Nejprve boj o medaile, a pak diskvalifikace juniorského mixu ve Val Martellu

18. prosince, 2019

Výborně si počínal český juniorský mix ve smíšených štafetách II. kola Junior IBU Cupu, které hostí italské Val Martello. Sestava Tomáš Mikyska, Jakub Kocián, Petra Suchá a Tereza Vinklárková držela až do sedmé položky medailové pozice a cílem nakonec proběhla čtvrtá. Ovšem bezprostředně poté byli Češi diskvalifikování za nedodržení trati na prvním úseku. „Před předávkou zajel Tomáš Mikyska do špatné stopy. A bohužel se nevrátil na místo, kde se trať dělila, ale přelezl stříšky vymezující jednotlivé koridory,“ vysvětloval trenér Michael Málek. Po německém protestu tak byli Češi diskvalifikováni. „Přitom Tomáš žádnou výhodu nezískal, paradoxně naopak ještě dost času ztratil,“ povzdychl si trenér. Závod vyhráli Francouzi.

„Kluci i holky podali opravdu skvělé výkony a po celý závod jsme byli v popředí startovního pole,“ schválil za výkony české naděje trenér juniorek Aleš Lejsek. Po sedmi položkách měli mladí Češi na kontě jen čtyři dobíjení. Pouze závěrečné položka se Tereze Vinklárkové nevydařila, když musela absolvovat dvě trestná kola. „Střílela s Němkou o třetí místo a trochu na ni dolehla tíha okamžiku,“ podotkl Aleš Lejsek.

 

Oba trenéři hodnotili vystoupení juniorského mixu s nadhledem. „Přesně k tomu slouží Junior IBU Cup, aby mladí sportovci poznali všechny záludnosti biatlonu a ze svých chyb se poučili.“

Petra Suchá na třetím úseku mixu dobíjela pouze jednou a držela český kvartet na třetím místě …

Výborně si počínala i singlová štafeta startující ve složení Jonáš Mareček a Klára Polednová, které obsadila šestou příčku. Jonáš Mareček rychle běžel, ale musel desetkrát dobíjet. Klára Polednová to měla přesně opačně, dobíjel pouze čtyřikrát, ale na trati byla o něco pomalejší.  V závodě byli nejlepší Švýcaři. 

Zajímavostí obou smíšených štafet ve Val Martellu byla skutečnost, že na trať jako první vyráželi junioři a teprve poté juniorky. „IBU testuje nový model. Upřímně, mně se to moc nelíbilo. Obecně totiž platí, že štafety jsou pro všechny kategorie nejkratší  závod, ale tady holky běžely 7,5 km místo 6 km, a to už je regulérní sprint,“ poznamenal Michael Málek.

Druhé kolo Junior IBU CUPu pokračuje ve Val Martellu v pátek závody ve sprintu a v sobotu vyvrcholí stíhačkami.

Výsledky smíšených štafet – singlů

Analytické výsledky smíšených štafet – singlů  

Výsledky smíšených štafet – mixů

Analytické výsledky smíšených štafet – mixů  

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný