O české biatlonisty v Hochfilzenu pečuje sympatická Slovenka

15. prosince, 2019

Čeští biatlonisté jsou v rakouském Hochfilzenu jako u maminky. Pobyt v malém hotelu Warmingerhof jim totiž zpříjemňuje sympatická číšnice Erika, která pochází ze Slovenska. A jak sama říká, svým dětem splní, co jim na očích vidí.

Erika už v Rakousku pracuje dlouhé roky, konkrétně v tříhvězdičkovém hotelu v Hochfilzenu si kroutí pátou zimu. „Jsem tu jediná čísnice, takže šéf říká, že jsem šéfčísnice,“ usmívá se Erika s tím, že svou práci má ráda a na české biatlonisty se moc těšila.

Český tým už nějakou dobu po hotelu Warmingerhof pošilhával. Kolem jsou běžkařské tratě, sjezdovky či sáňkařská dráha, do biatlonového areálu jsou to zhruba tři kilometry. A k tomu skvělá kuchyně, ve které úřaduje maďarský kuchař. Čili ideální místo.

Jenže už od roku 1978, kdy začal Světový poháru, tu nepřetržitě bydlí italský tým. Svou základnu tu dříve měli i Japonci, minulý rok se konečně dočkali Češi.

„Po minulém roce už je mezi námi kamarádský vztah. Donutila jsem všechny, aby mi tykali,“ říká Erika s tím, že nejvíc jí padli do oka Michal Krčmář a Ondřej Moravec.

Čeští biatlonisté obývají v hotelu první patro, to druhé patří Italům. Erika se domluví se všemi. „Umím anglicky, německy, trošku italsky a už tu byli i Řekové, takže jsem se domluvila řecky i s nimi. Spustila jsem také na Poláky. To už mi šéf říkal: Neříkej mi, že umíš i polsky.“

Podle Eriky český tým na šéfa i personál hodně zapůsobil. Dá se tedy očekávat, že ve Warmingerhofu není naposled. „Holka, co tu uklízí, mi vyprávěla: To je neskutečné. Ta česká děcka jsou tak milá, furt se usmívají.“

Podívejte se také na video, ve kterém jsme probrali, jací jsou čeští biatlonisté strávníci a na čem si v Hochfilzenu nejvíc pochutnávají.

Karel Halberštádt, Petr Slavík
Foto: Petr Slavík