmém místě, v Poháru národů přeskočily Rakušanky a polepšily si na deváté místo. Před nimi jsou o 54 bodů Italky.

Mixzóna

Jessica Jislová: „Jsem spokojená, ale jsou tam věci, které se dají vylepšit. Každá vteřinka je hrozně cenná. Každá z nás mohla udělat o kousíček víc a mohlo být lepší, ale to je podstata štafet. Sama jsem věděla, že jsem na ležce dlouho, ale když jsem přijížděla, tak byl vítr jiný než na nástřelu. Počkala jsem si na to. Na trati jsem nechala všechno a byl z toho třetí běžák na úseku. Ale nevím, co budeme dělat zítra, už dnes jsme byly všechny vyřízené. Předvedly jsme celkově kvalitní výkon.“

Lucie Charvátová: „Je to blbé, hodně blbé. Ono by to ve výsledku nebylo tak špatné, celková střelba 1+1, to je v pohodě. Tu stojku jsem dobila, ale s tou ležkou nedobití na tři, to je hrozné. Nevím, co jsem dělala, co jsem nedělala a co jsem hlavně dělat měla.“

Markéta Davidová: „Nemám z toho radost, jsem na sebe naštvaná za tu střelnici, dneska už to bylo moc, chtělo to tam dávat nuly. Štve mě to. Já o té ležce nevím, asi jsem si měla cvaknout, blbě jsem to vyhodnotila. A ta stojka, to byla úplně zbytečná moje chyba. Pak jsem myslela, že jsem dobila na první dobrou, už jsem házela bouchačku na záda, ona nespadla a musela jsem dobíjet ještě jednou.“

Na trati to byl od Makuly klasicky výborný výkon

Eva Kristejn Puskarčíková: „Na trati to bylo dobré, ale mrzí mě ta ležka. Nedat jednu ránu a dobíjet třikrát, to je zbytečné zdržení. V cíli mě pak těch 10 sekund mrzelo. Dalo závodit snad i o stupně vítězů. Měly jsme fantastické lyže a sešel se i běh všech holek, takže šance tam byla.“

Výsledkový servis

Příští závod

Dnes ve 14:55 jedou v Hochfilzenu muži stíhací závod. Ženy odstartují do stíhačky v neděli v poledne.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík