Vítězslav Hornig 23. ve sprintu IBU Cupu v Ridanně. Poprvé bodovala i Ludmila Horká

14. prosince, 2019

Třiadvacáté místo juniora Vítězslava Horniga je nejlepším českým výsledkem v sobotních sprintech II. kola IBU Cupu, které hostí italská Ridanna. V závodě mužů na 10 km bodoval i 28. Tomáš Krupčík (na úvodním snímku). Naopak mimo bodované příčky zůstali 47. junior Mikuláš Karlík, 73. Ondřej Hošek a 74. Milan Žemlička. V kategorii žen se v této sezóně poprvé prosadila na bodované pozice Ludmila Horká, jež na 7,5 km dlouhé trati obsadila 28. příčku, na 33. místo dosáhla po bezchybné střelbě Natálie Jurčová, kdežto Anna Tkadlecová na 41. pozici byla první nebodující. Startovalo 125 mužů a 93 žen. Vítězi se stali Maxim Varabej z Běloruska a Švédka Johanna Skottheimová.  

Trenérovy rozporuplné pocity

„Přiznám se, dnes mám trochu rozporuplné pocity,“ řekl trenér týmu v IBU Cupu Aleš Ligaun. „Střelecky mě potěšila všechna děvčata. Naopak kluci na střelnici zklamali. Výkony za dva nebo za tři jsou ve sprintu moc, zvláště v konkurenci více než 120 borců. Tuto část biatlonu prostě nikdo z nich nezvládl.“   

Ludmila Horká si v dnešním sprintu sáhla poprvé v sezóně na body

Přesto některé drobnosti udělali Aleši Ligaunovi radost. „Víťa Hornig si drží stabilní výkonnost a počtvrté v řadě bodoval. Dobře se adaptoval z juniorského tempa na rychlost dospělých. Těší mě i postupný vzestup Tomáše Krupčíka po jeho vleklých zdravotních problémech.“  Říká se, že jedna vlaštovka jaro nedělá, ale… „Lída Horká konečně bodovala. Její výkon nebyl tolik jako jindy přesvědčivý na trati, ovšem zvládla slušně střelbu, hlavně nula vleže je pro ni důležitá. Věřím, že jí to dodá sebevědomí.“

Naopak v dobrém rozpoložení není na severu Itálie Milan Žemlička, který táhl český tým ve Sjusjoenu. „Milan byl mezi závody nachlazený, a myslím si, že mu stejně jako Ondřeji Hoškovi, tady v Ridanně nesedí tratě. Je to samé nahoru, dolů, doprava, doleva. Oba kluci jsou malí, svalnatí a brzy se tady v té výšce zakyselí,“ vysvětlil Aleš Ligaun.

Zdá se, že junior Vítězslav Hornig už se adaptoval na kategorii mužů!

V neděli hromadným start pro 60 závodníků

II. kola IBU Cupu pokračuje v neděli 15. 12. závody s hromadným startem 60 závodníků v každé kategorii. Muže čeká 15 km dlouhý závod, ženy se představí na trati 12,5 km.  České barvy budou hájit Vítězslav Hornig, Tomáš Krupčík a Milan Žemlička. Mikuláš Karlík je druhý a Ondřej Hošek čtvrtý náhradník. V kategorii žen nastoupí kompletní trojice Natálie Jurčová, Anna Tkadlecová a Ludmila Horká.

  

Výsledky sprintu mužů na 10 km

Analytické výsledky sprintu mužů na 10 km

Průběžné pořadí IBU Cupu v kategorii mužů po pěti závodech

Výsledky sprintu žen na 7,5 km

Analytické výsledky sprintu žen na 7,5 km

Průběžné pořadí IBU Cupu v kategorii žen po pěti závodech

Natálie Jurčová se ve sprintu prezentovala bezchybnou střelbou

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný